Gazete Emek- Koronavirüs (Covid-19) aşılama oranının en düşük olduğu kentlerin başında Kürt illeri geliyor. Türkiye ortalamasının yüzde 4,01 olduğu aşılama oranının en az olduğu il, yüzde 1,27 ile Hakkari olurken, bu kenti sırasıyla Ağrı 1,34, Şırnak 1,46, Siirt 1,67, Urfa 1,76, Mardin 1,77, Muş 1,77, Bitlis 2,11, Bingöl 2,11, Van 2,32 ve Diyarbakır yüzde 2,64’le izledi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, aşılama oranındaki ayrımcılığa dikkati çekerek, herkese eşit hizmet sağlaması gerektiğini vurguladı. Güldiken, salgında alınan önlemlerin ve yurttaşların bilinçlenmesiyle beraber kentteki vaka sayılarında ciddi bir azalma olduğunu söyledi.

‘VAKA SAYILARI AZALDI’

Kentte günlük koronavirüs vakalarının eskiye oranla azaldığını ifade eden Güldiken, toplam vaka sayısının 100’ün altında olduğu bilgisini paylaştı. Halkın tedbirlere uyması ve salgını ciddiye almasıyla vaka sayısının düştüğünü belirten Güldiken, dünya genelinde devletlerin uyguladığı sürü bağışıklığı yönteminin de etkisinin olduğunu vurguladı.

‘EN DÜŞÜK AŞILAMA BÖLGEDE’

Aşı uygulamasına değinen Güldiken, şöyle devam etti: “Bakanlığın açıkladığı aşı verilerine göre Diyarbakır ve bölge kentlerinde en düşük aşılama verileri var. İstanbul’da yüzde 5 aşılama varken, bölgede bu oran çok düşük. Bugüne kadar nüfusun yüzde 1,5’i aşılanmış durumda. Bunun önemli bir kısmı da sağlık çalışanlarıdır. Türkiye’de genel olarak aşı problemi var. Bu aşılama süreci de başından itibaren pandemi de nasıl şeffaf değildiyse bugün aşılama da şeffaf olarak yürütülmüyor. Bugüne kadar 10 milyon dozun ülkeye getirildiği ifade ediliyor. Bakanlık ‘Biz günlük 200 bin aşı yapabilecek gücümüz, kapasitemiz var’ diyor ama hala o noktaya gelemediğimizi görüyoruz.”

‘BÖLGE MAHRUM BIRKILMAMALI’

Koronavirüs tedavisinde kullanılan aşıların insan ölümlerinin önüne geçtiğini sözlerine ekleyen Güldiken, aşının önemini hatırlattı. Aşı olmamış tek bir insanın dahi salgını tekrar artıracağı uyarısında bulunan Güldiken, şunları söyledi: “Tüm ülkede olduğu gibi bölgede de sürü bağışıklığı var. Bölgeye aşı gönderilse buradaki vakalar düşecek diye bir şey söylemiyoruz. Aşı salgını önleyen değil, ölümleri durduran ve neredeyse yüzde yüz azaltan yine hastanede tedavi gören entübe oranlarını neredeyse yüzde 50’lere düşürüyor.”

1 HAZİRAN UYARISI

Azalan vaka sayısıyla bağlantılı olarak hükümetin önlemleri gözden geçirme düşüncesine de değinen Güldiken, sözlerini şöyle tamamladı: “Geçtiğimiz hafta insanlar sömestr tatiline gittiler ve temaslarda bulundular, sanırım bunun etkilerini önümüzdeki günlerde göreceğiz. 15 Şubat’ta köylerde okulların kısmen açılma durumu ve 1 Mart tarihinde ise tüm okulların açılması gibi düşüncesi var hükümetin. Eğer alınan önlemler gevşetilirse tekrardan 1 Haziran’a döneriz. Bizler yüz yüze eğitimi her daim destekliyoruz, fakat diğer dünya devletleri gibi önlemler sıkı alınırsa tabii. Bu iktidar kendilerine ve yandaşlarına aşı yaptırdılar ama halka yaptırmadılar."

Kaynak: MA 

Editör: TE Bilişim