Gazete Emek- Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugünkü toplantısında faiz oranını beklentilere paralel olacak 75 baz puan artırdı. Böylece Avrupa Merkez Bankası refinansman faizi yüzde 1,25’e yükseldi.

 

 

Banka temmuz ayında yaptığı son toplantıda 50 baz puanlık faiz artışına gitmiş, bu kararla birlikte ECB 11 yıl sonra ilk kez faiz artırmıştı. Banka bugünkü kararı ile tarihinde ilk kez 75 baz puan faiz artırmış oldu.

 

Kararın ardından Euro/dolar paritesi de dalgalandı. Parite karar sonrasında 1’in üzerinde seyrederken Euro/TL kuru ise 18,26 seviyelerinde işlem gördü.

 

‘YÜKSEK ENFLASYON SÜRECEK’

 

Böylece bankanın refinansman faizi yüzde 1,25’e, mevduat faizi ise yüzde 0,75’e, marjinal borç verme imkanı yüzde 1,50 seviyesine yükseldi.

 

Bankadan yapılan açıklamada enflasyonun çok yüksek olmaya devam ettiği ve uzun bir dönem için hedefin üzerinde kalmaya devam etmesinin büyük olasılık olduğu belirtildi. ECB ayrıca faizlerin daha da yükselmesini beklediklerini açıkladı.

 

Euro bölgesi tüketici enflasyonu ağustosta yıllık bazda yüzde 9,1’e yükselerek rekor kırmıştı. Bölgede enerji fiyatlarının sert artması enflasyonu tetiklerken gıda fiyatlarındaki artış da dikkat çekmişti.

 

BÜYÜME VE ENFLASYON BEKLENTİLERİ DEĞİŞTİ

 

ECB büyüme ve enflasyon beklentisini de rezive etti. Banka 2023 için büyüme tahminini yüzde 2,1’den yüzde 0,9’a düşürdü.

 

ECB, Euro bölgesi için yıllık ortalama tüketici enflasyonu beklentisini 2022 için yüzde 8,1’e, 2023 için yüzde 5,5’e, 2024 için yüzde 2,3’e yükseltti. ECB’nin önceki enflasyon beklentileri, 2022 için yüzde 6,8, 2023 için yüzde 3,5, 2024 için yüzde 2,1 idi. Bu revizyon, ECB’nin yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmasının yıllar alacağını gösterdi.

 

LAGARDE: FAİZLERİ DAHA DA ARTIRACAĞIZ

 

Kararın ardından ECB Başkanı Christine Lagarde kameraların karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Lagarde mevcut değerlendirmelere göre kurulun faizleri önümüzdeki toplantılarda talebi azaltmak ve enflasyondaki yukarı yönlü harekete karşı koruma sağlamak için daha da artıracağını belirtti. Lagarde “Faizleri artırmaya devam etmeyi öngörüyoruz” dedi.

 

Lagarde, “Enflasyon çok yüksek kalmaya devam ediyor. Uzun bir süre daha hedefimizin üzerinde kalmaya devam edecek. Artan enerji ve gıda fiyatları, talep baskıları ve arz dar boğazları hâlâ enflasyonu artırmakta. Enflasyon yakın vadede daha da yükselebilir.

Enflasyonu şuan etkileyen faktörler azaldıkça, para politikasının normalleşmesi fiyat oluşumuna etki ettikçe enflasyon da aşağı yönlü hareket edecektir” dedi.

 

‘ZAYIF EURO ENFLASYONU BESLEDİ’

 

Lagarde ayrıca enflasyonda yukarı yönlü baskı zayıf eurodan da kaynaklandığını sözlerine ekledi. Enerji tedarikinde bozulmalar büyük bir risk oluşturduğunu belirten Lagarde en büyük enerji kaynağının enerji olduğunu belirtti.

 

“Gaz tedarikinde bozulmalar ekonomide yavaşlamayı güçlendiriyor” diyen Lagarde, işsizlik görünümünün iyi seviyede olduğunu belirtse de “Yavaşlayan ekonomi işsizlik oranında bir miktar artışa yol açacak” değerlendirmesinde bulundu.

 

Gelecek faiz artırımının 75 baz puan olması şart olmadığını belirten Lagarde, “Şu anda nötr faiz oranına ulaşmış değiliz. Nötr faiz artırımına ulaşmamız birkaç faiz artırımı daha gerektirecek” dedi.


 

Editör: TE Bilişim