Gazete Emek- Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın Temmuz ayına yönelik petrol satış fiyatını 4,40 dolardan 6,50 dolara yükseltmesinin ardından gün içinde Brent petrolü varil fiyatı 121,95 dolara çıkarak rekor kırdı.

 

 

Öte yandan, dolar yeni haftaya yükselişle başlayarak 16,61’i aştı. Euro ise, 17,95’i geçerek TL karşısında yılın en yüksek seviyesini gördü.

 

Artan döviz kuru ve petrol fiyatlarının artması nedeniyle akaryakıta yeniden bir zam gelmesi beklenirken henüz gelecek zammın oranı belli olmadı.

 

UZMANLAR: RUS PETROLÜNE UYGULANAN AMBARGO AÇIĞI KAPATMAYACAK

 

Dünyada petrol talebini karşılamaya yetecek kadar üretim olmayacağı endişeleri fiyatları artırmaya devam ediyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, geçen hafta üretimlerini temmuz ve ağustosta 648 bin varil artıracağını açıkladı.

 

Uzmanlar, üretimdeki artışın Rus petrolüne uygulanan ambargonun yaratacağı açığı kapatmakta etkili olamayacağını öngörüyor.

 

Brent petrolde teknik olarak 120,63 ile 120,87 dolar aralığının direnç, 120,39 ile 120,15 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

 

Pazartesi günü Citibank ve Barclays, 2022 ve 2023 için fiyat tahminlerini yükselterek, Rusya'nın üretim ve ihracatının 2022 sonuna kadar yaklaşık 1-1,5 milyon varil/gün düşmesini beklediklerini söyledi.

 

Reuters'a konuşan bazı uzmanlar ise doğacak açığı kapatabilmek için İtalyan Eni ve İspanyol Repsol'ün önümüzdeki aydan itibaren Avrupa'ya az miktarda Venezuela petrolü sevk etmeye başlayabileceğini ifade etti.

 

 

 

 

EV YAPIMI MAZOT VİRAL OLDU 

 

Küresel piyasalarda petrol fiyatlarındaki yükseliş, akaryakıt zamlarını beraberinde getirdi. Vatandaşlar artan akaryakıt fiyatlarına çare olarak evde yakıt üretimine yöneldi. Son dönemde video paylaşım platformlarında bu konuda çekilen videolar milyon kez izlendi.

 

Yayıncılar, ‘evde biyodizel yakıt nasıl yapılır?' sorusuna uygulamalı olarak yanıt veriyor. Yüz binlerce kişi tarafından izlenen videolarda atık bitkisel yağ ve bazı ek maddeler kullanılarak konu, tüm ayrıntılarıyla anlatılıyor. Videolarda anlatılanlara göre, atık yağlar önce çok küçük delikli filtrelerden geçirilerek, içindeki artıklardan arındırılıyor. Yüksek ısı verilerek içindeki su kalıntıları uzaklaştırılan atık yağ olabildiğince berrak hale getiriliyor. Sonrasında içerisine ısıtıcı yerleştirilerek yaklaşık 60 derecelik ısıya ulaştırılan yağa belirli oranda etil ya da metil alkol ve ‘lavabo açıcı' ile karıştırılıyor. Bir süre dinlendirilen karışımın dibine çöken ‘gliserin' kısmı ayrılıyor. Üst tarafında kalan bölüm ise biyodizel yakıt oluyor.

 

Söz konusu videoları paylaşan yayıncılar, elde edilen biyodizel yakıtın özellikle yeni nesil araç motorlarına zarar verebileceği uyarısını yapıyor. Videolarda yer verilen bilgilere göre söz konusu işlem sırasında kullanılan metil alkol ve lavabo açıcıya çıplak elle dokunulmaması gerekiyor. Yakıtın traktörler ve eski tip dizel motorlarda kullanımının bir soruna neden olmayacağı kaydediliyor. Elde edilen yakıtın ticarete konu olması durumunda “akaryakıt kaçakçılığı” suçlamasına konu olabileceğine dikkat çekiliyor.



 

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: TE Bilişim