Gazete Emek- HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın ittifakları ile birlikte cumhurbaşkanı adayı çıkaracaklarını açıklaması, siyaset kulislerini hareketlendirdi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, HDP’nin kararına saygı duyulması gerektiğini belirtirken İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu da “Bizim süreçlerimizi etkilemez” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “HDP’nin üzerinde bir baskı var. Gelişen siyasi koşullara uygun olarak kendi tavırlarını ortaya koyuyorlar. O baskı neticesinde kendi içlerinde aldıkları kararları saygı ile karşılamak gerekir” dedi.

'İLK TUR SEÇİM SONUÇLARINI ETKİLER'

HDP’nin aday çıkarmasının ilk tur seçimlerinin sonuçlarını etkileyeceğini belirten Özkoç, Türkiye’nin koşullarının çok da doğal olmadığını ifade ederek, “Yeteri derecede vakit var. Tüm siyasi partilerin özlediği demokratik sistem ve güçlendirilmiş parlamenter sistemse, bundan sonraki siyasi hayatta eşit koşullarda yarışmak ve bu mevcut sistemden kurtulmak isteniyorsa bundan sonra alınan kararları bu doğrultuda düşünmek gerekir” diye konuştu.

'HDP’NİN TALEBİ HAKLI, DEĞERLENDİRİLECEKTİR'

HDP kanadından gelen, ‘Demokrasi zemininde buluşulabilecek, HDP ile diyalog kuracak bir ortak adayı desteklemeye açık oldukları’ yönündeki açıklamalara ilişkin Özkoç, şu ifadeleri kullandı: “Talepleri haklı bir talep. Siyasete nasıl baktıklarını net bir şekilde ifade ediyorlar. Bu talep değerlendirilecektir. Türkiye’nin ihtiyacı olan karara herkes uyacaktır.”

TATLIOĞLU: HDP’NİN AÇIKLAMASI SÜREÇLERİMİZİ ETKİLEMEZ

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu’ysa HDP’nin cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili açıklamasına ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: “Bizim süreçlerimizi etkilemez. Onların ayrı ittifakı var. Herkes kendi siyasi çizgisinde çalışmasını yapıyor. Onlar da kendi siyasi çizgilerinde bir çalışma yapıyor. Her ittifak, her parti kendi durumunu maksimize edecek bir konum belirliyor. Doğrudur, yanlıştır. Seçim süreci geldi, finale yaklaştık. HDP ve ittifakları böyle bir karar vermiş. Tüm ittifaklara saygı duyarak yürütülecek bir süreç.”

‘SEÇİM SENARYOLARI ÇOK KONUŞULUYOR AMA HER PARTİNİN MUTFAĞI AYRI’

HDP’nin aday çıkarmasının seçim sonuçlarını etkileyebileceğine ilişkin yorumları değerlendiren Tatlıoğlu, İYİ Parti’nin 81 ilde teşkilatı olduğunu belirterek, “Bu senaryolar çok konuşuluyor ama her partinin bir mutfağı var ve birbirinden bağımsız politika üretiyorlar. Bizim seçim sathımız tüm Türkiye, tüm Türkiye’deki seçmenlere hitap ediyoruz. Cumhurbaşkanı adayımız tüm Türkiye’yi kucaklayacak. 13. Cumhurbaşkanı bizim adayımız olacak. Devleti milletin tamamına karşı temsil edecek, yürütmeden ayrı bir cumhurbaşkanını tarif ediyoruz” dedi.

Editör: TE Bilişim