Gazeteemek- İdlip'ye yönelik saldırının ardından ABD'den Suriye'ye müdahale geleceğine yönelik kuvvetli sinyaller gelmişti. Dün ABD Dış İşleri Bakanı Tıllerson, "Suriye'de rejimi değiştirmek için çalışıyoruz" demişti. Bu açıklamaların hemen ardından ABD'den Suriye'ye yönelik ilk sert operasyon geldi. Doğu Akdeniz'deki iki savaş gemisinden Suriye hava üssüne yönelik füze saldırısı yapıldı. 


Saldırının hemen ardından ABD Başkanı Donald Trump'tan kısa bir açıklama geldi. Trump, Esad'ın İdlip'e yönelik kimyasal saldırı düzenlediği masum çocukları öldürdüğünü belirtti ve Suriye Rejimine karşı bütün dünyayı bir araya gelmeye davet etti. 


ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Humus'a bağlı el Şeyrat üssünün Doğu Akdeniz'deki iki savaş gemisinden 59 Tomahawk seyir füzesinin ateşlenmesiyle hedef alındığını bildirdi.

El Şeyrat üssü IŞİD ile mücadele çerçevesinde Rusya'nın Palmira'ya yönelik operasyonları sırasında kullanılmıştı.


ABD'li yetkililer bir sonraki talimata kadar operasyonun bittiğini açıkladı.


ABD'den Rusya'ya bilgi verilip verilmediğine dair ise net bir bilgi gelmedi. Pentagon'dan ilk yapılan açıklamada bilgi verildiği açıklanmıştı ancak Tillerson'dan farklı bir açıklama geldi. 


Tillerson, "Suriye'ye orantılı bir yanıt verdik. Füze saldırısı, ülkeler 'kırmızı çizgiyi' aştığında Trump'ın harekete geçmeye hazır olduğunu gösterdi" dedi. Tillerson ayrıca, Rusya'nın sorumluluklarını yerine getirmediğini savundu.

Tillerson daha önce Esad'ın Suriye'nin geleceğinde hiçbir rolünün olmaması gerektiğini söylemişti.

Tillerson ayrıca "Saldırıdan önce de sonra da Moskova'yla irtibat kurmadık" açıklamasını yaptı.

Pentagon kaynakları ise ABD'nin füze saldırısı öncesinde Rusya'yı bilgilendirdiğini iddia etmişti.


Bu son bilginin ardından Rusya'nın Esad'ı uyardığını ve füze saldırının yapıldığı askeri üsten birçok savaş uçağının çıkartıldığı iddia edildi. 


Humus Valisi: 5 kişi yaşamını yitirdi

Humus Valisi Talal el Barazi, hava üssüne yapılan saldırının IŞİD'in yararına olduğunu kaydetti ve "Üste kurtarma operasyonu sürüyor" dedi.

Suriyeli kaynaklar, 'ABD saldırganlığı' olarak tanımladıkları ABD'nin füze saldırısı sonucu kayıplar yaşandığını duyurdu. 

Humus Valisi Talal el Barazi, saldırıda 5 kişinin öldüğünü ve 7 kişinin yaralandığını açıkladı.

Trump'tan açıklama: Emri ben verdim


Trump saldırı sonrası basına verdiği demeçte uluslararası kimyasal silah anlaşmalarına aykırı hareket edildiği için bu saldırının düzenlendiğini öne sürdü. "Dünya üzerinde hiçbir çocuğun bu şekilde ölmesi kabul edilemez" diyen Trump, kimyasal silahların tüm dünya için tehlike olduğunu belirtti. Vurulan hava üssünde kimyasal silahların bulunduğunu iddia eden ABD Başkanı "vur" talimatını kendisinin verdiğini söyledi. Trump açıklamasını "Tanrı Amerika'yı korusun" sözleriyle bitirdi.

RUSYA, Birleşmiş Milletleri acil toplantıya çağırdı


Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komites, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni konuya ilişkin acil toplantı yapmaya çağırdı.

PUTİN: Bu uluslararası hukuka aykırı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den yapılan ilk açıklamada ise harekat "Egemen bir devlete yönelik saldırganlık" olarak tanımlandı. Putin, saldırının uluslararası hukuku ihlal ettiğini ve üretilmiş bir gerekçeye dayandırıldığını vurguladı. Putin adına açıklamayı okuyan Sözcü Dmitri Peskov, "Suriye ordusunda kimyasal silah bulunmuyor" ifadesini yineledi.

İsrail, İngiltere ve Suudi Arabistan'dan tam destek

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de bir hava üssünü vurma kararına 'tam destek' verdiklerini bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, "Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump'ın bu kararına tam destek vermekte ve EsAd rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam'da değil, aynı zamanda Tahran'da, (Kuzey Kore'nin başkenti) Pyongyang'da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir" ifadelerini kullandı.

Al Arabiya, Suudi Arabistan yönetiminin de Suriye'deki askeri hedeflerin vurulmasına "tam destek verdiğini" duyurdu.

İsrail ve Suudi Arabistan'ın yanı sıra İngiltere'den de Suriye'ye yönelik hava saldırısına tam destek geldi. Türkiye'den ise saldırıya ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı. 

Gazeteemek

Editör: TE Bilişim