Gazete Emek-Türkiye'nin MGK ve Bakanlar kurulu sonrası ABD'ye sert tepki gösterip Afrin'e yönelik tehditlerine ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Rex Tilerson'dan cevap geldi. 


ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye'de yaşanan gelişmeler hakkında açıklama yaptı. Tillerson ABD'nin Suriye'den çekilmeyeceğini söyleyerek, "Suriye'de IŞİD tamamen yok edilene ve yenilgiye uğratılıncaya kadar askeri varlığımızı sürdüreceğiz" dedi.

Rex Tillerson, Stanford Üniversitesi’nin düşünce kuruluşu Hoover Enstitüsü’nde açıklamalarda bulundu. 

"Suriye’de 2011’de Irak’ta yaptığımız hatayı yapamayız" diyen Tillerson, o rdönem Irak'tan çekilerek El Kaide'ye güvenli ortam sunmuş olduklarını kaydetti. 

Türkiye'ni YPG ile ilgili kaygıları anladıkların ifade eden Tillerson'ın, Suriye Demokratik Güçleri'nin Suriye'de kazandığı askeri başarıların siyasi geleceğin garantisi olamayacağını söylemesi dikkat çekti. 

'BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ'

Rex Tillerson şöyle konuştu: "ABD kimyasal silah tehditlerini ciddiye alıyor ve hesap verebilirlik ve Esad rejiminin saldırılarının kurbanları için adalet aramaya devam edeceğiz. Esad kendi halkına gaz attı, tüm köyleri ve şehir mahallelerini bombaladı. Defalarca barışçıl yolların çözümüne zarar verdi. ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı IŞİD'e dönmesini engelleyemeye dönük olarak sürecek. Suriye’de 2011’de Irak’ta yaptığımız hatayı yapamayız. 2011’de ABD’nin Irak’tan zamansız çekilmesi El Kaide’ye güvenli sığınak sağladı ve doğan boşluk DEAŞ’ın doğmasına neden oldu. Tarihin kendisini Suriye’de tekrar etmesine izin veremeyiz. İstikrarlı, birleşik ve bağımsız bir Suriye için Cenevre sürecinde Esad sonrası liderliğin oluşturulması şart. Türkiye gibi müttefiklerimizle birlikte teröre karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. İdlib’de ve Türkiye’nin PKK’lı teröristlerle ilgisi nerede kaygısı varsa orada birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. SDG’nin IŞİD ile mücadelede gösterdikleri büyük fedakarlığın farkındayız ve selamlıyoruz. Fakat askeri başarılar siyasi geçiş sürecinin başarısının garantisi değil. Siyasi süreç bütün yerel unsurları temsil etmeli ve Suriye’nin komşularını tehdit etmemeli. Suriye’nin güvenli geleceği için Türkiye ile yakın işbirliğini sürdürmeliyiz."

ABD'den bu konuda farklı açıklamalar gelmişti. 

Editör: TE Bilişim