Gazete Emek- ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Sean J. Ryan, ABD ile Türkiye'nin üzerinde mutabakata vardığı Mınbiç yol haritasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD Savunma Bakanlığındaki (Pentagon) bir toplantıya video konferans yöntemiyle bağlanan ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Sean J. Ryan, Suriye ve Irak'ta devam eden IŞİD karşıtı operasyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ryan, ABD ile Türkiye’nin üzerinde mutabakata vardığı Menbiç yol haritasına ilişkin “Menbiç’te çok az YPG’li kaldı. Biz anlaşmaya bağlıyız, YPG Menbiç’in parçası olmayacak” dedi.

Geçtiğimiz hafta ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Eric Pahon, Ankara’nın söyleminin aksine TSK’nın Mınbiç’in içine girmesinin söz konusu olmadığını, ‘ YPG Mınbiç’ten çıkarılacak’ derken üniformalı YPG'lileri kastettiklerini açıklamıştı.

'IŞİD'le mücadelenin son aşamasına gelindi'

Suriye'de IŞİD ile mücadelenin son aşamasına geldiklerini aktaran Ryan, ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD'den almaya çalıştığı Orta Fırat Vadisi'nde bin 500 ile 2 bin IŞİD'li bulunduğunu söyledi.

Ryan, iki ülke güvenlik güçlerinin 46'ncı bağımsız koordineli devriyelerini gerçekleştirdiğini kaydetti.  Mınbiç'te çok az sayıda olay yaşandığını ifade eden Ryan, Türkiye ile ABD'nin koordineli devriyelerinin bölgedeki istikrara katkı sağladığına dikkati çekti.

'Ortak devriyeler henüz başlamadı'

Mınbiç yol haritası kapsamında iki ülke güvenlik güçlerinin bölgede ortak devriyelere henüz başlamadığını belirten Albay Ryan, ortak devriyeler için verilen eğitimlerin sürdüğünü söyledi.

' YPG Münbiç'te olmayacak'

" Mınbiç'te YPG 'nin bulunup bulunmadığına" ilişkin bir soruya Ryan, "Takip ettiğim kadarıyla Mınbiç'te çok az YPG'li var. Anlaşmaya bağlıyız, YPG Mınbiç'in parçası olmayacak." şeklinde yanıt verdi.

Türkiye-Rusya mutabakatına ilişkin açıklama

Öte yandan Türkiye ile Rusya'nın İdlib'de silahsızlandırılmış bölge kurmasına ilişkin soruları geçiştiren sözcü, koalisyonun anlaşmanın bir parçası olmadığını ancak anlaşma uygulanırsa insani bir felaketin önüne geçilebileceğini dile getirdi.

"Koalisyonun anlaşmayı memnuniyetle karşılayıp karşılamadığına" ilişkin soruya yanıt vermekten kaçınan Albay Ryan, "Bizim istediğimiz, hayatları kurtaracak bir siyasi çözümün bulunmasıdır." ifadelerini kullandı.

‘Radar yerleştirdik’

Sözcü, ABD’nin radarları daha önce bölgeye yerleştirdiğini belirtse de ülkesinin YPG’nin kontrol ettiği bölgelere füze savunma sistemi yerleştirip yerleştirmediğine ilişkin bilgi paylaşmadı.

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim