Gazete Emek - Diyarbakır'da 7 Mayıs'ta oynanan Amedspor-Pendikspor maçında İstiklal Marşı okunurken ayağa kalkmadıkları gerekçesiyle 19 kişi hakkında dava açıldı. Diyarbakır Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen tek sayfalık iddianamede, 19 kişiye "İstiklal Marşını alanen aşağılama" suçlaması yöneltildi. 19 kişinin beyanları, maç günü tutulan tutanak ve Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi'nin kararları suçlamaya delil olarak sunuldu. 

'UMURSAMAZ TAVIR' İDDİASI

İddianamede, kişilerin savunmalarında "bilerek ve isteyerek ayağa kalkmamazlık yapmadıklarını" belirttikleri belirtildi. İddianamede, kişilerin "ayağa kalkmalarına engel bir rahatsızlıklarının bulunmadığı" ve savunmalarını "suçtan kurtulma amacıyla" yaptıkları iddia edildi. İddianamede, Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 2'nci Ceza Dairesi'nin kararına işaret edilerek, "Şüphelilerin Amedspor-Pendikspor arasında gerçekleşen müsabaka sırasında İstiklal Marşının okunuşu sırasında umursamaz bir tavırla ve herhangi bir rahatsızlıkları olmadan ayağa kalkmayarak devletin egemenlik alametlerini aşağıladıkları, bu suretle üzerlerine atılı olan suçu işlediklerine ilişkin dosya kapsamından yeterli delil ve şüphe bulunduğu anlaşılmakla, şüphelilerin eylemine uyan yukarıda yazılı sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasına, ayrıca takdiri mahkemenize ait olmak üzere şüpheliler hakkında TCK'nın 53. maddesinde yer alan güvenlik tedbirlerinden bir veya bir kaçının uygulanmasına karar verilmesi kamu adına iddia ve talep olunur" ifadelerine yer verildi.  

SEKİZ KİŞİYE DAVA 

Öte yandan Amedspor-Konyaspor arasında 21 Kasım 2021'de oynanan maçta İstiklal Marşı'nda ayağa kalkmayan 8 kişi hakkında da dava açıldığı öğrenildi. Aynı suçlamayla açılan davanın duruşması 28 Ekim'de Diyarbakır 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Kaynak: MA

Editör: TE Bilişim