Gazete Emek- Ekonomik ilişkileri yeniden canlandırmayı amacıyla temaslarda bulunmak üzere Almanya’ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanında protestoyla karşılandı. Erdoğan’ın üç günlük ziyaret kapsamında görüşme gerçekleştireceği Almanya Başbakanı Merkel’den muhalefetin talebi ise Ankara’ya ekonomik yardım verilmesi karşılığında tekrar demokrasiye dönüş için baskı yapılması. Öte yandan Erdoğan’ın ziyareti boyunca sivil ve demokratik kitle örgütleri tarafından protesto gösterileri de düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyareti bugün başladı.

Berlin Tegel Havalimanı’na inen Erdoğan, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Almanya Temsilciliği ve hak örgütlerinin protestosuyla karşılaştı.

Bir kamyonun arkasına büyük harflerle “Erdoğan Berlin’e inerken, gazeteciler hapiste” pankartını asan gazeteciler, basına yönelik baskılara dikkat çekti.

Erdoğan’ın üç günlük Almanya ziyareti kapsamında, bugün sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Yarın ise Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Başbakan Angela Merkel ile ikili görüşmeler gerçekleştirecek.

Öğle yemeğinin ardından Merkel ve Erdoğan ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Erdoğan, Cuma günü de Steinmeier’in davetlisi olarak resmi akşam yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyaretinde, siyasi miting havasında kapalı salon konuşması olmayacak.

Erdoğan, Cumartesi sabahı da Merkel ile ikinci görüşmesi için çalışma kahvaltısında bir araya gelecek.

“Ucu açık” olarak tanımlanan kahvaltıdan sonra Erdoğan, Köln kentine geçerek burada Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii’nin resmi açılışını yapacak. Erdoğan’ın aynı gün Almanya’dan ayrılması öngörülüyor.

Protesto gösterilerinin gölgesinde bir ziyaret

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan 27-29 Eylül tarihleri arasında Almanya’ya yapacağı ziyaret boyunca 140’ı aşkın sivil ve demokratik kitle örgütünün oluşturduğu “Erdoğan Not Welcome (Erdoğan Hoş Gelmedin)” adlı platform tarafından protesto edilecek.

Berlin’de yarın merkezi bir yürüyüş ve kitlesel bir miting düzenleyeceklerini açıklayan platform, aynı gün saat 16.00’da Potsdamer Platz’da bir araya gelerek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önüne kadar yürüyecek.

Çok sayıda protesto gösterisinin gölgesinde gerçekleşecek Berlin ziyareti boyunca en az 5 bin polis görev yapacak.

Erdoğan’ın konvoyunun geçeceği güzergahlarda ise yollar belli aralıklarla kapatılacak.

Almanya’da muhalefet Erdoğan ziyaretine tepkili

Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili Almanya’da muhalefetin hükümete baskısı da sürüyor.

Almanya muhalefeti, Merkel’den Türkiye’ye ekonomik yardım verilmesi karşılığında tekrar demokrasiye dönüş için baskı yapmasını istiyor.

Başbakan Merkel’den Türkiye karşısında net bir tavır almasını isteyen Yeşiller Partisi, “Türkiye’de demokrasiye dönülmedikçe, hukuk devleti ilkesi geçerli olmadıkça ve basın özgürlüğü tekrar sağlanmadıkça ekonomik yardım verilmemeli” diyor.

Sol Parti’nin Meclis Grubu Başkanı Sahra Wagenknecht ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en üst düzeyde bir ziyaret programı ile onurlandırılmasını eleştirerek, “Diyaloğun önemli olduğunu anlıyorum…Ancak kendi ülkesinde demokrasiye son veren ve İslamcı bir diktatörlük kuran birini kırmızı halı ve en üst düzeyde onurlandırılması tamamen absürd” diyor ve bunun Erdoğan’ın gücünü arttıracağını savunuyor.

Erdoğan, Almanya ziyaretiyle ilişkilerde yumuşama sağlamayı, ekonomik ilişkileri yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Berlin ise gerilimin en çok tırmandığı dönemlerde bile Ankara ile diyalog kapısının kapatılmadığına dikkat çekerken, Erdoğan’ın Almanya’yı ziyaret ederek ilişkileri normalleştirme isteğini olumlu bir adım olarak değerlendiriyor. Ancak normalleşmenin ancak Ankara’nın demokrasi ve hukuk devleti gibi alanlarda somut adımlar atmasıyla gerçekleşebileceğini kaydediyor.


Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim