Gazete Emek- İran ve Rusya'dan ABD öncülüğünda Suriye 'ye yapılan saldırıya ilişkin kınama açıklaması yapıldı.

 İran, ABD’nin Suriye’deki Şayrat Hava Üssü'ne düzenlediği füze saldırısını “şiddetle” kınayarak, saldırının “uluslararası hukuka aykırı tehlikeli bir hareket” olduğunu belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaprak, “İran, Amerikan savaş gemilerinden Suriye’deki Şayrat Hava Üssü'ne yapılan saldırıyı ve her türlü tek taraflı askeri eylemi şiddetle kınıyor” ifadelerine yer verdi.

Bakanlık Sözcüsü Behram Kasımi azmasıyla yayımlanan açıklamada, “İran her türlü kimyasal silah kullanımını şiddetle kınıyor, aynı zamanda bunun bir bahane olarak kullanılıp tek taraflı eylemlerde bulunulmasını tehlikeli, uluslararası hukuka aykırı ve yıkıcı bir hareket olarak görmektedir ” denildi.

Açıklamada, “Suriye'nin İdlib kentindeki şüpheli kimyasal saldırının failleri ve bu olaydan yararlananlar belirsizliğini korurken, ABD’nin Suriye’ye füzeli saldırısı, çökmeye yüz tutmuş teröristlerin güçlenmesine neden olup Suriye ile bölgedeki durumun daha da karmaşık hale getirecek” diye kaydedildi.

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Amerika’nın Suriye’ye yönelik füze saldırısını yasadışı olarak niteledi ve kınadı. Putin, saldırının Amerika-Rusya ilişkilerine daha fazla zarar vereceğini kaydetti.

Moskova, Trump ile Suriye’de işbirliği yapabileceğini umuyordu ancak bu saldırının ardından bu işbirliği daha zor görünüyor.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Devlet Başkanı Putin, Amerika’nın Suriye saldırısını uluslararası hukukun ihlali ve bağımsız bir devlete bahane uydurularak yapılan saldırı olarak niteliyor” denildi.

Açıklamada, bu adımın Amerika-Rusya ilişkilerine daha fazla zarar vereceği vurgulandı.

Amerikalı yetkililer saldırı öncesinde Rusya’ya haber verildiğini belirtti.

Vurulan Şayrat Hava Üssü Suriye’nin batısında Rus özel kuvvetlerine ve askeri helikopterlere ev sahipliği yapıyordu.

Saldırıda Rusya’nın ana hava üssü ve donanma tesisi vurulmadı.

Putin, Rus Güvenlik Konseyi’ni topladı

Hava saldırısının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ulusal güvenlik konseyi ile biraraya geldi.

Kremlin’den yapılan açıklamada, “Toplantıda, küresel terörle mücadelede saldırgan hareket nedeniyle oluşacak önlenemez olumsuz sonuçlarla ilgili endişe dile getirildi” denildi.

Konseyin Rus hava kuvvetlerinin Suriye ordusuna terörle mücadelede destek için bu ülkede kalmasını görüştüğü de kaydedildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin acil toplanmasını da istedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Moskova’nın Amerika ile yaptığı Suriye hava sahası güvenliği anlaşmasının da askıya alındığı vurgulandı. Anlaşma, iki ülke uçaklarının çarpışmamasını amaçlıyordu.

Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov, Amerikan saldırısının Esat ile savaşan muhaliflere yardım ettiğini belirtti. Peskov, Rusya’nın Amerika ile askeri kanalları açık tutacağını ancak Amerika ile bilgi paylaşımında bulunmayacağını da söyledi. Peskov, saldırı öncesi Rusya’nın hava savunma sistemini durdurup-durdurmadığı yönündeki bir soruya da yanıt vermemeyi tercih etti.

Kaynak: Amerikanın Sesi

Editör: TE Bilişim