Gazete Emek- Diyarbakır’da 8 Haziran sabahında yapılan ev baskınlarında 20’si gazeteci 21 kişi gözaltına alındı. Gazeteciler, 3 gündür Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’nde tutuluyor. Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ve baro yönetimindeki iki avukat, dün akşam gözaltındaki gazetecilerle görüştü. Gazetecilerin henüz ifade işlemlerinin başlamadığı öğrenildi. Gazetecilerin dosyasındaki gizlilik kararı ise sürüyor.

 

 

 

 

GÖZALTINDAKİ GAZETECİLER

 

Gözaltında tutulanları isimleri şöyle: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz, Kadir Bayram ve Feynaz Koçuk. 

 

 

 

 

TGC'DEN AÇIKLAMA 

 

Gazetecilere yönelik operasyona bir tepki de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden (TGC) geldi.

 

TGC Yönetim Kurulu Diyarbakır’da gazetecilerin gözaltına alınmasını “Haber alma hakkına saldırı” olarak niteleyerek tepki gösterdi. “Siyasette seçim söylemlerinin yaklaştığı bir dönemde Kürt kökenli gazetecilere yönelik operasyonları, halkın haber alma hakkına yeni bir saldırı olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, her gün şiddetini artıran iktidarın gazeteciliğin suç olmadığını artık anlaması gerektiği ifade edildi.

 

 

'KÜRT GAZETECİLERİN GÖZALTINA ALINMASI HABER ALMA HAKKINA SALDIRIDIR'

 

“Haberin serbest dolaşmadığı, basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Gözaltına alınan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Bölgede gerilimin ortadan kaldırılarak, barışın, kardeşliğin egemen olduğu yönetimsel bir anlayışa acil ihtiyaç vardır” mesajı verilen açıklamanın tamamı şöyle:

 

Siyasette seçim söylemlerinin yaklaştığı bir dönemde Kürt kökenli gazetecilere yönelik operasyonları, halkın haber alma hakkına yeni bir saldırı olarak görüyoruz.

 

Sabaha karşı evleri ve dernekleri basılan 21 gazeteci gözaltına alınmıştır. Avukatların müvekkilleriyle görüşmelerine olanak tanınmamıştır. Ülkede iktidarın uzun süredir gözlenen baskılarına, tek tip gazeteci, tek tip haber yaratma çabalarına bu operasyon yeni bir örnektir."

 

'BASININ ÖZGÜR OLMADIĞI ÜLKEDE DEMOKRASİDEN SÖZ EDİLMEZ'

 

Her gün biraz daha sertleşen tehdit ve şiddetini artıran iktidarın gazeteciliğin suç olmadığını artık anlaması gerektiğini düşünüyoruz. Haberin serbest dolaşmadığı, basının özgür olmadığı bir ülkede demokrasiden söz etmek mümkün değildir.

 

'GÖZALTINDAKİ GAZETECİLER BİR AN ÖNCE BIRAKILSIN'

 

Seçim öncesi bu tarz girişimlerle yurttaşların haber alma hakkı engellenmemelidir. Gözaltına alınan gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Bölgede gerilimin ortadan kaldırılarak, barışın, kardeşliğin egemen olduğu yönetimsel bir anlayışa acil olarak ihtiyaç vardır.


 

Editör: TE Bilişim