Gazete Emek- Türkiye'nin Afrin'e yönelik kara ve hava harekatına ilişkin ABD'den yeni açıklamalar geldi. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ve Pentagon Sözcüsü Eric Pahon, Afrin'e yönelik yeni açıklamalar yaptı. 

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Ankara’nın Afrin’e yönelik operasyonunu Minbiç’e genişletme kararlılığına ilişkin görüşmeler yürütüldüğünü doğruladı.

Jim Mattis, Türkiye ile bu konuyu konuştuklarını, ancak detaylarını kamuoyuna açıklamanın uygun olmayacağını söyledi:

“Bunları şimdi konuşmayacağım. Bunu kamuoyuna açıklamanın açıkçası zamanı değil. (Ülkelerin) iç kamuoylarının anlaşılabilir pozisyonlarından dolayı, bu durumu konuşmak işleri daha da zorlaştırabilir. Birbiriyle yarışan menfaatleri bu şekilde dengelersiniz.”

Matis ayrıca Türkiye’nin Afrin’e harekâtının IŞİD’e karşı operasyonlara yönelik dikkati dağıttığı görüşünü de yineledi.

Pentagon Sözcüsü Eric Pahon da ABD’nin Arapça yayın yapan Al Hurra kanalına yaptığı açıklamada, Koalisyon olarak varlık gösterdikleri, devriye görevleri yürüttükleri, görünür oldukları Minbiç’te IŞİD’e karşı sağladıkları kazanımlarda kayıplar yaşamayı hiç istemediklerini söyledi.

Pahon, Minbiç’te tek muhataplarının ise içerisinde Demokratik Suriye Güçleri’nin de olduğu Minbiç Askeri Konseyi olduğunu vurguladı.

Afrin’de faaliyet gösteren Kürt güçlerinin koalisyonun desteklediği güçler olmadığını belirten Sözcü, Afrin’deki durumdan çok endişe duyduklarını ifade etti, mültecilerin ve sivil kayıpların sayısında artış riskine dikkat çekti ve ekledi:

“Dolayısıyla bu gerilimin yumuşatılması, operasyonların boyutunun sınırlandırılması konusunda tüm düzeylerde Türk muhataplarımızla görüşme halindeyiz.”

Editör: TE Bilişim