Gazete Emek- Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere New York’ta bulunan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın ortak yayımladıkları açıklamada, 'İran'ın bu saldırının sorumluluğunu taşıdığı açıktır' denirken, bölgede tansiyonun düşürülmesinin önemine değinildi:

"14 Eylül 2019'da Suudi Arabistan topraklarındaki petrol tesislerine yapılan saldırıları en güçlü şekilde kınıyoruz. İran'ın bu saldırının sorumluluğunu taşıdığı açıktır. Başka bir makul açıklama yoktur. Daha fazla detaya ulaşmak için yürütülen soruşturmayı destekliyoruz. Bu saldırılar, sürdürülebilir diplomatik çabalar ve tüm tarafların konuya dahil olması yoluyla bölgede tansiyonun düşürülmesinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur."

'GERGİNLİĞİN TIRMANMASINDAN KAÇINMAYA DAVET EDİYORUZ'

Fransa, Almanya ve İngiltere'nin liderleri, İran ile yapılan nükleer anlaşmaya bağlılıklarını yinelerken,"İran'ı diyalog kurmaya, provokasyondan ve gerginliğin tırmanmasından kaçınmaya davet ediyoruz" sözleriyle, İran'ı anlaşma şartlarına geri dönmeye davet etti.

SUUDİ ARABİSTAN'IN İDDİASI KABUL EDİLDİ

14 Eylül Cumartesi günü kimin attığı belirlenemeyen füzeler, Suudi Arabistan’ın doğusundaki en büyük petrol tesisleri olan Aramco petrol tesislerini vurdu. Suudi yetkililer saldırının hemen ardından yaptıkları açıklamda İran’ın sorumlu tuttu. Bu kararı verirken saldırının boyutunun Husilerin saldırı kapasitesinin üzerinde omasının etken olduğu belirtildi. Net deliller arayan Suudi yetkililer, soruşturmaya yardımcı olmaları için bazı ülkelerden uzman desteği talep etti. Suudi Veliaht Prens Muhammed Bin Selman yaşanan tüm gelişmeler hakkında ABD Başkanı Trump’ı telefonla bilgilendirdi.

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim