Gazete Emek-ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize krizine  ilişkin ABD dışişleri sözcüsü Nauert'tan yeni bir açıklama geldi.  Yapılan açıklamada, "Türkiye'nin verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz" denildi. 

ABD Dışişleri Sözcüsü "Türkiye'nin ABD'yle arasına mesafe koymasını istemeyiz. Beklentimiz tansiyonun düşürülmesi. Türkiye önemli bir NATO müttefiğidir. Tutukluların avukatlarıyla görüştürülmesini bekliyoruz. Verilen sözler yerine getirilmelidir." açıklamalarında bulundu. Sözcü ayrıca Çavuşoğlu-Tillerson görüşmesinde Türkiye'de tutuklu bulunan ABD'li rahibin durumu gündeme geldiğini söyledi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün yaptığı konuşmada ABD ve Türkiye arasındaki ilişkileri ele alan değerlendirilmelerinin gündeme getirilmesi üzerine konuşan Sözcü Nauert, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını dinlemediğini fakat, konuşmaya ilişkin "bazı yorumları" duyduğunu ifade etti.

Sözcü, "Sukunet ve Türkiye hükümetiyle diyalog kurulmasını umut ediyoruz. Dışişleri Bakanı (Rex Tillerson) da dün mevkidaşıyla konuştu. Daha önce Türkiye hükümeti ve bizim hükümetimiz çok sayıda farklı konularda görüşme ve toplantı yaptık" dedi.

Nauert "Türkiye'nin ABD'yle arasına mesafe koymasını istemeyiz. Beklentimiz tansiyonun düşürülmesi. Türkiye önemli bir NATO müttefiğidir. Tutukluların avukatlarıyla görüştürülmesini bekliyoruz" açıklamalarında bulundu. Nauert, şunları kaydetti:

"Soruşturmalara ilişkin olarak Türkiye'nin bizimle işbirliği yapmak gibi bir niyeti olup olmadığı konusunda çok ciddi kaygılarımız var. Konsolosluklarımızda görevli üç yerel çalışanımız bir şekilde emniyetle alakalı roller aldı. Umuyoruz ki Türkiye, bizim ve kendileri arasında bir mesafe koymaya çalışmıyordur. Bizim hükümetimiz ve onların hükümeti arasında emniyet noktasında iyi bir işbirliğine ihtiyacımız var ve bizim insanlarımızı tutuklayarak bu konuda nerede olduklarına dair soru işaretleri oluşturuyorlar."


"Türkiye'de Papaz Andrew Brunson ve konsolosluk çalışanlarının FETÖ'yle alakası olduğu yönünde iddialar" olduğu hatırlatılarak bu konudaki yorumu sorulan Nauert, "Türkiye hükümetine yönelttiğimiz sorulardan birisi de bize delil sunmaları oldu. Lütfen, Türkiye hükümetinden bize delil göstererek bu kişilerin Türkiye'nin tabiriyle terörizmle ilişkili olduklarını paylaşsın. Ayrıca bu kişilerin avukatlarıyla görüşmelerine izin verilsin. Bu kişilerin avukatları tarafından temsil edilmeleri ve görüştürülmelerini umut ediyoruz" şeklinde karşılık verdi.

Sözcü ayrıca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Rex Tillerson'ın görüşmesinde Türkiye'de tutuklu bulunan ABD'li rahibin durumu gündeme geldiğini söyledi.


ABD ile Türkiye arasındaki vize gerginliği, ABD Büyükelçiliği çalışanı Metin Topuz'un FETÖ'den tutuklanmasıyla başlamış ve ABD'nin Türkiye'deki diplomatik misyonlarında vize uygulamasını askıya almasıyla tırmanmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı konuşmada, "ABD'nin, stratejik ortağını kendini bilmez büyükelçiye (ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass) feda etmesi kabul edilemez" demişti. Erdoğan, ABD'nin Türk vatandaşlarına vizeleri askıya alma kararına da "Biz size muhtaç değiliz" diyerek tepki gösterdi.

Editör: TE Bilişim