Gazete Emek- Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin 2019 yılının ilk genel kurul oturumunda "Türkiye'de Muhalefet Siyasetçilerinin Kötüye Giden Durumu: Avrupa Konseyi üyesi olan bir ülkede bu insanların temel haklarını korumak için ne yapılabilir?" başlıklı bir karar oy birliğiyle kabul edildi. Rapor, Avrupa Konseyine üye devletlerin yükümlülüklerini ve taahhütleri denetleme komisyonu tarafından hazırlandı ve Genel Kurul'da 22 Ocak'ta kabul edildi.

Siyasetçilerin açlık grevine başvurmak zorunda kalması üzüntü verici

Söz konusu AKPM raporunda Leyla Güven ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere bütün tutuklu seçilmişlerimizin serbest bırakılması istendi ve “Parlamenter ve parlamento dışı muhalefet demokrasinin iyi işleyişi için kaçınılmazdır” vurgusu yapıldı. Raporda, Türkiye’deki hukuk, demokrasi ve insan hakları konusundaki kötüleşme karşısında duyulan endişe dile getirildi.

Raporda ayrıca, Leyla Güven’in 8 Kasım’dan bu yana açlık grevinde olduğu belirtilerek, “siyasetçilerin gerçek bir siyasi tartışma ve diyalog olmayışına dikkat çekmek için bu son yönteme başvurmak zorunda kalmasından” duyulan üzüntü ifade edildi.

Rapora Öcalan’la ilgili ek madde: CPT’nin Öcalan’la ilgili tavsiyelerine uyun

Rapora Abdullah Öcalan ve tecride ilişkin bir ek madde de eklendi. AKPM kararındaki 11.1.6 nolu paragraftan sonra eklenecek ilgili madde şöyle:

"Sayın A. Öcalan ve İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde bulunan diğer mahkumlar hakkında, Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’nin Inf (2018)11)’deki tavsiyelerine uyun".

Türkiye’den istenen taleplerin yerine getirilmemesi halinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden doğan yükümlülükleri yerine getirmediği için Türkiye’ye yönelik bir yaptırım süreci başlatılması önerisinde bulunulacağı da ek bir başka madde ile söz konusu AKPM kararına eklendi:

12.paragraftan sonra eklenmek üzere:

"AKPM, Türk makamlarının AKPM’nin aldığı bu kararda belirtilen şartlara uymaması durumunda, Bakanlar Komitesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 46.ncı maddesinin 4. üncü fıkrasında* belirtilen prosedürün uygulanması için bir öneri sunmayı taahhüt eder.

*AİHS 46.ncı madde 4. üncü fıkra: Bakanlar Komitesi, bir Yüksek Sözleşmeci Taraf’ın, taraf olduğu bir davada verilen kesin karara uygun davranmayı reddettiği görüşünde ise, ilgili Taraf’a ihtarda bulunduktan sonra, Komite toplantılarına katılmaya yetkili temsilcilerin üçte iki oy çokluğu ile alınacak bir kararla, ilgili Taraf’ın 1. fikrada öngörülen yükümlülüğünü yerine getirmediği meselesini Mahkeme’ye intikal ettirebilir.
 

Editör: TE Bilişim