Gazete Emek- Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davada savcı, Öztekin hakkında “zincirleme şekilde örgüt propagandası” suçundan 5 yıla kadar hapis cezası istedi. 

Mahkeme gelecek duruşma tarihini 30 Kasım 2020 olarak belirledi. 

Gazeteci Velat Öztekin hakkında 2015–2016 yılları arasında Doğu illerinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında meydana gelen olaylara dair haberleri ve fotoğrafları kişisel sosyal medya hesabında paylaştığı gerekçesiyle “örgüt propagandası” yapmak iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza’da görülen duruşmaya katılmayan gazeteci Öztekin’in avukatı Resul Temur duruşma salonunda hazır bulundu. Esas hakkında mütalaasını sunan savcı, gazeteci Öztekin’in kullandığı sosyal medya hesabında “PKK ve KCK’nin cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde” paylaşımlarda bulunduğunu ve bu suçu değişik zamanlarda defalarca işlediğini savundu. 

İddia makamı, Öztekin’in “zincirleme şekilde örgüt propagandası yapmak” suçunda 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını talep etti.

Savcılık mütalaasını kabul etmediklerini ifade eden avukat Resul Temur, mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talep etti. Duruşmaya ara vermeksizin ara kararını açıklayan mahkeme,  Öztekin’in avukatı Temur’a davanın esas hakkında mütalaaya karşı savunma için süre vererek, bir sonraki duruşmayı 30 Kasım 2020 tarihine erteledi. 

‘’PAYLAŞIMLARIM HABER VERME, DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KAPSAMINDA’’

Serbest gazetecilik yapan Velat Öztekin’in paylaşımlarının üzerinden 5 yıl geçtikten sonra hakkında soruşturma açılıp iddianame hazırlanmıştı. Haziran ayında görülen ilk duruşmaya katılamadığı için hakkında zorla getirme kararı çıkarılan Öztekin, İstanbul’da gözaltına alınmış ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Öztekin savunmasında gazeteci olduğunu, suçlama konusu yapılan paylaşımlarının haber verme, düşünce ve ifade özgürlüğü hakları kapsamında olduğunu belirterek üzerine atılı suçlamayı reddetmişti.

Kaynak: MA
 

Editör: TE Bilişim