Gazete Emek- ABD Başkanı Trump’ın Amerikan askerlerini Suriye’den çekme kararının, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından geldiği belirtiliyor.

Amerikan medyası, ABD’nin Suriye’den çekilme kararının Erdoğan ve Trump arasında 14 Aralık'ta yapılan telefon görüşmesinde alındığını yazdı.

Görüşme sırasında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakanı James Mattis, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey ve ABD Başkanı’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk da hazır bulundu.

Başkan Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararı öncesinde Ulusla Güvenlik ekibi ve IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon ortaklarıyla görüşerek durumu aktardığı ancak ortakların şiddetle bu karara karşı çıktığı belirtiliyor.

Trump yönetimi kararı beklemiyordu

Haberlere göre, Trump’ın Erdoğan ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinden sonra hızlı bir kararla attığı bu adım Trump yönetimini de “şoke” ettiği.

Trump ile Erdoğan arasında gerçekleşen telefon görüşmesi hakkında konuşan yetkililer, görüşmenin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından organize edildiğini söylüyor.

Pompeo’nun bir gece önce Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğü ve kendisinden Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeyindeki Kürt güçlerine karşı “tehditleri” hakkında herhangi bir izzahat alamadığı ifade ediliyor.  

Trump yardımcılarının önerilerini dikkate almadı

Haberlere göre, Mike Pompeo ile birlikte Savunma Bakanı James Mattis ve bazı Ulusal Güvenlik yetkilileri, Trump’a birkaç maddeden oluşan bir liste sunarak Erdoğan’la görüşmesinde bu taslak üzerinden Türkiye’yi caydırmasını istedi. Ancak Trump kendisine sunulan taslağı dikkate almadan Erdoğan’ın taleplerine destek verdi.

Söz konusu yetkililerdden birinin açıklamasına göre, “Taslakta sunulan maddeler çok açıktı. Bunlardan biri Trump’ın kattiyen Fırat’ın doğusuna yönelik operasyona karşı olduklarını iletmesini ve Türkiye’nin endişelerini gidermek için birlikte çalışma taahüdünde bulunulmasını içeriyordu.”

ABD’li yetkili, bunun karşılığında Türkiye’ye sınırda küçük bir bölgeyi kontrol etme gibi “küçük bir jestin” de sunulan öneriler içerisinde yer aldığını aktarıyor.   

Erdoğan’ın sorusu

Ancak Erdoğan’ın görüşmede Trump’ı savunma pozisyonuna çektiği ve kendisine, “ABD güçlerinin Suriye’deki tek gerekçesi IŞİD’in varlığıydı. Fakat şimdi örgütün elindeki toprakların yüzde 99’u alındı ve bitirildi. O halde neden hala oradasınız?” diye sorarak köşeye sıkıştırdığını ifade ediyor.

Başka bir yetkili de, Erdoğan’ın Trump’a, “Türkiye kalan diğer IŞİD’lileri ortadan kaldırabilir” dediğini aktarıyor.

Görüşme esnasında Trump’ın Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’a, “Eğer Türkiye Cumhurbaşkanı’nın anlattıkları doğruysa askerlerimiz hala neden Suriye’de?” diye sorduğu Erdoğan’ın sözlerinin Mattis, Pompeo, James Jeffrey ve Brett McGurk tarafından da doğrulandığı belirtiliyor.

Söz konusu yetkili, Bolton, “tüm Ulusal Güvenlik ekibi IŞİD’e karşı savaş bitene kadar güçlerimizin bölgede kalmasını destekliyor” dediğini ancak Trump’ın buna razı olmadığını ve görüşme esnasında “hızlı çekilme” kararı alarak hem Bolton ve hem de Erdoğan’ı şok ettiğini söylüyor.

Pentagon açıklamayı geciktirdi

Görüşmede çekilme takvimine ilişkin herhangi bir detayın konuşulmadığı fakat sonraki gün Bolton, Mattis ve Pompeo’nın Beyaz Saray’da toplanarak çekilme programını sınırlandırmayı önerdikleri ancak bunun Trupm tarafından kabul görmediği belirtiliyor.  

Haberlere göre Beyza Saray kararı Salı günü açıklamak istedi ancak Pentagon koalisyon güçleri ile Kongre’nin bilgilendirilmesi konusunda Trump’ı ikna ederek açıklamayı ertelemeyi başarmış.

Yetkililer, Türkiye’den sonra ilk olarak İsrail’in karar konusunda bilgilendirildiğini ifade ediyor.

ABD Başkanı Donald Trump, 19 Aralık’ta güçlerinin Suriye’den çekileceğini açıkladı.

Editör: TE Bilişim