Gazete Emek- Diyarbakır’da Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Kayapınar ilçesi 75 Parkta başladı. Sur ilçesi Keçi Burcu’nda son bulan etkinlikte onlarca kadın pedal çevirdi.


“Kadın sokağa çıkarsa dünya değişir” sloganı ile yola çıkan kadınlar Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nu onlarca il ve ilçede eş zamanlı olarak gerçekleştiriyor.

2013 yılından beri her yıl Dünya Otomobilsiz Kentler Gününde yapılan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği İzmir merkezli olarak başladı. Dünyanın birçok şehrine yayılan farkındalık etkinliği bağımsız kadınlar tarafından gönüllü olarak organize ediliyor.

Kemal Kılıçdaroğlu: Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz




DİYARBAKIR'DA SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU YAPTI


Daha çok kadını bisiklet sürmeye özendirmek ve bisiklet kullanıcıları için güvenli bisikletli ulaşım altyapısı talep etmek amacıyla yapılan etkinlik 19 Eylül’de Diyarbakır’da yapıldı.

 “Bisikletinizi ve kendinizi süsleyip gelin” mottosu ile yola çıkan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’na katılmak için kayıt yaptırmaya gerek yok.
 

Bülent Arınç’tan dikkat çeken açıklama: Dindar insanlar bile tamamen tersine dönecek


SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU DİYARBAKIR'DA BAŞLADI

Yavaş ve kısa mesafeli olarak gerçekleştirilen bisiklet turu Diyarbakır’da 75 Park’ta başladı. Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan 75 Park’ta saat 13.30’da başlayan bisiklet turu Sur ilçesinde bulunan Keçi Burcu’nda son buldu.




75 Parkta pedal çevirmeye başlayan kadınların bisiklet turu Keçiburcu’nda son bulurken, kadınlar burada bando eşliğinde halaylar çektiler.


Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği katılımcıları adına 75 Parkta bir açıklama yapıldı. Açıklamayı etkinlik katılımcılarından Şeymanur Yapıcı okudu.
 

Cüneyt Arkın’dan sert tepki: “Saraylar yapıyoruz niye yurt yapmıyoruz”


‘GÜVENLİ BİSİKLET SÜRMEYE İLİŞKİN ALTYAPI TALEBİNİ PEKİŞTİRMEK'

Açıklamada, “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, 2013 yılında İzmir’de başlamıştır. 9 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik önce Türkiye’de daha sonra dünyada diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çekmiştir. Turumuz bu yıl yaklaşık 150 şehirde, yaklaşık 30 ülkede eş zamanlı olarak yine bağımsız gönüllü kadınlar tarafından yapılıyor, gururluyuz. “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” kapsamında bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet sürmeye ilişkin altyapı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir” ifadelerine yer verildi.




‘PEDALLARIMIZIN İTİCİ GÜCÜNÜ TÜM TOPLUMDA GÖSTERMEK İSTİYORUZ'

Açıklamada kadınların ortak dilekleri ve isteklerinin olduğu belirtilerek, talepler şöyle sırlandı:

“1- Kadın ve erkeklerin bu toplumda aynı haklara, yükümlülüklere sahip olduğunu ve her alanda kendilerini özgürce ifade etme hakları olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Biz binlerce kadın; pedallarımızın itici gücünü tüm toplumda da göstermek istiyoruz, çocuklarımıza daha temiz ve yaşanabilir dünya bırakmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz… Kadınların toplumda daha görünür olması ve sorumluluk almasını diliyoruz.

2- Geçmişte “iklim değişikliği” diyorduk, şimdi artık “İklim Krizi” diyoruz. Bunun etkilerini çok acı bir şekilde yaşadık yaşıyoruz. Ciğerlerimiz yanıyor, canımız yanıyor. Her bireyin bu konuda yapabileceği bir şeyler var. Biz bisiklete daha çok binerek dünyaya olumlu katkıda bulunabiliriz. “Bir kişinin karbondioksit salınımı, otomobil ile gidilecek yol bisikletle gidildiğinde 15 kat azalıyor.” Biz “İklim Krizi” ne karşı yönetimlerin de derhal harekete geçmelerini istiyoruz.

Türkiye Milli Takımı'nın yeni hocası Kuntz imza töreninde konuştu: Sergen'in hoca olduğunu duyduğumda kahkaha ile güldüm



3- Pandemi sürecinde evlere kapandık ve bunaldık. Dışarıya çıktığımızda nefes alacak yeşil bir alan aradık. Motorlu taşıtlar yollarda olmadığında gürültü kirliliğinin azaldığını, havanın nasıl temiz olduğunu gördük. Bunların insanın temel ihtiyaçları olduğunu anladık. Toplu taşıma araçlarına binmek istemedik. Hem spor yapabileceğimiz hem de açık havada olabileceğimiz bir ulaşım aracımız vardı. Şehirlerinin insan odaklı olarak yeniden tasarlanmasını istiyoruz. Kamu alanlarının, özellikle kadınların, çocukların ve yaşlıların rahatlıkla ortak olarak kullanımına sunulmasını istiyoruz. *Yaya ve bisikletliler için güvenli ulaşım altyapısı ve hizmetleri almak istiyoruz.

Bütün kamyonları parçalamıştı; Şırnak’ta parasını alamadığı iddia edilen ‘kepçe operatörü’ konuştu



4-   Her an trafik kazasına kurban gitmekten korkuyoruz. Bakın bir yıl içerisinde trafik kazalarında kaybettiğimiz canların ailelerine, sevenlerine sabırlar diliyoruz. Motorlu taşıtların neden olduğu kazalarda bisikletli ölümlerinin durmasını, bunun için gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.

5- Özellikle büyük şehirlerimizde pazar günleri, şehir merkezinde bazı caddelerin motorlu araç trafiğine kapatılarak ‘otomobilsiz pazar’ ilan edilmesini istiyoruz.”





Kaynak: Piryol

Editör: TE Bilişim