Gazete Emek- Almanya ile Türkiye arasında karşılıklı sert açıklamalar devam ediyor. Almanya Dışişleri BAkanaı Sigmra Gabriel'e yönelik "ırkçı ve aşırı sağcı" konuşamaları yapan AB Bakanı Ömer Çelik'e Almanya'dan uyarı geldi. 


 Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’i “ırkçı” ve “aşırı sağcı” gibi konuşmakla suçlayan AB Bakanı Ömer Çelik’e Almanya’dan uyarı geldi. 


DW Türkçe’nin haberine göre Alman Dışişleri Bakanlığı bünyesinde Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth, Çelik’in Gabriel’i “ırkçılar gibi konuşmakla” suçladığı ifadelerinin “incitici ve kabul edilemez” olduğunu belirtti.

Roth, böylesi bir durumun tekrarlanmaması gerektiğini vurgulayarak, ilişkilerin karşılıklı saygı esasına dayanması gerektiğine dikkat çekti.

Roth, iki ülkenin zor bir sınav döneminden geçtiğini belirterek, “böyle bir dönemde mevcut siyasi görüş farklılıklarını karşılıklı saygı çerçevesinde iletmek daha da önemli bir hale geldi” diye konuştu.

Ne olmuştu, kim ne demişti?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya’daki Türk kökenli seçmene “Türk düşmanı” olarak nitelendirdiği Hristiyan Birlik (CDU/CSU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşillere oy vermeme çağrısında bulunmuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise tepkisini “Bu, ülkemizin egemenliğine yönelik eşi benzeri görülmemiş bir müdahaledir” sözleriyle dile getirmişti.

Bunun üzerine Erdoğan Gabriel’i hedef alan açıklamalarda bulunmuş, “Sen kimsin ki Türkiye’nin Cumhurbaşkanına konuşuyorsun, sen Türkiye’nin Dışişleri Bakanı ile konuş. Haddini bil. Kalkıp bize ders vermeye kalkıyor. Senin siyasetteki geçmişin ne, kaç yaşındasın?” şeklinde konuşmuştu.

Gabriel de Adalet Bakanı Heiko Maas ile kaleme aldığı bir makalede, Erdoğan’ın Almanya’daki demokrasi kültürü için bir tehlike oluşturduğunu ifade ederek, cami ve derneklerin denetiminin sıkılaştırılması gibi bir dizi önlem açıklamıştı.

Gabriel’in açıklamalarını ‘akıl tutulması’ diye niteleyen AB Bakanı Ömer Çelik de, “Gabriel orjinal açıklamalar yapmıyor. Aşırı sağdan ve ırkçılardan ‘kopya’ çekerek konuşuyor. Alman dışişleri bakanının aşırı sağ ve ırkçı kesimlerden ‘kopya çekerek’ sadece ‘kes-yapıştır’ seviyesinde konuşması ibretliktir” demişti.

Kaynak: Sputnik

Editör: TE Bilişim