Gazete Emek- Oy sayma işleminin bir süredir devam ettiği ABD’de milyonlarca seçmen nefesini tuttu, yeni yapılacak açıklamaları bekliyor.

ABD seçmeni, yeni başkan ile birlikte 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı ile 100 üyeli Senato’daki 35 sandalye için de oy kullandı. Sonuçlara göre Demokratlar’ın adayı Joe Biden, mevcut ABD Başkanı olan Cumhuriyetçiler’in aday Donald Trump’tan daha az oy alsa da daha avantajlı konumda.

BIDEN: HER OY SAYILMALIDIR

Joe Biden kameraların karşısına geçerek “Bu gece uzun bir oy sayımından sonra kazanının biz olduğunu söylemek istiyorum. Zafer ilan etmek için değil, oy sayımı bitince kazananın biz olacağımızı söylemek için buradayım” dedi. Biden, “Kampanyamızla gurur duyuyorum. Demokratların adayı olarak seçime girdim ancak tüm Amerikalıların başkanı olarak yöneteceğim” ifadesini kullandı.

270 delegeye hemen hemen sahip olduğunu söyleyen ve son 120 yılın en yüksek katılımlı seçimi olduğu belirtilen seçimdeki oy kullanma oranlarına değinen Biden, “Burada halk yönetimde. Güç kimseden alınamaz ya da kimse gücü elinde tuttuğunu iddia edemez. Güç halktan gelir” dedi.

Trump’ın Wisconsin’de yeniden sayım ve Pennsylvania’da oy sayımının durması çağrısı yapmasıyle ilgili de “Her oy sayılmalıdır” ifadelerini kullanan Biden, “Her oy sayılmalıdır. Halk susturulamaz, halka baskı yapılamaz, halk teslim olmayacak. Dostlarım, buradan muzaffer olarak çıkacağımıza inanıyorum. Bu sadece benim zaferim olmayacak, hepimizin zaferi, Amerika için demokrasinin zaferi olacak” şeklinde konuştu.

ABD BAŞKANLIK SEÇİMİNDE SON DURUM

Sonuçları belirleyecek kilit eyaletler olan Pennsylvania’da sayımlar devam ediyor. Georgia eyaletinde 200 bin oy daha sayılacak. Yarışın her iki tarafı da “kazanma yolunda olduklarını” söylüyor.

Can Dündar, Biden ile 4 yıl önce yaşanan anısını anlattı: Erdoğan'ın işi bir kat daha zorlaşacak

Son sonuçlara göre Biden şu an 264, Trump ise 214 delegeye sahip. Başkan olabilmek için yeterli delege sayısı ise 270.

WISCONSIN VE MICHIGAN’DA BIDEN KAZANDI

Joe Biden Wisconsin ve Michigan eyaletlerini kazandı, Wisconsin’da 10 delege, Michigan’da ise 16 delege kazanan Biden’ın 264 delegeye ulaştı. Biden 6 delege daha kazanırsa ABD’nin yeni başkanı olacak.

ABD başkanlık seçiminde oy sayımı devam ederken Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın kritik öneme sahip 10 delegeli Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasını talep edeceği duyuruldu.

Trump’ın kampanya menajeri Bill Stepien, Wisconsin eyaletinde oyların tekrar sayılması konusunda istekte bulunacaklarını duyurdu. Stepien, “Başkan, yeniden sayım talep edecek ve bunu hemen yapacağız” ifadelerini kullandı.

STEPIEN: MICHIGAN’DA SAYIMI DURDURMAK İÇİN DAVA AÇTIK

Trump’ın kampanya menajeri Bill Stepien, “Başkan Trump’ın kampanyasına, Michigan yasaları tarafından garanti altına alınan oy pusulalarının açılışını ve sayım sürecini gözlemlemek için çok sayıda sayım konumuna erişim hakkı verilmemiştir. Bugün Michigan Mahkemesinde, erişim izni verilene kadar saymayı durdurmak için dava açtık” ifadelerini kullandı.

Saldırı sonrası tansiyon yükseliyor! Barzani'den PKK çağrısı

Avrupa ve Dünya'daki önemli medya kuruluşları ise yeni başkanın Biden olduğunu açıkladı. Trump'ın başkan olma ihtimali ise mucizelere bağlı. 

Editör: TE Bilişim