Gazete Emek-  Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Hahn, Türkiye'ye ekonomik yardım yapılmasına karşı çıktı. Hahn, Türkiye'nin ekonomik problemlerini 'kendisinin ürettiğini ve siyasilerin sorumlu olduğunu' söyledi.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, AB’nin Türkiye’ye ekonomik yardımda bulunmasının söz konusu olmadığını söyledi. Hahn, “Türkiye’deki mevcut ekonomik sorunlar temelde kendilerinin yarattığı sorunlar” dedi. AB yetkilisi, “Bu durum AB’nin ya da diğer üye ülkelerin Ankara’ya yardım paketi ya da kredi vermesiyle çözülemez. Burada hemen dahil olmamız için bir gereklilik göremiyorum” ifadelerini kullandı.

‘SORUMLULUK SİYASİ LİDERLİKTE’

Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın Almanya ziyareti öncesi Türkiye’ye olası ekonomik yardım konusunda Die Welt gazetesine konuşan Hahn, Türkiye’deki ekonomik sorunların Avrupa’nın müdahil olmasıyla çözülemeyeceğini vurgulayıp ve siyasilerin sorumluluğuna dikkat çekti. Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre Hahn, Ankara’nın önce reformları uygulaması gerektiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Ekonominin tekrar tırmanışa geçmesi için sağlam bir para politikası, bağımsız bir merkez bankası ve demokratik temellerin güçlü bir şekilde korunmasının yardımı olabilir” diyerek, “Ben burada sorumluluğun her şeyden önce siyasi liderlikte olduğunu düşünüyorum.”

‘İSTİKRARLI BİR TÜRKİYE AB İÇİN ÖNEMLİ’

Hahn demecinde, ‘istikrarlı ve başarılı bir Türkiye’nin Avrupa için önemine de dikkat çekti. Ankara’nın önce reformları uygulaması gerektiğini belirten Hahn, siyasi güven ortamı oluştuğunda Batılı şirketlerin de tekrar yatırım yapabileceğini söyledi.

Türk Lirası’nın hızlı değer kaybı sonucu ortaya çıkan ekonomik kriz tehlikesi, Almanya’da Türkiye’ye mali yardım tartışmalarının yaşanmasına yol açmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 27-29 Eylül tarihlerinde Almanya’ya gerçekleştireceği devlet ziyareti sırasında da bu konunun gündeme gelmesi bekleniyor.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim