Gazete Emek- Irak Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin başkanlık görevini bırakma açıklamasına bir değerlendirme de ABD'den geldi. Açıklamada, Barzani'nin başkanlığı bırakmasında duyulan memnuniyet dile getirildi. 


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Mesud Barzani’nin görev süresini uzatmak istemeyişine ilişkin yaptığı açıklamada, “Barzani aldığı kararla bu zor dönemde devlet adamlığı örneğini gösterdi” dedi.
 
Mesud Barzani dün Kürdistan Parlamentosu’na gönderdiği mektupta, yetkilerinin Parlamento Başkanlığı, Hükümet ve Adalet Yüksek Konseyi’ne devredilmesini istedi.
 
Kürdistan Parlamentosu’nda kapalı gerçekleşen oturumda Barzani’nin yetkilerinin Parlamento Başkanlığı, Hükümet ve Adalet Yüksek Konseyi’ne devredilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.
 
Mesud Barzani’nin görevi bırakma kararına ilişkin bugün ABD’den açıklama geldi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Mesud Barzani'nin başkanlık görevine devam etmek için ek süre talebinde bulunmamasını takdirle karşıladıklarını belirtti.
 
Heather Nauert, yaptığı açıklamada, “Barzani, tarihi bir kişilik ve son dönemde IŞİD'e karşı yürüttüğümüz ortak mücadelede Kürt halkının liderliğini yaptı” ifadelerini kullandı.
 
Nauert, Barzani'nin aldığı kararla bu zor dönemde devlet adamlığı örneği sunduğunun altını çizdi.
 
ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:
 
“ABD, yeni dönemde Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile aktif bir şekilde temasa geçmeyi beklemektedir. Birleşik ve federal bir Irak içerisinde güçlü bir Kürdistan Bölgesi, uzun vadeli istikrar ve IŞİD’in kalıcı biçimde yenilgiye uğratılması yolunda elzemdir.
 
Tüm Kürt partilerini, kalan görev süresi üzerindeki meseleleri çözüme bağlama ve 2018 seçimlerine hazırlanma sürecinde Kürdistan Bölgesi’ni desteklemeye çağırıyoruz. Irak Hükümeti’ne de Erbil ile Bağdat arasında devam eden sorunları Irak anayasası çerçevesinde çözüme kavuşturmak için acilen çalışma çağrısında bulunuyoruz.
 
Son günlerde yaşanan güvenlik diyaloğunu memnuniyetle karşılıyor ve tüm ihtilaflar ve çatışmaların son bulmasını arzuluyoruz. Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin, IŞİD’in toptan ve kalıcı yenilgiye uğratılması ve IŞİD sonrası istikrarlı bir Irak’ın ortaya çıkarılması konusunda  destekliyoruz.
 
Tüm Iraklılar yararına olacak şekilde bu konuları ele alırken, tüm taraflarla birlikte çalışmayı sürdüreceğiz. Tüm tarafların geleceği bakması ve Irak anayasası altında ihtilaflara barışçıl çözümlere odaklanmalarını arzu ediyoruz.”
 

Editör: TE Bilişim