Gazete Emek-İran yönetiminin ikinci önemli ismi General Kasım Süleymani’yi üçüncü bir ülke toprağında hava saldırısıyla öldüren ve misilleme halinde İran’ın kültürel varlıklarını vurma tehdidi savuran ABD bir uluslararası hukuk ihlaline daha imza attı. Amerikan yönetimi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in Birleşmiş Milletler’de bir konuşma yapmasını engellemek için 1947 tarihli bir anlaşmayı ihlal ederek vize vermedi.

Zarif’in, perşembe günü yapılacak BİR BM Güvenlik Konseyi toplantısı için New York’a gitmesi planlanıyordu. Söz konusu toplantı suikasttan önce planlanmış olsa da, İranlı bakanın Süleymani hakkında da konuşması bekleniyordu.

Ancak ABD Zarif’e vize vermedi. Trump yönetiminin dün BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i telefonla arayarak ABD’nin Zarif’in gelişine izin vermeyeceği konusunda bilgilendirdiği belirtildi.

ABD’nin Zarif’e vize verilmemesi, yabancı diplomatların BM Genel Merkezi’ne erişim hakkını garantileyen 1947 tarihli anlaşmayı ihlal etmesi anlamına geliyor. Bu anlaşmayla yabancı diplomatlara BM Genel Merkezi’ne giriş hakkı vermek zorunda olan ABD, güvenlik, terör ve dış siyaseti gerekçe göstererek vizeyi kabul etmeme hakkı olduğunu savunuyor.

Ancak uzmanlar aynı görüşte değil. Columbia Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ders veren eski BM Genel Sekreter Yardımcısı Profesör Larry Johnson, BM ile ev sahibi ülke ABD arasında imzalanan 1947 sözleşmesine göre Zarif’e kesinlikle izin verilmesi gerektiğini bildirdi. Johnson, “Herhangi bir dışişleri bakanının istediği zaman BM Güvenlik Konseyine hitap etme hakkı vardır ve ABD, BM genel merkezine erişimi sağlamakla yükümlüdür” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim