Gazete Emek- Diyarbakır Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu’na dair yapılan ihalede fesat karıştırılması dava dosyası bir hayli kabarık. Diyarbakır’da aralarında İl Milli Eğitim Müdürlüğü eski Yardımcısı Serkan Batur, Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, Eğitim Bir Sen ile Memur Sen Diyarbakır eski İl Başkanı Yunus Memiş, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ile iş insanları Yusuf Vural, Şeyhmus Mete ve Nihat Güneş’in de bulunduğu 26 sanığın yargılandığı dava iddianamesinde suçlamalar şu başlıklarla sıralanmış: “Kamu kurum veya kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak”, “Zimmet”, “Rüşvet almak”, “Görevi kötüye kullanma”, “Kamu görevlisinin resmi ve özel belgede sahteciliği”, “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları kaydetmek ve yayınlanmak”,  “Malvarlığı değerlerinin gayrimeşru kaynağını gizlemek” ve “Haksız mal edinme, mal kaçırma veya gizleme”


Yapılan teknik ve fizik takip sonucunda, kurulan ihale komisyonlarında yer alan isimlerin,  2016, 2017 ve 2019 yılları arasında doğrudan temin ya da ihale yoluyla yapılan malzeme alımı, tadilat, kafe yapım inşaatı, öğretmenevine ait restaurant ve kafenin işletmeye verilmesi, bahçe direklerinin ışıklandırılması, kahvaltı alım ihalelerine fesat karıştırmak ve öğretmenevinin konferans salonun kiraya verilmesinde usulsüzlük yaparak kamuyu zarara uğrattıkları tespit edildi.

Bu ihalelerden biri İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer ve öğretmen S.D. ile birlikte savcılığa giderek suç duyurusunda bulunan H.E.T’nin şikayetinde dile getirdiği Öğretmenevi’ne perde alım ihalesi oldu.

 PERDE İHALESİNE VURGUN 

Öğretmenevi Müdür Yardımcısı Mustafa Yaşar’ın başkanlığını yaptığı komisyonda Ela Balyen ile birlikte yer alan H.E.T., savcılığa verdiği ifadesinde, doğrudan temin yoluyla yapılan ihaleyi 55.814,00 TL teklif fiyatı ile kazanan Kaçmaz Tekstil ile yapılan sözleşmeye atılan imzasının taklit edildiğini belirtti.

Soruşturma kapsamında ihaleye dair başlatılan incelemede H.E.T.’nin imzasının taklit edildiği uzman raporu ile kesinleşirken, bilirkişi tarafından hazırlanan raporda piyasa fiyatından yüksek çıkarılan bedel ile kurumun 30.140,00 TL zarara uğratıldığı tespit edildi.

Usulsüzlük tespit edilen bir diğer ihale Öğretmenevi’ne yapılmak istenen kafeteryanın yapım işi oldu. Başkanlığını yine Müdür Yardımcısı Mustafa Yaşar’ın yaptığı 6 kişilik komisyonda kurum görevli Berrin Aksu (İta Amiri) Baver Sungur (Başk. Yardımcısı), Sertaç Kurşunlukaya (memur), Tülin Aydas (memur) yanı sıra yasadışı şekilde kurumda bekçilik yapan Abdülkerim Memiş de yer aldı.

İHALEYİ EN DÜŞÜK TEKLİFİ YAPAN ALDI

3 Eylül 2019 yılında pazarlık usulüyle yapılan ihalenin yaklaşık maliyeti 927.537,44 TL olarak belirlendi ve davet usulüyle 9 firmadan teklif istendi. İhaleye katılan dört firmadan biri geçici teminat sunmamasından ötürü ihale dışı bırakıldı. Gerekli yeterliliği sağlayan diğer üç firma arasından kafeteryanın yapım işi 627.500,00 TL bedelle en düşük teklifi sunan Güneş Gök İnş. Nak. Gıda Tem. Teks. San. Tic. Ltd. Şti’ye verildi.

İhalenin yapılması akabinde başlatılan soruşturma kapsamında yapılan teknik ve fiziki takipte Nihat Güneş’in sahibi olduğu şirketin aldığı kafe yapım işinin tüm süreciyle yeğeni Ahmet Güneş’in meşgul olduğu belirlendi.

RÜŞVET

Güneş’in sık sık telefonla görüşüp, bir araya geldiği Yunus Memiş’in ise, ihale ya da ödeme yapıldı günlerde özellikle izinli veya raporlu olduğu ancak tüm işi kendisinin organize ettiği sonucuna varılarak, ihaleye dair soruşturma dosyasında “Kafe yapım işinin olması gereken fiyattan çok fazla bir ücret karşılığında Güneş Gök İnşaat Nakliye Gıda Tem. Teks. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne Nihat Güneş’e verilerek iş bitimi şirketin hesabına gönderilen paradan Yunus Memiş’in, para Nihat Güneş’in hesabına yattıktan sonra Ofis’te Ahmet Güneş ve amcası Nihat Güneş’ten yüklü miktarda para aldığı, Sertaç Kurşunlukaya ve Tülin Aydas’ın da paranın Nihat Güneş’in hesabına yatırıldığı gün Ahmet Güneş’in kuruma geldiği zaman parayı aldıkları, Yunus Memiş ve ihale komisyonu üyelerinin usulsüz bir şekilde ederinin çok fazla üstünde kafenin yapım işin bahse konu firmaya vererek kendilerine de pay çıkartıp rüşvet aldıkları, ihaleye fesat karıştırıp kamu kurumunu zarara uğrattıkları değerlendirilmiştir” tespitinde bulunuldu.

Sanıkların görevlerini kötüye kullanmak, rüşvet almak, kamuoyu zarara uğratacak şekilde fesat karıştırmakla suçlandıkları bir diğer ihale ise inşa edilen Öğretmenevi kafeteryasının üç yıllık işletmeye verilmesi oldu.

Kaynak: Yeni Yaşam Gazetesi 
 

Editör: TE Bilişim