Gazete Emek- 10 Eylül’de yapılacak CHP Diyarbakır İl Olağanüstü Kongresi için ismi öne çıkan Abdullah Atik, il başkanlığı için adaylığını resmen açıkladı. Yazılı açıklama yapan Atik, “Şimdi toplumsal barışı yeniden tesis etme zamanı, şimdi, değişim ve restorasyon zamanı. Bu zorlu görevi devralacak deneyimli, yetkin kadrolar bayrağı teslim alıyorum”  ifadelerini kullandı.

 

 

 

Baskı rejiminde toplumun tüm katmanlarının hak, hukuk ve adalet talepleri, aynı zihniyet tarafından örselendiğini dile getiren Abdullah Atik, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

 

“Deneyimli, yetkin kadrolar işbaşında! Ülkemizin içinde bulunduğu ağır ekonomik bunalım, işsizlik, beyin göçü, siyasi tıkanıklık, liyakatsiz idareciler ve daha birçok sorun iktidar tarafından görülmüyor, görmezden geliniyor. Bunun dile getirenler ise en hafif tabiriyle vatan haini olarak damgalanıyor. Bu baskı rejiminde toplumun tüm katmanlarının hak, hukuk ve adalet talepleri, aynı zihniyet tarafından örseleniyor, yandaş borazanların kakofonisi içinde bastırılıyor. Neyse ki artık umut var. Neyse ki şimdi değişim zamanı. Neyse ki ülkemizin üzerine karabasan gibi çöken bu karanlık bulutlar, barış, özgürlük ve aş isteyen halkın yarattığı güçlü rüzgarla dağılıyor. Az kaldı, gidiyorlar. Çağdaş, laik, demokratik, barışçıl bir düzen, tüm engelleme çabalarına rağmen filiz vermeye başladı. Geleceğe dair umut fidanları yeniden boy veriyor. Bu güzel baharın öncesinde, Türkiye’nin aydınlık geleceğinin teminatı olan Cumhuriyet Halk Partisi de giderek artan bir ivme ile büyüyor., kitleleri kucaklıyor. Halk bir bütün olarak, özgürlüklerin garantisi Cumhuriyet Halk Partisi’ni bağrına basıyor. Diyarbakır da bu umut kervanındaki yerini alıyor. Uzun süredir çeşitli tartışmalar ekseninde yorgun düşen Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır İl Teşkilatı, siyaset sahnesindeki rolünü üstlenmeye hazır. Partimizin Lideri Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve ilgili kurullarının tam desteği ile demokrat aday Abdullah Atik önderliğinde, kapsayıcı yeni Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır yönetimi, görevi devralıyor. Kentimizin ülkemiz siyasetindeki önemli konumu, bu zorlu görevde Abdullah ATİK ve yönetimine kaçınılmaz ve eşsiz bir misyon yüklüyor. Ancak barış ve özgürlük parolamız, adalet, hak, hukuk ise şiarımız diyerek, yola koyuluyoruz. Şimdi toplumsal barışı yeniden tesis etme zamanı, şimdi, değişim ve restorasyon zamanı. Bu zorlu görevi devralacak deneyimli, yetkin kadrolar bayrağı teslim alıyor. Bu çerçevede 10 Eylül Cumartesi günü gerçekleştirilecek Diyarbakır İl Olağanüstü Kongresine, saygıdeğer hemşehrilerimizi ve basın mensuplarını davet etmekten büyük mutluluk duyarız.”

 

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

 

 

Şubat 2020’de CHP Diyarbakır il başkanlığı 37. olağan kongresi yapılmıştı. Bu kongrede Abdurrahman Aslan ile Gönül Özel yarışmıştı. 115 delegenin oy kullandığı seçimde Gönül Özel 65 oy, Abdurrahman Aslan 50 oy almıştı. Gönül Özel CHP Diyarbakır il başkanı olmuştu.

 

Aynı yılın Aralık ayında 115 il delegesinin 76’sı noterden imzaladıkları dilekçelerle olağanüstü il kongresi yapılmasını talep etmişti. Ancak bunu talep edenler partiden ihraç edilmişlerdi.

 

Bu gelişmeler yaşanırken, CHP genel merkezi “pandemi” önlemleri kapsamında tüm kongreleri 16 Haziran 2021’e kadar ertelemişti. Önlemler kalktıktan sonra CHP ülkenin dört bir yanında kongre yapmış, sadece Diyarbakır’da yapmamıştı.

 

Bu arada Diyarbakır il yönetiminin bir kez bile toplanmaması, partide rahatsızlık yaratmıştı.Ankara 9. Sulh Ceza Mahkemesi’ne 2 Kasım 2021’de Hasip Erkan’ın başvurusu ile açılan 2022/403 sayılı dava, önce Ankara 10. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2021/1971 ve Ankara 5. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 2021/3289 esas sayılı dosyaları ile birleştirilmiş, 18 Temmuz 2022’de de karar verilmişti. 

 

 

İl başkanlığına kayyum heyet atanmıştı.Kararda, “CHP Diyarbakır İlçe Teşkilatının süresi içinde olağanüstü kongre kararı almadığından Diyarbakır CHP İl Başkanlığı’na Canan Tanış, Behçet Gezer, Muzaffer Değer, Mehmet Beşir İpekçi, Devrim Budak ve Süleyman Berberoğlu isimli şahısların kayyum olarak atanmasına ve en kısa yasal sürede genel kurul çağrısı yapmaları için yetki ve izin verilmesine…” denilmişti.

 

 

 

Görevi kayyuma devretmek istemeyen Gönül Özel, “Görevimin başındayım, genel merkez yanımda” açıklaması yapmıştı.Özel, mahkeme kararını uygulamak istemeyince, kayyum heyet polis eşliğinde il yönetimini devralmıştı.Yaşanan gelişmelerin ardından açıklama yapan Diyarbakır ilçe başkanları, “Kayyum atanması siyasi değil, hukuki bir karar” dedi.

 

 

 

Genel merkezin il başkan adayı Özel ile muhalif il başkan adayı Doğru’nun yarışacağı kongreye 10 gün kala, aralarında muhalif adayın da bulunduğu 38 delege tedbirli olarak disipline sevk edilmişti. Böylelikle genel merkeze muhalif olan il başkan adayı ve destekçisi olan delegelerin kongrede oy kullanmalarının önüne geçilmişti.

 

 

Kongreye sayılı günler kala genel merkezin desteklediği Gönül Özel, adaylıktan çekildiğini açıklamıştı. Gönül Özel’in, 10 Mart’ta AKP’den ayrılıp bin 567 üye kaydı ile CHP’ye katılan Abdullah Atik’in aday olması üzerine adaylıktan çekildiği öğrenilmişti.

 

 

97 DELEGE BELİRLEYECEK 

 

Olağanüstü kongrede yeni il başkanını 97 delege belirleyecek. Bu delegelerin AKP’den CHP’ye transfer edilen Atik’i ne ölçüde destekleyip desteklemeyeceği bir soru işareti. Bazı delegeler sosyal medya hesaplarından Atik’le birlikte yürüyeceklerini duyurmaya başladılar.


 

Editör: TE Bilişim