Gazete Emek- Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Diyarbakır Valiliği, Yenişehir, Hani, Eğil, Sur belediyeleri ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Doğu ve Güneydoğu Sanayici İş İnsanları Federasyonu, Diyarbakır İş Kadınları Derneği, Demir Hotel ve Green Park’ın destekleri ile 1 Haziran’da başlayan 1. Diyarbakır Kısa Film Festivali, bu akşam kapanış galasını gerçekleştirdi. 

BAKAN VE VEKİLLER DE KATILDI

Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, AKP Diyarbakır Milletvekilleri Mehdi Eker, Oya Eronat ve Sur Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Yenişehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Mustafa Temel, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fadıl Oğurlu, Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkanı Reyhan Aktar, oyuncular, yönetmenler ve çok sayıda davetli katıldı. 

KARALOĞLU: UZUN METRAJLI FİLM FESTİVALİ HEDEFİMİZ VAR

Gala gecesinin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, Diyarbakır’ın tarihi geçmişine ve önemine dikkat çekerek, “Bu kente spor yakışıyor, sanat yakışıyor, kültür yakışıyor. İnşallah önümüzdeki günlerde kentimizi sporla, sanatla, kültürle dünyanın gündemine taşıma gayretimiz var. Bu yıl kısa film festivalini yaptık inşallah seneye uzun metrajlı film festivali yapma hedefimiz var” diye konuştu. 

Festival Direktörü ve Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği Başkanı Serhat Gönen de yaptığı kısa konuşmada festivalin yaşam bulmasında emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti. 

BELGESELDE EN İYİ FİLMİ CUMARTESİ ANNELERİ’Nİ ANLATAN FİLME VERİLDİ

Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde 1-4 Haziran tarihleri arasında düzenlenen festivalde jüri üyeleri, belgesel, kurmaca kategorisinde değerlendirme yaptı.
Belgesel jüri özel ödülü yönetmenliğini Batuhan Kur’un “Kurbağa Avcıları”na, En İyi Senaryo Ödülü Osman Çakır’ın yönettiği “Acil Çırak Aranıyor”a, En İyi Yönetmen Ödülü Tolunay Tekmek’in yönettiği “Pembe Kimlik”e, En İyi Film Ödülü Volkan Güney Eker’in Cumartesi Anneleri’nin hikayesini anlatan “Bıraktığın Yerden” filmine verildi. Jüri üyesi Derya Tarım, “Çok etkilendik. Üretmeye devam etmesi açısından yakın siyasi tarihin kanayan yarası Cumartesi Anneleri ve insanlarına dair modern, evrensel, melez, ritim duygusu yüksek yenilikçi belgesel diliyle ve teknik açıdan çarpıcı bir eser yarattığı için Bıraktığın Yerden’i En İyi Filme değer gördük” dedi.

KURMACADA KÜRTÇE FİLME ÜÇ ÖDÜL

Kurmaca kategorisinde ise En İyi Oyuncu Ödülü “Barê Gıran – Ağır Yük” filmiyle Adil Abdurrahman’a ve “Dibîm Baran Li Ser Bajar Dibarim – Yağmur Olup Şehre Düşüyorum” filmiyle Ramazan Ergin’e verildi. Jüri Özel Ödülü Gökhan Gönen “Avarya”ya, En İyi Senaryo Ödülü Hatice Aşkın’ın “APP” filmine, En İyi Yönetmen Ödülü Necdet Yiğit’in “Tarî – Karanlık” filmine, En İyi Film Ödülü “Dibîm Baran Li Ser Bajar Dibarim – Yağmur Olup Şehre Düşüyorum” filmine verildi.

En İyi Film Ödülü’nü takdim eden ünlü yönetmen Reis Çelik, yaptığı konuşmada, “Yönetmenler Derneği olarak nerede sanatla ilgili bir etkinlik varsa oraya gitmek gibi bir kararımız var. Diyarbakır, medeniyetlerin bir kenti. O nedenle yanınızdayız. Kültür yaratamayan toplumlar tarih sahnesinde yokturlar. Ülkelerin tarihe not bırakmak için en yüksek ihtiyacı olan şeyi hazineleri değildir. Hazineleri hırsızlar alıp götürür. O nedenle en çok yükseltmemiz gereken tek şey sanattır” dedi.

En İyi Kurgu Ödülü “Dibîm Baran Li Ser Bajar Dibarim – Yağmur Olup Şehre Düşüyorum” filmine verildi. Bu film, jüriden toplam üç ödül almış oldu. Ödülü takdim etmek üzere sahneye çıkan Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, yaptığı konuşmada anlamlı organizasyon için çaba gösterenleri ve destek olan kurumları kutladı. Kasapoğlu, “Diyarbakır, hakikaten sanattan, kültürden, spordan başarılarına devam edecektir. Buna inanıyorum. Gençlerimizde bu potansiyel var. Az önce Vali Bey de ifade etti. Sırada uzun metrajlı festival var” dedi. 
Ödülü Bakan Kasapoğlu’ndan alan yönetmen Kasım Ördek, “Filmi iki yıl önce Diyarbakır’da çektik. Ödülü bu kentin hafızasını koruyan Sur ve Sur halkı adına alıyorum” dedi. 
 
ÜNLÜ OYUNCU KARADAĞ: TÜRKİYE’Yİ CANNES’DE EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL EDECEĞİZ

En İyi Müzik Ödülü “Avarya” filmine, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü “Karganın Aşınmış Gagası” filmine, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü “Sonsuz”, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü “Servis” ve “Karganın Aşınmış Gagası” filmine verildi. Ödülü veren ünlü oyuncu Umut Karadağ, başrolünü yaptığı “Bağlılık Hasan” filmiyle Cannes Film Festivali’ne davet edildiğini ifade ederek, “Ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceğiz. Bu arada Diyarbakır, benim ikinci memleketim Diyarbakır. Burada Devlet Tiyatrosu’nda görev yaptım. Burada çalacağım kapı o kadar çok ki. Herkese sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.

DİKAD’DAN ÖZEL ÖDÜL

Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), kendi özel jürisiyle 20 film arasında kadın temalı YAYLACI filmine özel ödül verdi. DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, ödülü YAYLACI belgesel filminin yönetmeni Fatih Ertekin’e takdim etti. 
Festivalin açılış galasında sinema oyuncusu Ali Sürmeli’ye Ahmet Arif adına, Suna Yıldızoğlu’na da Sami Hazinses adına “Emek Ödülü” verildi. Festival Komitesi, totalde 17 ödül vermiş oldu.

Editör: TE Bilişim