Gazete Emek- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, beklenen Diyarbakır ziyaretini gerçekleştirdi. 

Anamuhalefet liderinin Diyarbakırlılar karşıladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ocak ayı sonunda Diyarbakır ziyaretini programına almıştı.

"Demokrasinin yolu Diyarbakır'dan geçer" açıklaması ile ittifak ortağı İyi Parti'nin de tepkisiyle karşılaşan Kılıçdaroğlu, hava koşulları nedeniyle bu geziyi ertelemişti. Kılıçdaroğlu'nun kapsamlı ziyaret programı arasında Diyarbakır annelerini ziyareti de yer aldı.

Kılıçdaroğlu'nun Edirne F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın annesi Saniye Demirtaş'ı ziyaret edeceği öğrenildi.

TÜRKAN ELÇİ, ZEYNEP MIZRAKLI VE AYŞE ÇELİK'TE KAHVALTIDAYDI

Kahvaltıya katılanlar arasında 2015 yılında silahlı saldırı sonucu öldürülen Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, yerine kayyım atanan ve tutuklu olan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Selçuk Mızraklı'nın eşi Zeynep Mızraklı, Avukat Nurcan Kaya, Avukat Ferde Laçin, AYM üyesi adayı Avukat Zülal Erdoğan, KAMER Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Başkanı Eczacı Rojda Yılmaz, Beyaz Show'a bağlanıp 'Çocuklar ölmesin' dediği için 'örgüt propagandası yaptığı' gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve beraat alan öğretmen Ayşe Çelik'te vardı. Kılıçdaroğlu'nun kahvaltı programı basına kapalı devam etti.

KILIÇDAROĞLU DENGBÊJ EVİNİ ZİYARET ETTİ

Kılıçdaroğlu kahvaltı programının ardından Sur ilçesi, Gazi Caddesi üzerinde iş yerleri bulunan esnafları ziyaret etti. Esnafın sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu’na ilgi yoğundu. Kılıçdaroğlu, Gazi Caddesi’nden yürüyerek Dengbêj evine geçerek Dengbêjler’den Kürtçe sıtran dinledi.


 

"İNSANCA HAKÇA BİR DÜZENİ BERABER GETİRECEĞİZ"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da yaptığı açıklamada, "CHP, bu bölgeye fazla gelmedi onun farkındayım. CHP’nin de Diyarbakır’da fazla oyu yok onun da farkındayım. Ama bunun kabahati Diyarbakırlılarda değil, bizde. Gelmedik, oturmadık, konuşmadık" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Ocak'ta planlanan ancak gerçekleşmeyen ziyareti için Diyarbakır'da. Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da düzenlenen Üye Katılım Töreni’nde konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Niye bize oy vermiyorlar; oy istiyorsan gideceksin, derdini dinleyeceksin. Çayını içeceksin; derdini dinleyeceksin, ondan sonra diyeceksin ki ben sizin dertlerinizi çözmeye talibim…” dedi. Helalleşme vurgusu yapan Kılıçdaroğlu üyelerine seslenerek, “Barışı, dostluğu her yerde seslendireceksiniz. CHP’li olmanın böyle bir sorumluluğu var” dedi.

CHP lideri şunları söyledi:

"Birlikte yapacağız. Büyük acılar çektiniz, dertleriniz, işsizlik, evlerde yoksulluk var hepsinin farkındayım. Türkiye büyük bir ülke imkanlarımız var. Bu imkanlar savurganca kullanılıyor. Helalleşmeyi hep birlikte yapacağız. Bu ülkenin kaynakları vatandaşları için kullanılmıyor.

CHP, bu bölgeye fazla gelmedi onun farkındayım. CHP’nin de Diyarbakır’da fazla oyu yok onun da farkındayım. Ama bunun kabahati Diyarbakırlılarda değil, bizde. Gelmedik, oturmadık, konuşmadık… Çayınızı, kahvenizi içmedik, sofranıza oturmadık; Ankara’da oturduk güzel güzel laflar ettik… Niye bize oy vermiyorlar; oy istiyorsan gideceksin, derdini dinleyeceksin. Çayını içeceksin; derdini dinleyeceksin, ondan sonra diyeceksin ki ben sizin dertlerinizi çözmeye talibim…

Yeni kadrolarla gençlerle kadınlarla yolumuza devam edeceğiz aydınlık parlak bir Türkiye'yi yeniden inşa etmek üzere. Barışı, dostluğu her yerde seslendireceksiniz. CHP’li olmanın böyle bir sorumluluğu var.

Biz gençlerle gurur duyuyoruz. Ülkemizin bugünü ve geleceği gençlere emanet. Bütün bölge olarak huzur içinde yaşayacağız. Orta Doğu'yu kast ediyorum. Ne ezilen ne ezen, insanca hakça bir düzeni beraber getireceğiz."

BAHÇELİ HEDEF ALDI; KILIÇDAROĞLU'NDAN EMOJİ'Lİ YANIT GELDİ 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Diyarbakır ziyareti gerçekleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu hedef aldı.

Bahçeli açıklamasında, “Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyareti, yaşanan ibretlik sahneleri, yapılan ilkesiz açıklamaları, yaygınlaşan itibarsız tavırları deşifre etmekle kalmamış, bölücülüğün CHP bünyesine nasıl tutunduğunu belgelemiş, resmetmiş ve teyit etmiştir” sözlerini sarf etti.

Bahçeli ayrıca, Kılıçdaroğlu'nu Diyarbakır ziyareti üzerinden hedef aldı. Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır ziyaretinin Antalya'da bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın ateşkes ve barış arayışını kundaklama girişimi ve dış bağlantılı siyasi bir operasyon olduğunu iddia etti.


 

KILIÇDAROĞLU'NDAN BAHÇELİ'YE 'EMOJİ'Lİ YANIT

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise MHP liderine Twitter hesabı üzerinden  'emoji' ile yanıt verdi. 

Kılıçdaroğlu'nun paylaşımı şu şekilde:





 

DEMİRTAŞ'IN BABASI İLE SELAMLAŞTI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisi için düzenlenen yemekte tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın babası, Tahir Demirtaş ile karşılaştı, selamlaştı.

Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyareti sürüyor.  Tahir Demirtaş, Abdullah Atik'in verdiği yemekte CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu selamlaştı.

CHP Genel Başkan yardımcıları Tuncay Özkan ve Veli Ağbaba da Tahir Demirtaş ile görüştü.

"KILIÇDAROĞLU KÜRTLERE BİR ADIM, KÜRTLER KILIÇDAROĞLU’NA ÜÇ ADIM ATTI"

 

Araştırmacı Reha Ruhavioğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Diyarbakır ziyaretine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

T24’ten Murat Sabuncu’ya konuşan Ruhavioğlu, Kürtlerin Kılıçdaroğlu'nun söylemleri ve vaadleri ile yüzünü CHP'ye dönemeye başladığını söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun Diyabakır'da sıcak karşılandığını ifade eden Ruhavioğlu, "Kılıçdaroğlu Kürtlere bir adım atmış görünüyor ama Kürtler de ona üç adım atmış görünüyor" dedi.

"BAŞAK DEMİRTAŞ'IN MASADA OLMAMASI BİR EKSİKLİK OLARAK GÖRÜLDÜ"

Kılıçdaroğlu'nun toplum tarafından bilinen 11 kadınla kahvaltı yapması ve onların sorunlara ilişkin görüşlerini dinlemesinin önemli olduğunu ifade eden Ruhavioğlu, "Demirtaş ailesinden birinin veya Başak Demirtaş'ın masada olmaması bir eksiklik olarak görüldü" dedi.

"GENÇLER, KILIÇDAROĞLU'NDAN DAHA İLERİ BİR ADIM ATMASINI BEKLİYOR"

"Erdoğan ve AKP 2007'de HDP'li seçmenin ikinci partisiydi bugün en uzak partisi AK Parti" diyen Ruhavioğlu, bölgede Kılıçdaroğlu'nun itibarının da giderek yükseldiğini ifade ederek,  "Bu aynı oranda oya dönüşmüyor.  Kürt seçmen CHP'ye oy vermek için başka bir şey de bekliyor. 'Bize ima ile yaklaşıyorsun biz de sana açıktan yaklaşıyoruz" diyor. Kürt seçmen bu yakınlaşmadan somut adımlar çıkmasını istiyor. CHP'nin yönetim kademesini dönüştürme hızı tabanına kadar hızlı yansımıyor. Gençler, Kılıçdaroğlu'ndan daha ileri bir adım atmasını bekliyor. Kürt meselesine dair daha cesaretli adımlar bekliyorlar" ifadelerini kullandı.


 

KILIÇDAROĞLU: DİYARBAKIR’I İHMAL ETTİK

Kılıçdaroğlu ardından Sezai Karakoç Kültür Merkezinde CHP’ye katılım programına katıldı. Burada gençlere seslenen Kılıçdaroğlu, özeleştiri vererek, CHP olarak Diyarbakır'ı ihmal ettiklerini söyledi. Cumhuriyet Halk Partisinin bölgeye fazla gelmediğinin farkında olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “CHP’nin Diyarbakır’da fazla oyu yok onunda farkındayım. Ama bunun kabahati Diyarbakırlılarda değil, bunun kabahati bizde. Gelmedik, oturmadık, konuşmadık. Çayınızı kahvenizi içmedik, sofranıza oturmadık, Ankara’da oturduk güzel güzel laflar ettik. Niye bize oy vermiyorlar…

Oy istiyorsan gideceksin. Vatandaşın derdini dinleyeceksin. Sofrasına oturacaksın, çayını içeceksin, derdini dinleyeceksin ondan sonra diyeceksin ki ben sizin derdinizi çözmeye talibim. Buraya geldim. Sizin dertlerinize talibim, dertlerinizi çözeceğim. Beraber çözeceğiz. Birlikte çözeceğiz, huzur içerisinde çözeceğiz” dedi.

HELALLEŞMEYE İHTİYAÇ VAR

Yaşanan sıkıntıların farkında olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, ülkeye barışı, huzuru ve kardeşliği birlikte getireceklerini söyledi. Bedeli ne olursa olsun, bu memleketin huzura, beraber yaşamaya ihtiyacı olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “En önemlisi helalleşmeye ihtiyacı var. Bunu birlikte yapacağız” diye konuştu.

GENÇLERE ÇAĞRI

“Az kaldı, emin olun geliyor gelmekte olan” diyen Kılıçdaroğlu, gençlere seslendi: “Ülkenin kaderini değişecek olanlar sizlersiniz. 6 milyon 300 bin genç ilk kez sandığa gidecek ve oy kullanacak. 6 milyon 300 bin genç Türkiye'nin kaderini değiştirecek. Bu gençler işsizlikten yakınıyorsa oyunun rengini değiştirecek. Bu memlekette huzur istiyorsa oyunun rengini değiştirecek. Türkiye'nin kaderini değiştirecek olan 6 milyon 300 bin genç ilk kez sandığa gidecekler ve ilk kez bir siyasi partiye oy verecekler.

Demokrasinin gerçek güvencesi sizler olacaksınız. Bütün bölgede huzuru sağlayacağız. Çatışmalardan kaçınacağız. Ortadoğu'yu kast ediyorum, bütün bölge olarak hep beraber huzur içerisinde yaşayacağız. O bölgelerde de huzur olsun istiyoruz. Bütün komşularımızla barış ve huzur içerisinde yaşamak istiyoruz. Önemli bir adım adım atıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi, halkın partisi olma yolunda önemli adımlar atıyor. Rahmetli Ecevit ne diyordu? ‘Ne ezen, ne ezilen. İnsanca hakça bir düzen’. Aynısını yapacağız. Ne ezen olacak, ne ezilen olacak. İnsanca, hakça bir düzeni beraber hayata geçireceğiz.”

Kılıçdaroğlu yaptığı konuşmanın ardından üye katılımı gerçekleşti. Kılıçdaroğlu, CHP’ye yeni katılan bin 300 kişiden 50 kişiye rozet taktı.

HELALLEŞME

Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderleri toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, Kürt meselesine değindi. Helalleşmeden neyi kast ettiğine açıklık getirdi. Kılıçdaroğlu öncelikle helalleşmeye değindi. “Helalleşmeden söz ettim. Toplum olarak helalleşmek zorundayız” diyen Kılıçdaroğlu, “Diyarbakır çok sıkıntı yaşadı. Bu bölge büyük sıkıntılar yaşadı. Diyarbakır hapishanesindeki işkenceler unutuldu mu? Hayır unutulmadı. Oradaki insanlarla bizim helalleşmemiz lazım. Bunu yapmazsak barışamayız arkadaşlar.

Haksızlığa uğrayan bir kişi ile bizim helalleşmemiş lazım. Diyarbakır hapishanesinin de insan hakları müzesine dönüştürülmesi lazım. Roboski’de öldürülen gencecik evlatlarımız vardı. O ailelerle de helalleşmek lazım. Helalleşmek yüzleşmektir. Haksızlıkla yüzleşmektir helalleşmek. Eğer siz bir karar almış, bir kişinin hakkını hukukunu ihlal etmişseniz, sizin onunla helalleşmeniz lazım. Benim söylemek istediğim, yönetenlerin yapmış olduğu haksızlıklara onların yüzleşmesidir. O zaman biz bu ülkede barışı huzuru sağlayabiliriz. Beraber olabiliriz, birlikte olabiliriz. Helalleşme aynı zamanda adalettir. Adaleti sağlamaktır. Devletin dini adalettir. Adaleti inşa edeceğiz” dedi.

KÜRT SORUNU: SORUNU YAŞAYANI DİNLEYECEKSİN

İnsanların kendilerini özgürce ifade etme hakkının olması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, insanların özgürce sorunları tartışması gerektiğini söyledi. Öğürce tartışılmadan sorunların çözülmeyeceğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, Kürt meselesine değindi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur” dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Ona göre yoktur. Vatandaşa sor bakalım, var mı, yok mu?  Var diyorsa, kardeşim sen mi bileceksin, sorunu yaşayan mı bilecek? Sorunu yaşayan biliyorsa, böyle bir haksızlıkla karşı karşıyaysa onu dinleyeceksin. Bu kadar açık. Nedir yaşadığın sorun deyip çözeceksin. Çözme makamında olanların ilk yapacağı iş, sorunu yaşayanı dinlemektir. Sorunu yaşayanı dinlemezseniz, sorunu çözemezsiniz. Önce sorunu yaşayanı dinlememiz lazım” dedi.



 

Editör: TE Bilişim