Gazete Emek-Daha önce 'Kürdistan Bağımsızlık Refandumu'na karşı olduklarını belirten ABD'den daha sert bir açıklama geldi. 


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de düzenleyeceği bağımsızlık referanduma “sert bir şekilde” karşı olduklarını duyurdu.

Bakanlık Sözcüsü Heather Nauert tarafından yapılan yazılı açıklamada, Irak’a komşu ülkelerin tamamının planlanan referanduma karşı olduğuna dikkati çekerek, “Referandum kararında diretmenin Kürtler dahil bütün Iraklılara bedeli olur” diye konuştu.

Bianet‘te yer alan habere göre Irak Kürdistan Bölgesi ve Irak arasında müzakere yapılması çağrısında bulunan Nauert, “Bu referandum gerçekleşirse büyük olasılıkla Bağdat’la müzakere olmayacak ve bunun ötesinde uluslararası toplumun müzakereye vereceği desteğin önüne geçilmiş olacak” değerlendirmesinde bulundu.

“Referandum gereksiz, gerçekleşirse bedeli olur”

Referandum kararında diretmenin Kürtler dahil bütün Iraklılara ‘bedelinin’ olacağını öne süren Nauert, referandum tartışmalarının IŞİD’e karşı verilen mücadeleyi ‘kötü etkilediğini’ savundu:

Referandum Irak Kürdistanı’ndaki ticari ilişkileri tehlikeye sokmaktadır ve referandum Irak’ın uluslararası müttefikleri istemese dahi yapılan her türlü yardımı etkileyecektir. Bu ise böylesi zor bir durumun en basit gerçeğidir. Aksine, bizim Kürt liderlere alternatif olarak çağrısını yaptığımız gerçek bir müzakere, Iraklı Kürtlerin haklı dertlerine çözüm sözü barındırmaktadır ve bu bütün Irak halkının yararına olan Bağdat-Erbil arasında yeni ve yapıcı bir yol olacaktır.

Bakanlık sözcüsü Nauert, referandum sürecinin Kürtleri bir araya getirmiş olduğunu dile getirdi, ancak referandumun kendisinin ABD ve uluslararası toplumun desteklediği alternatif yol göz önünde bulundurulduğunda ‘gereksiz’ bulduklarını ifade etti.

‘Ayrılma görüşmeleri bir iki yıl sürebilir’

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, dün Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkilileriyle yaptığı görüşmeden sonra “Maalesef bize şu ana kadar iyi bir alternatif sunulmadı” demiş, ayrılma görüşmelerinin bir iki yıl sürebileceğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etmişti:

100 yıl boyunca ‘ortak ve kardeş gibi yaşayalım’ dedik ancak siz kabul etmediniz. O zaman gelin, komşu gibi yaşamak için vedalaşalım. Siz dostumuz kardeşimiz, müttefikimizsiniz.

Barzani, ayrıca “Belki birçoğu yanlış anlamıştır ancak bize göre referandum dünyanın sonu değildir. Kürdistan halkının kararı da her şeye bir son getirecek anlamı da taşımıyor” demişti.

Kaynak: Karınca

Editör: TE Bilişim