Gazete Emek- Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller’e ülkedeki yabancı güçlerin çekilmesi yönündeki kararı iletti. ABD’nin de çekilme konusunda Iraklı yetkilileri bilgilendirdiği iddia edildi.

Irak hükümetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, ABD Büyükelçisi Matthew Tueller’i başkent Bağdat’taki ofisinde kabul etti. Abdulmehdi’nin, Irak meclisinin kararına uygun olarak yabancı güçlerin ülkeden çekilmesi ve ABD ile ilişkilerin sağlam bir temele oturması için ortak çalışmanın gerekliliğini ifade etti.

Açıklamada Abdulmehdi’nin, yaşanan gerilimin açık bir savaşa dönüşmesini engellemek için ülkesinin çok fazla çaba sarf ettiğini söylediği aktarıldı.

ABD’li general William Seely’nin, Amerikan güçlerinin Irak’tan çekileceğine dair bir mektup yazdığı ve mektubun Iraklı yetkililere iletildiği iddia edildi. Reuters’ın haberine göre mektupta ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun güvenli çekilme için tedbirler alacağı ve çekilme için helikopterler kullanılacağı belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü, mektubu henüz doğrulayamayacağını söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, iddiaları yalanladı. Mektubun doğru olmadığını belirten Esper, Irak’tan çekilme kararı almadıklarını dile getirdi. Esper, “Mektubun ne olduğunu bilmiyoruz, mektubu araştırıyoruz ancak çekilme ile ilgili bir karar veya planımız da yok” dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD, 29 Aralık 2019 akşamında, Irak’ın milis gücü Haşdi Şabi bünyesindeki Ketaib Hizbullah’a (Hizbullah Tugayları) ait noktalara hava saldırı düzenlemişti. ABD saldırılarını protesto edenler, 31 Aralık 2019 günü ABD’nin Bağdat Büyükelçiği’nin duvarı ve güvenlik kulübelerini ateşe verdikten sonra kapıyı kırarak elçilik binası girmişti.

Yaşananlardan İran’ın sorum tutan ABD, İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi yöneticisi Ebu Mehdi El Mühendis’i, 3 Ocak 2020’de, Bağdat’ta düzenlediği suikastla öldürmüştü.

Bağdat’ta 4 Ocak günü ABD Büyükelçiliği yakınlarına ve Salahaddin vilayetindeki ABD’li askerlerin kaldığı Beled Üssü’ne füzeli saldırı düzenlendi. Yaşananların ardından Irak meclisi, ABD askerlerinin ülkeden çıkarılması öngören yasayı kabul etti.

İran saldırıya karşılık verileceğini, nükleer anlaşmadaki tüm taahhütlerin askıya alındığı, uranyum zenginleştirme, depolama, araştırma ve geliştirmeyle ilgili hiçbir taahhüde uyulmayacağını açıklamıştı.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim