Gazete Emek- İranlı güçler Heşdi Şabi'nin Kerkük ve Güney Kürdistan'ın bazı yerlerine yönelik işgal saldırılarına ABD'den de tepki geldi.  


ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond "H. R." McMaster, İran’ın Kürdistan Bölgesi’ni bölmeye çalıştığını, Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) İran’ın bu çabasını kabul ettiğini söyledi.
 
Alhura TV’ye verdiği demeçte "H. R." McMaster, İran’ın kendi çıkarları için Irak’ın güvenliği olmak üzere her şeyi kullanmayı istediğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Bir sorun yaşandığında, toplum veya oluşumlar içinde kargaşa yaratılıp, şiddete düğru gidildiğinde İran’ın Pasdar ordusunun elinin içinde olduğunu görüyoruz.
İran, Kürdistan Hükümeti’nin parçalanmasını ve Başkan Mam Celal’in ölümünden sonra KYB’nin bölünmesi için çalıştı. İran referandumun başından beri Kürdistan Bölgesi’nde önemli bir rol oynadı. Elde ettiği kazanımları kendi çıkarları için kullandı.”
 
İran’ın Irak Hükümeti’ne bağlı kurumlarda önemli bir etkiye sahip olduğunu işaret eden Herbert Raymond "H. R." McMaster, “Tahran Bağdat’ın kontrolü dışında kendine bağlı milisler yetiştirdi. Söz konusu milisleri kendi çıkarını korumak adına kullanıyor. En belirgin yanı Kürtlerin yaptığı referandumuna engelleri çıkartmasıdır” dedi.
 
Herbert Raymond "H. R." McMaster, ülkesinin Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu ve Kürdistan Bölgesi’nin Irak Anayasası bünyesinde güçlü olmasını istediğini söyledi.
 
McMaster, İran’ın başta Irak, Suriye, Yemen ve Lübnan olmak üzere Ortadoğu’nun tamamında rolü olduğunu vurgulayarak, Lübnan Hizbullahı ve Yemen’deki Husi milislerinin bölgeye ciddi tehdit olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim