Gazete Emek- Emekli 104 amiralin Montrö Sözleşmesi ve Türk Silahlı Kuvetleri'ndeki "tarikat örgütlenmeleri" tartışmalarına ilişkin bildiri yayınlamaları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop başta olmak üzere iktidarın sert tepkisine neden oldu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de sert tepki gösterdi. 

Abdulkadir Selvi: "Selahattin Demirtaş’ta eksik olan bir şey var"

Fahrettin Altun Twitter hesabından "Bu millet 15 Temmuz'da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi. Haddinizi bilin! Siz kimsiniz?" sözleriyle bildiriyi kaleme alanlara tepki gösterirken TBMM Başkanı Mustafa Şentop da "Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka" ifadelerini kullandı.

Avrasya'nın son anketi açıklandı: Cumhurbaşkanlığı adaylarında Erdoğan'a karşı fark artıyor

Emekli 104 amiralin imzaladığı bildiride TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un daha önce Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla çekilinilebileceği yönündeki açıklamasına ilişkin olarak "Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye'ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir" denildi.

Bildiride ayrıca Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın "takke ve cübbe" giydiği bir fotoğrafının basına yansımasına ilişkin olarak da "Kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur" ifadesi kullanıldı.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY: "GÖZE ALABİLENE HODRİ MEYDAN"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Hasip Kaplan'dan HDP'ye tartışma yaratacak Hüda Par çağrısı

"Mezarlıkta ıslık çalan korkaklar misali, Millet İradesini ve Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşunu hazmedemeyen darbe seviciler demokratik kurumlara, seçilmişlere ve de Türk Silahlı Kuvvetlerine ayar verme hadsizliğinde bulunmuşlar... Bu vesayet muhiplerinin hevesleri en son 15 Temmuz gecesi kursaklarında kalmış, millet olarak unutamayacakları bir ders vermiştik. Bugün de her platformda gerekli cevap en net şekilde verilecektir. Göze alabilene, #hodrimeydan"

ALTUN: HADDİNİZİ BİLİN

Bildiriye tepki gösteren Fahrettin Altun, Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

HAKAN BAYRAKÇI CANLI YAYINDA ÇILDIRDI: YAZIKLAR OLSUN

"Neymiş, birkaç emekli amiral bir araya gelip bir "bildiri" yazmışlar! 5. kol unsurları da hemen heyecanlanmış.Oturun oturduğunuz yerde. O Türkiye eskide kaldı! Bu millet 15 Temmuz'da darbe heveslilerini nasıl tepelediğini dosta düşmana gösterdi. Haddinizi bilin! Siz kimsiniz? Ne hakla milli iradenin meşru temsilcilerine parmak sallıyorsunuz? Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu asla unutmayın. Vesayetçiler bir daha asla demokrasimize zarar veremeyecek. Dış güçlerin ezik piyonları büyüyen, güçlenen Türkiye'nin önünü kesemeyecek!"

ŞENTOP: DARBE ÇAĞRIŞIMLI BİLDİRİ

TBMM Başkanı Şentop ise Twitter hesabından şu mesajı paylaştı:


"Yıllardır, içerde dışarda vatan ve millet düşmanlarıyla cephe cephe amansız bir mücadele sürerken ortalıkta gözükmeyen emekliler, kendi uydurdukları gündemlerle kaos simsarlığı üstlenmişler; belli. Kahraman milletimiz 15 Temmuz'da sadece FETÖ'cü darbecileri değil, aynı kaynaktan beslendiğini bildiğimiz bütün darbe sevdalılarını da toprağa gömdü. Düşünce açıklama başka, darbe çağrışımlı bildiri hazırlamak başka."

KURTULMUŞ: "ESKİ TÜRKİYE SEVDALILARI"

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da sosyal medya hesabından şunları dile getirdi:

“Eski Türkiye sevdalısı, vesayetçi, kendisini milli iradenin üstünde gören zihniyetin bazı temsilcileri yayınladıkları sözde bildiri ile siyasete akıl, millete ayar vermeye çalışıyorlar. O devirler geride kaldı! Haddinizi bilin! İçinize sinmese de şunu çok iyi anlayın ki; bu millet, vatanı da, mavi vatanı da, demokrasiyi de, milli iradeyi de bedelini ödeyerek korumuştur ve koruyacaktır.”

SOYLU: "ÜNİFORMA ŞEREFTİR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da yaptığı açıklamada bildiriye tepki göstererek, "Büyük Türk milleti üniformaya aşıktır. Üniformayı taşımak şereftir. O şerefi emekli olduktan sonra taşımak daha büyük şereftir. Demokrasiye, devlete ve millete sadakatle bağlı, rütbesini üniformasını siyaset malzemesi yapmayanları daima şükranla yad ederiz.. Ya diğerleri” ifadelerini kullandı.

103 AMİRALİN BİLDİRİSİNDE NE VAR?

Emekli amirallerden Cem Gürdeniz'in de yazarları arasında bulunduğu Veryansın TV'de paylaşılan ve 103 emekli amiralin adı eşliğinde yayımlanan bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Yüce Türk Milletine,

Son zamanlarda gerek Kanal İstanbul, gerekse Uluslararası Antlaşmaların iptali yetkisi kapsamında Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması endişe ile karşılanmaktadır.

Türk Boğazları, dünyanın en önemli suyollarından biri olup, tarih boyunca çok uluslu antlaşmalara göre yönetilmiştir. Bu antlaşmaların sonuncusu ve Türkiye’nin haklarını en iyi şekilde koruyan Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye’ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir. Montrö, Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerin güvenliğinin temel belgesi olup Karadeniz’i barış denizi yapan sözleşmedir. Montrö, Türkiye’nin herhangi bir savaşta, savaşan taraflardan birinin yanında istemeden savaşa girmesini önleyen bir sözleşmedir. Montrö, Türkiye’nin II. Dünya Savaşında tarafsızlığını korumasına imkân yaratmıştır. Bu ve benzeri nedenlerle, Türkiye’nin bekasında önemli bir yer tutan Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz.

Haklarında soruşturma açılan 103 amiralden ilk açıklama: Türkiye'nin menfaatleri içindir

Diğer taraftan; son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur. TSK ve özellikle Deniz Kuvvetlerimiz son yıllarda; çok bilinçli bir FETÖ saldırısı yaşamış ve çok değerli kadrolarını bu hain kumpaslara kurban vermiştir. Bu kumpaslardan çıkarılacak en önemli ders; TSK’nin, anayasanın değişmez, değiştirilmesi teklif edilemez temel değerlerini titizlikle sürdürmesi zaruretidir.

Bu gerekçelerle, TSK ve Deniz Kuvvetlerimizi bu değerlerin dışına çıkmış, Atatürk'ün çizdiği çağdaş rotadan uzaklaşmış gösterme çabalarını kınıyor ve tüm varlığımızla karşı çıkıyoruz. Aksi halde, Türkiye Cumhuriyeti, tarihte örnekleri olan, bunalımlı ve bekası için en tehlikeli olayları yaşama risk ve tehdidi ile karşılaşabilecektir.

Türk Milletinin bağrından çıkan şanlı bir geçmişe sahip, Ana ve Mavi Vatan’ın koruyucusu Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda yetiştirilmesi elzemdir. Ülkemizin her köşesinde denizde, karada, havada, iç güvenlik bölgesinde ve sınır ötesinde fedakârca görev yapan, Mavi Vatandaki hak ve menfaatlerimizin korunması için Atatürk’ün gösterdiği yolda canla başla çalışan cefakâr Türk Denizcilerimizin yanındayız."

BAHÇELİ'DEN SERT TEPKİ

MHP lideri Devlet Bahçeli, 103 emekli amiralin Montro bildirisiyle ilgili "Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır" dedi.
 Bahçeli Twitter'da yaptığı açıklamada "103 emekli amiralin ortak imzalı yayımlamış oldukları anti demokratik ve tehditvari, aynı zamanda vesayetçi bildiriyi Milliyetçi Hareket Partisi nefretle lanetlemekte ve reddetmektedir" mesajını yazdı.

BİLDİRİ HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Emekli 103 amiralin Montrö Sözleşmesi ve Türk Silahlı Kuvetleri'ndeki "tarikat örgütlenmeleri" tartışmalarına ilişkin bildirisi hakkında re'sen soruşturma başlattı. 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı taraından şu açıklama yapıldı:

"04/04/2021  tarihinde bazı internet siteleri ve sosyal medya mecralarında paylaşılan ve ‘103 amiralden Montrö bildirisi’ başlığı altında yayınlandığı belirtilen açıklamayı hazırlayanlar ile varsa irtibatlı oldukları kişilerin tespiti ve yasal gereğinin takdir ve ifası amacıyla re’sen soruşturma başlatılmıştır."

Haklarında soruşturma açılan 103 amiralden ilk açıklama: Türkiye'nin menfaatleri içindir

103 emekli amiralin, son dönemde gündeme gelen tekkedeki amiral ve Montrö'nün tartışmaya açılmasına ilişkin yaptığı ortak açıklama sonrası iktidarın verdiği tepki sonrası ilk açıklama imzacı Cem Gürdeniz’den geldi. Gürdeniz aynı zamanda 'Mavi Vatan' kavramını isimlendiren kişi.

‘MAĞDURİYET ÇIKARMAK TAMAMEN ALGI OPERASYONU’

Konuya ilişkin Veryansın Tv’ye konuşan emekli Amiral Cem Gürdeniz, suçlamaları  'algı operasyonu ve vicdansızlık' olarak değerlendirdi.

Soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı başlattı.

Gürdeniz “Masum anayasal bir fikir beyan hakkından, çok yumuşak yazılmış bir metinden mağduriyet çıkarmak tamamen algı operasyonu. Ömrünü FETÖ ile mücadeleye ve Mavi Vatan çıkarlarını korumaya adamış, bu uğurda hapis yatmış Amirallere vicdansız suçlamada bulunmak çok yanlış.” ifadelerini kullandı.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMELİDİR'

Cumhuriyet gazetesine de konuşan Gürdeniz, "Son dönemde çıkan Montrö tartışmaları ve medyada tasvip edilmeyen fotoğrafları ortaya çıkan Deniz Kuvvetleri mensubu beni üzmüştür. Bir emekli amiral olarak, amirallerimizin ortak gündeme getirdiği böyle bir metni açıklamanın ve bu metne benim de imza koymamın sakınca olmadığını değerlendirdim. Bu en azından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmelidir.

Yıllarca Türkiye’nin menfaatleri için hareket edip, Mavi Vatan’a sahip çıktık. Dolayısıyla yapılan açıklama, Türkiye’nin menfaatleri ve Mavi Vatan’ı korumak içindir. Açıklama yapma özgürlüğüne sahibiz ve buradan bir mağduriyet oluşturulmamalı. Yapılan bir açıklamadır bunu bir ‘Darbe çağrısı’ olarak yorumlamak son derece yanlıştır. Kaldı ki biz FETÖ’nün kumpaslarında hapis yatmış kişileriz. Amacımız Mavi Vatan’a sahip çıkmaktır" dedi.

HDP VE İYİ PARTİLİ İSİMLERDEN 103 AMİRALİN BİLDİRİSİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Emekli amirallerin imzasıyla yayımlanan bildiriye ilişkin bir değerlendirme de İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray'dan geldi. Twitter'daki hesabı üzerinden, 103 emekli amiralin imzaladığı bildiriye ilişkin açıklama yapan Çıray, "Bir tabip teğmen olarak altına imzamı atıyorum" derken, kendisine yöneltilen eleştirilere "Darbe yapmaya niyeti olanı tükürükle boğarız, tükürükle" yanıtını verdi.

Çıray, "Doğru veya yanlış. Bu ülkenin her evlâdı Anayasa ve hukuk içerisinde kalarak fikirlerini özgürce beyan eder" ifadesini kullanırken, "Bıktık bu darbe paranoya ve tiyatrosundan. Bu ülkenin 400 bin askeri var. 300 bin polisi. Bir de darbelere karşı canını verecek Türk milleti. Darbe yapmaya niyeti olanı tükürükle boğarız, tükürükle" açıklamasını yaptı.

NE OLMUŞTU?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bir gazetecinin "Cumhurbaşkanı 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekildim, Montrö'yü tanımıyorum, feshettim' diyebilir mi?" sorusuna, "Yapabilir. Mümkün-muhtemel arasında fark var. Yeterli miktar yoğurt bulursanız, Marmara Denizi'ni de karıştırırsanız, ayran yapmak mümkündür" şeklinde yanıt vermişti. Şentop'un sözlerine tepki gösteren 103 emekli amiral bir bildiri kaleme alıp, yayımlamıştı.

Amirallerin bildirisinde, Montrö'nün Türkiye'nin haklarını en iyi şekilde koruyan bir anlaşma olduğu vurgulanarak, "Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye'ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir" ifadelerine yer verilmişti.

HDP'Lİ VELİ SAÇILIK'TAN AÇIKLAMA

103 emekli amiral, son dönemde gündeme gelen "tekkedeki amiral", "Montrö'nün tartışmaya açılması" ve Atatürk ilke ve devrimleri konularındaki açıklaması üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı.

Dün akşam itibarıyla AKP’li ve Saray’dan birçok isim açıklama için “Darbe”, “Muhtıra” benzetmesinde bulundu.

HDP’DEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA

HDP MYK üyesi Veli Saçılık Twitter hesabından amirallerin açıklamasıyla ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Saçılık, AKP’nin Montrö tartışmasını gündeme getirmesinin arkasında "Katar ve çok uluslu emperyal şirketlere verilmesi planlanan imtiyazlar" olduğunu ileri sürdü.

Yeni kararname! Türkiye’de çok sayıda kişi ve kurumun mal varlığı donduruldu

Saçılık şu ifadeleri kullandı:

“AKP, Montrö anlaşmasını ortadan kaldırarak, Katar ve Çok Uluslu emperyal şirketlere imtiyazlar vermeyi planlıyor. (Kanal İstabul planın bir parçası) Emekli 103 Amiralin ‘Montrö'yü tartışmaya açmayın’ şeklindeki naif çağrısına 'darbe' demelerinin nedeni de bu.”

CHP'den 103 amiralin bildirisine destek açıklaması

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “103 tane amiralin açıklamasından darbe çıkartmak olsa olsa sivil darbecilere mahsus bir özelliktir” açıklamasını yaptı.

Cumhuriyet gazetesinden Nagihan Yılkın’ın haberine göre, Öztrak, “Türkiye’nin gündeminin bu olmaması lazım. Hem ekonomik olarak hem de pandemi açısından çok kötü günlerden geçiyoruz. AKP’nin bunun üstünü örtmek için buradan darbe çıkartmasını anlayamıyorum. İnsanlar montröyle ilgili fikirlerini açıklamışlar. Baktığınız zaman o metnin içinde ben bir darbe tetikçiliği görmedim. Açıkcası gerçekten ne yaptıkları belli değil. O metne bakınca kim nerede darbe tetikçiliği yapıyormuş? Her yerden bir şey çıkartıyorlar. Türkiye’de kimsenin söz söyleme özgürlüğü, fikrini açıklama özgürlüğü yok herhalde” dedi.

Öztrak şu ifadeleri kullandı:

Bahçeli'nin 313 generale yazdığı mektup ortaya çıktı: "Siyasi iktidarı uyarın"

-Türkiye’de düşüncesini açıklayan herkese darbeci damgası vurursanız o zaman nerede kaldı demokrasi, nerede kaldı düşünce özgürlüğü? Her şeyin üzerine sarayın vesayeriyle olabildiğince yükleniyorlar. Buradan kimse mağdura yatmasın millet mağdur. O yüzde 33 huzur haklarına zam alıp kalkıp şimdi darbe mağduruymuş gibi kendilerini göstermesinler. Olmayan darbe söylemlerinin mağduruymuş gibi gösterdiklerinde kimse buna inanmaz”

-20 Temmuz sivil darbecileri her yerden kendilerine karşı bir darbe teşebbüsü, darbe senaryosu çıkartıp millete karşı mağdura yatmaya çalışıyorlar. Milleti o kadar mağdur ettiler ki artık ne kadar mağdura yatsalar kurtaramazlar.

-Boğaziçi eylemlerinde gençlerin boğazını sıkanlar, hastanelerin Koronavirüs tedbiri almaması nedeniyle hasta kabul edemez hale gelmesi sonucunda gencecik insanların ölümüne neden olanlar şimdi kalkıp da 103 tane emekli generalin bildirisini gerekçe gösterip mağdura yatmasınlar. Türkiye’nin bambaşka bir gündemi var. İnsanlar mağdur, bunlar kendilerini mağdur göstermeye çalışıyorlar. İşsiz bıraktıkları insanlar, iş yerlerini kapattıkları esnaf, tarlasını elinden aldıkları çiftçi, esas mağdur bunlar.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan 103 amiralin bildirisine ilişkin sert açıklama!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 103 emekli amiralin, "Tekkedeki amiral", "Montrö'nün tartışmaya açılması”, "Atatürk ilke ve devrimleri" konularındaki bildiri üzerine açıklama yaptı.

MSB’nin açıklamasında, "Böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır.” ifadeleri kullanıldı.

MSB'nin açıklaması şöyle:

"Türk Silahlı Kuvvetleri; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde yurt içinde, sınır ötesinde Suriye’de, Irak’ta, Kıbrıs’ta, Azerbaycan’da, Libya’da, Doğu Akdeniz’de ve daha birçok coğrafyada hak, alaka ve menfaatlerimizi korumak, bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamak, dost ve kardeşlerimizin de hakkını, hukukunu korumak için büyük bir fedakârlık ve kahramanlıkla hiç olmadığı kadar yoğun ve etkin bir şekilde mücadele ederken böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır.

Türkiye'nin en zengin 10 ismi: Bir yılda yüzde 40'tan fazla zenginleştiler

Uluslararası anlaşmaların kazanç ve kayıplarının da bilgi ve bilincinde olan Türk Silahlı Kuvvetleri, hiçbir görev ve sorumluluğu olmayan kişi veya kişilerin hırs, ihtiras ve şahsi emellerine araç yapılamaz. 

Bağrından çıktığı asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı ilhamla içeriden ve dışarıdan her türlü fitne-fesat ve yıkıcı girişime rağmen gücüne güç katan Türk Silahlı Kuvvetleri; egemenlik, bağımsızlık ve bekamız ile hak, alaka ve menfaatlerimizin korunmasını dikkat ve hassasiyetle ölürsem şehit kalırsam gazi anlayışı içinde kahramanlık ve fedakârlıkla başarıyla gerçekleştirmektedir. 

15 Temmuz hain darbe girişimi ile iç–dış fitne ve fesatlara rağmen, Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridorunun parçalanması dahil, düşmanlarımızı hayal kırıklığına uğratan önemli başarılar elde edilmiştir. 

Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri ile bir bütün olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarılarını görmeyen, görmek istemeyenler hırs, ihtiras ve haset ile körleşenlerdir.

Kahraman ordumuzun güçlendiğinin en açık göstergesi, başarıyla icra edilen operasyonlar ile sayısı ve kapsamı giderek artan tatbikatlardır. Uzun yıllardan beri hayal ettiğimiz harekât etkinliğine ulaşılmış ve denizde tüm zamanların yıllık en yüksek seyir süresi gerçekleştirilmiştir.

Sultan Alparslan'dan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e kadar binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen millî, manevi ve mesleki değerler ile asil milletimizin bağrından çıkan ve Peygamber ocağı olarak da bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri;

- Atatürk’ün de belirttiği gibi akıl ve bilimin ışığında,

- Anayasa çerçevesinde 

- Yasalar ve Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda,

- Sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında,

- Milletinin emrinde, görev ve sorumluluklarının bilincinde, daima görevinin başındadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarılarında en büyük pay aziz şehitlerimize ve kahraman gazilerimize aittir. Bu vesile ile aziz şehitlerimizi; ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyor, hayatta olan kahraman gazilerimize, şehit ve gazilerimizin kıymetli ailelerine saygı ve şükranlarımızı sunuyoruz."

103 emekli amiralin Montrö Sözleşmesi'yle ilgili bildiri yayımlaması ve 10'nun gözaltına alınmasının ardından bir bildiri de eski milletvekillerinden geldi. Bildiride, "Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ilkeleri ve temel felsefesi ve kurumları vicdansız darbelerle yıkılmaya çalışılırken, düşünce açıklama hak ve özgürlüğünü kullanan kişilerin darbecilikle suçlanmasını, baskı altına alınmasını esefle karşıladığımızı kamuoyuna duyururuz" denildi.

Prof. Korkut Boratav, Biden ile başlayan yeni dönemi mercek altına aldı: Yeni bir dalga geliyor

“Cumhuriyetimizin temel nitelikleri tartışılamaz! Kanal İstanbul yapılamaz! Montrö tartışmaya açılamaz!” başlıklı bildiri metni şöyle:

"Önce 126 eski büyükelçi Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi'yle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Ardından 103 emekli Amiral görüşlerini bildirdi. Kişi grup ya da kurumların ülke çıkarları söz konusu olduğunda, görüş açıklamalarından daha doğal ne olabilir? Bu hem haktır hem de yurttaşlık görevidir. İstanbul Sözleşmesinin Anayasaya aykırı biçimde Cumhurbaşkanı tarafından feshedilmesinin verdiği cesaretle hızlandırılan, Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi tartışmalarının geldiği nokta, bu açıklamaları zorunlu kıldı.

TIKLAYIN- Haklarında soruşturma açılan 103 amiralden ilk açıklama: Türkiye'nin menfaatleri içindir

"BİZ DE DOĞRU BULMUYORUZ"

Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik çeşitli emeller taşıyan devletlerin çıkarına hizmet edecek olan Kanal İstanbul'da ısrar edilmesini, Atatürk Türkiye’sinin Lozan Antlaşması’ndan sonra en büyük diplomasi başarısı olan, İstanbul-Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğimizi sağlayan, Montrö Sözleşmesi’nin tartışılmaya açılmasını, öneminin azaltılmasını biz de doğru bulmuyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk ve ilkelerini, Anayasanın değiştirilemez maddelerini sahiplenmek, ülkemizin geleceğini ilgilendiren konularda kamuoyunu bilgilendirmek, temel bir anayasal haktır. Anayasal hakların güvencesi olması gerekenlerin, toplumu susturmaya, sindirmeye, korkutmaya çalışmaları kabul edilemez.

TIKLAYIN- Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: Haddinizi bilin ve yerinizde oturun

"HALA HUKUK DEVLETİ OLDUĞUMUZU HATIRLIYORUZ"

Çoğulcu demokrasinin gereği olarak en doğal yurttaşlık hakkını kullanıp, Kanal İstanbul ve Montrö konusundaki görüşlerini kamuoyuyla paylaşan kişi ve gruplara yönelik tehdit, suçlama, saldırı korkutma, sindirme ve soruşturma gibi girişimler, yurttaşlık haklarını ipotek altına almaktır. Bu yaklaşımı ve bu girişimleri kınıyor, hala bir hukuk devleti olduğumuzu hatırlatıyoruz.

TIKLAYIN- 103 Emekli amiralden ortak bildiri! AKP-MHP'den sert tepki ve soruşturma

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ilkeleri ve temel felsefesi ve kurumları vicdansız darbelerle yıkılmaya çalışılırken, düşünce açıklama hak ve özgürlüğünü kullanan kişilerin darbecilikle suçlanmasını, baskı altına alınmasını esefle karşıladığımızı kamuoyuna duyururuz. Saygılarımızla."

TIKLAYIN-Avrasya'nın son anketi açıklandı: Cumhurbaşkanlığı adaylarında Erdoğan'a karşı fark artıyor

Bildiriye imza atan eski milletvekilleri şöyle:

A.İhsan Köktürk / Zonguldak

A.Kemal Kumkumoğlu / İstanbul

Ali Rıza Öztürk /Mersin

Abdülrezzak Erten / İzmir

Ahmet Güryüz Ketenci /İstanbul

Ahmet Küçük​ / Çanakkale

Ahmet Toptaş​/ Afyon

Ali Ahmet Ertürk / Edirne

Ali Aslan / Muğla

Ali Haydar Erdoğan / İstanbul

Ali Oksal / Mersin

Ali Özcan / İstanbul

Ali Özgündüz​/ İstanbul

Ali Rıza Bodur / İzmir

Ali Rıza Ertemur / Denizli

Altan Tuna / Çanakkale

Atilla Kart /Konya

Ahmet Tan / İstanbul

Barış Can / Sinop

Bekir Yurdagül / Kocaeli

Binnaz Toprak / İstanbul

Bülent Baratalı / İzmir

Cevdet Selvi​/ Eskişehir/Kocaeli

Cumhur Yaka / Muğla

Çetin Soysal​/ İstanbul

Dilek Akagün​/ Uşak

Durdu Özpolat / Kahramanmaraş

Enis Tütüncü​/ Tekirdağ

Erdal Aksünger / İzmir

Erdal Karademir / İzmir

Ergün Aydoğan / Balıkesir

Esfender Korkmaz / İstanbul

Fahrettin Üstün / Muğla

Feramuz Şahin / Tokat

Gökhan Durgun / Hatay

Güldal Mumcu / İzmir

Güldal Okuducu / İstanbul

Hakkı Ülkü / İzmir

Halil Ünlütepe / Afyon

Hasan Ören / Manisa

Haşim Oral / Denizli

Hulusi Güven​/ Adana

Hüsnü Bozkurt / Konya

Hasan Gemici / >Zonguldak

İbrahİm Özdiş​ /Adana

İsmail Değerli​ / Ankara

İsmail Özay / Çanakkale

İzzet Çetin / Kocaeli/Ankara

Kemal Anadol​ / İzmir

Kemal Ekinci​/ Bursa

Mehmet Boztaş / Aydın

Mehmet Hilal Kaplan​ / Kocaeli

Mehmet Kesimoğlu​/ Kırklareli

Metin Arifağaoğlu​/ Artvin

Mustafa Kul / Erzincan

Mustafa Özyürek / İstanbul

Nadir Saraç / Zonguldak

Namık Havutça / Balıkesir

Necati Yılmaz / Ankara

Necla Arat / İstanbul

Nevin Gaye Erbatur​/ Adana

Nur Serter / İstanbul

Oğuz Oyan / İzmir

Orhan Düzgün / Tokat

Orhan Eraslen​ / Niğde

Orhan Sür / Balıkesir

Orhan Ziya Diren / Tokat

Osman Korutürk / İstanbul

Ömer Çiftçi / Ankara

Rasim Çakır​/ Edirne

Sacit Yıldız / İstanbul

Salih Gün / Kocaeli

Sedat Uzunbay / İzmir

Selahattin Karaahmetoğlu / Giresun

Selçuk Ayhan​/ İzmir

Selehattin Öcal / Ankara

Sena Kaleli / Bursa

Süleyman Çelebi / İstanbul

Süleyman Genç / İzmir

Şahin Mengü​/ Manisa

Şevket Arz / Trabzon

Şevki Kulkuloğlu / Kayseri

Şinasi Öktem​/ İstanbul

Şükrü Babacan / Kırklareli

Şükrü Sina Gürel / İstanbul

Tolga Çandar​/ Muğla

Tuncay Ercenk / Antalya

Turgay Develi​ / Adana

Turgut Dibek​/ Kırklareli

Türkan Miçoğulları​/ İzmir

Uluç Gürkan​/ Ankara

Vedat Yücesan / Eskişehir

Vezir Akdemir / İzmir

Yaşar Ağyüz​/ Gaziantep

Yılmaz Kaya​/ İzmir

Yüksel Çorbacıoğlu​/ Artvin

Kaynak: Kısa Dalga

Editör: TE Bilişim