Gazete Emek- Dün Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından dolar 10.45 liradan 11.30 liraya kadar yükselerek rekor kırdı.

Söz konusu kararla politika faizi yüzde 15'e indirildi. Faiz ile yüzde 16.82'lik çekirdek enflasyon arasındaki makas açıldı.

Dolar yeni güne de 11.12 liradan başladı. Sabah saatlerinde 10.84'e geriledi, ardından yeniden 11.11'in üzerine çıktı.


Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Burç Baysal, döviz kurları ve enflasyon artışı ile ilgili yaptığı açıklamada, Merkez Bankasının son zamanlarda peş peşe aldığı faiz indirim kararları beklenen etkiyi yaratamamaktadır. "Yaşanmakta olan bütün bu gelişmeleri biz Diyarbakır İş Konseyi üyeleri olarak büyük bir endişe ile izlemekteyiz." dedi.



"EKONOMİ PİYASASI ÇOK CİDDİ BİR KRİZ İLE KARŞI KARŞIYA GELMİŞTİR"

Burç Baysal, Merkez Bankası ve diğer karar alıcı bürokratlara yaptığı çağrıda  şu ifadeleri kullandı;

"Sanayici ve iş insanlarımız pandemi koşullarında bile üretime devam ediyor, ürettiğini ihraç ediyor, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlamaya devam ettiler. Bu süreçte dünya pazarlarındaki daralmaya rağmen daha uygun fiyatlara hammadde ve diğer girdileri temin edebilen sanayicilerimiz üretimlerini çeşitlendirerek arttırmakta, dış ticarette çok başarılı sonuçlar almaya devam etmektedirler. Ancak yaşanan döviz artışıyla birlikte hammadde ve girdi maliyetlerindeki artışla üretim durma noktasına gelmiş, ekonomi piyasası çok ciddi bir kriz ile karşı karşıya gelmiştir. Yerel para birimindeki aşırı değer kaybı enflasyonu arttırmakta, iç ve dış pazarda daralmaya neden olmaktadır. 
 

"MERKEZ BANKASI'NIN KARARI BEKLENEN ETKİYİ YARATAMAMAKTADIR"


Döviz kurunda yaşanan hareketliliğin olumsuz etkilerine değinen Baysal, şunları söyledi:

"Öngörülebilir makul bir enflasyon, ekonomiler için sorun sayılmayabilir. Ancak fiyat artışlarının yüksek oranlara ulaşması ve kurların tahmin edilebilir olmaktan çıkması ticari yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir.  Son zamanlarda ekonomi piyasasında yaşanan hızlı dalgalanmalar sadece iş camiasını etkilemekle kalmamakta, bütün toplumu etkilemektedir. 
Serbest piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, dövizdeki hızlı tırmanış ve enflasyon artışı devam etmektedir. Bütün bu duruma müdahale etmesi gereken Merkez Bankasının son zamanlarda peş peşe aldığı faiz indirim kararları beklenen etkiyi yaratamamaktadır. 



"BÜYÜK BİR ENDİŞE İLE İZLEMEKTEYİZ" 

Merkez Bankası yönetimine yaptığı çağrıda ise şunları söyledi:

Yaşanmakta olan bütün bu gelişmeleri biz Diyarbakır İş Konseyi üyeleri olarak büyük bir endişe ile izlemekteyiz. Gerek siyasi otoritelerin, gerekse de bu konuda en yetkili merci olan Merkez Bankasının bu süreci daha realist politikalarla yönetmesi gerektiğine inanmaktayız.  Piyasalardaki hızlı ve dengesiz dalgalanmaların yanı sıra enflasyonun önlenmesi konularında bütün yetkili kurumları daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. "

Editör: TE Bilişim