AKP'nin projesi olan Acun Ilıcalı'nın ses yarışmasında Diyarbakırlı Ferat diye biri birinci olmuş. Amedspor sayfaları dahil birçok önemsediğim sayfa da AKP'li Acun'un projesi için SMS destek talebinde bulundu.

Yaw bu Kürtler ne zaman celladına aşık olmaktan vazgeçecek anlamış değilim. Son yıllarda Acun'un bu tür programlarında hep Kürt bölgelerinde gelenler önplana çıkarılıyor ve birçoğu da birinci yapılıyor. Bir yarışmada Batmanlı bir yarışmada Muşlu, bir yarışmada Vanlı bir yarışmada Diyarbakırlı birinci yapılıyor.

Bizim Kürtler de vayy bakın Kürtler orada yarışıyor diye ceplerindeki birkaç kuruşu da onlara gönderiyorlar. Sonra bu gönderdikleri paraların Kürtler'e nasıl bir geri dönüşümü olduğunu da bilmiyorlar. Çünkü sadece popüler kültür ve anaakım medyanın sunduğundan besleniyoruz başka bir şey değil.

80'li 90'lı yıllarda nasıl kırma bir Kürtlük inşa ettilerse şimdi de Kürt gençlerini bu şekilde yalandan parlatıp Kürtler'i yalancı bir mutluluğa sevkediyorlar.

Bunlar Kürt diye Amedspor dahi birçok kuruluş destek talebinde bulunuyor, gençler oy atıyor ama bunlar Kürt diye tek bir Kürtçe şarkı söylemiyorlar. Dünyanın bütün dillerinde şarkılar söyleniyor ama nedense tek bir Kürtçe şarkı bile söylenmiyor. Sizler bunun tesadüf olduğunu düşünebilirsiniz ben öyle düşünmüyorum. 

Çünkü asimile edene ne kadar çok benzemeye çalışırsan o kadar çok güzel görünürsün. Kendin gibi olduğun sürece 5 kuruşluk bir değerin yoktur. Son birkaç yıldır zor durumdaki Kürt bülgeleri için yardım kampanyaları yapıldı. Hiçbir kampanyaya Acun'un programlarına gönderildiği kadar SMS gönderilmedi. 

Niye Cizreli, Nusaybinli, Surlu Yüksekovalı, Kobanili, Şengalli Kürtler'in sesleri mi kötüydü yoksa Acun'un programlarına mı katılmadılar. Ben bu yazının küçük bir bölümünü sosyal medya hesaplarımdan paylaştığımda bazı takipçilerim, "Ya sevindik işte bir Kürdün şampiyon olmasında ne var" dediler. 

Orada bir Kürt şampiyon olmadı. Çünkü orada Kürtlerle Kürtlükle ilgili tek bir kelime bile yoktu. Acun'un hiçbir programında Kürtlük'le ilgili bir şey bulamazsınız. Orada resmi ideolojinin istediği tipe ne kadar çok benzemeye çalışan varsa onların kültürünü çok güzel taklit ediyorsa o beğenilir ve şampiyon yapılır. Onun Diyarbakırlı, Vanlı, Batmanlı olması ona ekstra bir özelik katmaz. 


Değil sadece Kürtler, şuanki mevcut siyasal yapınının istemediği hiçbir öteki kendisini orada bulamaz. Amedspor'un bu ülkede ne kadar ayrımcılığa maruz kaldığını hepimiz biliyoruz. O yarışmaya katılan Diyarbakırlı arkadaşın yakınları bana sallamış "sen kimsin" diye. Benim o yarışmaya katılan yarışmacıya bir şey demiyorum. O da kendi istikbalinin peşindedir. 

Diyarbakır'da birçok organizasyonda Kürtçe şarkılar da söylemiş olabilir. Ben Acun Ilıcalı şahsında yapılan projenin özünden bahsediyorum. Diyarbakırlı arkadaşlar kızabilir, küsebilir ama gerçeklik budur. 

Ben yıllardır Diyarbakır'da ezilen hor görülen, dövülen Diyarbakırlılar'ın, Vanlılar'ın, Hakkarililer'in seslerini duyurmaya çalışıyorum. Bu nedenle de hepiniz biliyorsunuz ki çalıştığım televizyon kapatıldı, davalar açıldı. Benim derdim Diyarbakırlılar'ı eleştirmek değil. Orada birinci olan Ferat beyi de tanımıyorum. Bu eleştirilerim kendisine yönelik değil daha çok projeye yönelik. 

Yoksa o programlara katılanların AKP'li olduğunu da söylemiyorum. Onların ideolojileri görüşleri farklı olabilir ama projenin ideolojisi belidir.  Benim derdim bu gerçekliğin biraz olsun görülmesidir. Umarım çok değerli Kürt sanatçılarımızın kendi özlerini ifade edebilecekleri özgür platformlar da olur.