Gazeteemek- Avrupa Konseyi Parlementer Meclisi (AKPM) Türkiye ile ilgili kararını açıkladı. 


Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türkiye’yi 2004 öncesindeki gibi yeniden ‘siyasi ve hukuksal denetim’e aldı. Gerekçe ise insan hakları alanındaki ihlaler oldu. 


Söz konusu karar, Türkiye’nin 2004’te, üyelik müzakerelerinin başlamasından önce çıkarıldığı ve hukuki siyasi denetim sürecinin yeniden başlatılması anlamına geliyor. Bu, Avrupa tarihinde de bir ilk. Zira bu süreçten çıkarılan bir üye adayı ülke, ilk kez yeniden siyasi ve hukuki denetime tabi tutulacak.


Bu karar ne anlama geliyor?


Süreçte, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin temel değerlerini uygulaması izlenecek. Karar, Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin üyeliğinin insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü açısından kriterlerini yerine getiremediği, bu durumun denetime tutulması anlamına geliyor.


Türkiye'ye ciddi uyarı

Strasbourg’daki AKPM toplantısında, ‘Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi’ başlıklı rapor ve ilgili karar tasarısı onaylandı. Raporda, darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında alınan önlemler nedeniyle Türkiye’de demokratik kurumların ‘ciddi biçimde’ bozulduğu savunuluyordu. Bu nedenle de, Ankara’nın üyelik müzakerelerinin başlatılması öncesindeki gibi yeniden denetime tabi tutulması çağrısı yapılıyordu.

Bu oylamayı Brüksel de yakından izliyordu. Avrupa Konseyi’nin insan hakları alanındaki en önemli kuruluşu olan AKPM’nin Avrupa Birliği üzerinde bağlayıcı bir yetkisi yok.

Ancak kurum önemli bir onay merci; Avrupa Konseyi’nin kurucu üyelerinden biri olan Türkiye’yi yeniden denetim sürecine alması, AB’yle üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını isteyen üye devletlerin elini güçlendirebilir. 

Bu karardan önce Türkiye'de yapılan açıklamalarda Avrupa Konseyi'nin siyasi ve düşmanca Türkiye'ye yaklaştığı açıklanmıştı. Bu kararın ardından nasıl bir tutum sergileneceği ise merakla bekleniyor. 

Editör: TE Bilişim