Gazete Emek- Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon birinci haftasını doldururken, güneydeki Herson kentinin Rusya’nın kontrolüne geçti. Taraflar dün (3 Mart) yaptıkları müzakere görüşmelerinde ilk kez bir anlaşmaya vardı ve ‘insani koridorun açılması’na karar verdi.

Bu arada dün (3 Mart) Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron telefonda görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “müzakereleri uzatma girişimlerinin Moskova’nın taleplerinde artışa neden olacağını” söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, “Oldukça dürüst bir şekilde Putin’in gündeme getirdiği meseleleri biliyorum. Koşulsuz olarak görüşmemiz gerekiyor. Yüz yüze görüşmemiz lazım eğer mümkünse. Her türlü meseleyi çözmeye razıyım. Donbass ve iki bölge ile ilgili durumu biliyorum. Başkan olmadan önce de savaştan önce de çok popülerdim. Belarus, Kazakistan beni biliyor. Ortak yönlerimizi ve farklılıklarımızı biliyorum. Biz barış istiyoruz. Eşit seviyede sizinle görüşmek istiyorum. Putin’e mesajım bu” açıklamasında bulundu.

"RUSYA'NIN İŞLEDİĞİ İDDİA EDİLEN SAVAŞ SUÇLARI SORUŞTURULACAK"





 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Rusya'nın Ukrayna işgalini çoğunluk oyla kınadı. Rusya'nın işlediği iddia edilen savaş suçlarını inceleyecek uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin karar tasarısı kabul edildi.

Oylamada 32 ülke kararı destekledi, 13 ülke ise çekimser kaldı. Rusya'ya destek veren ve karara karşı oy kullanan tek ülke Eritre oldu. Bu sonuç Moskova için yenilgi olarak görülüyor.

Çin, Küba ve Venezüella gibi ülkeler genelde Rusya'yı desteklerken bu oylamada çekimser kalmaya karar verdi. Bu tür yüksek seviye bir soruşturma daha önce Suriye için başlatılmıştı, şimdi de Rusya'nın Ukrayna işgali incelenecek. 


 

08:15 | AİRBNB, RUSYA VE BELARUS’TAKİ TÜM FAALİYETLERİNİ DURDURDU

Airbnb’den yapılan açıklamada “Son düzenlemeler nedeniyle Airbnb artık Rusya ve Belarus’taki belirli finans kurumlarına bağlı işlemleri gerçekleştirememektedir. Bu durum hâlihazırda devam etmektedir. Konuyla ilgili daha fazla bilgi edindikçe size de daha fazla rehberlik sağlayacağız. ” ifadeleri kullanıldı.

 

06:18 | ZELENSKİ: ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALI’NA SALDIRILAR DURDURULSUN

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus askeri birliklerin Zaporijya Nükleer Santralı’na saldırılarının durdurulması gerektiğini belirterek bir patlama olması halinde bunun, Avrupa’nın sonu olacağını söyledi.

Zelenski, Rus birliklerinin Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki çatışmalar ve çıkan yangına ilişkin sosyal medya hesabından video ile açıklamalarda bulundu.

Santralin Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olduğuna dikkati çeken Zelenski, “Avrupa artık uyanmalı. Avrupa’nın en büyük nükleer santrali yanıyor. Şu anda Rus tankları nükleer üniteleri vuruyor. Bu tanklar, termal araçlarla donatılmış. Yani onlar nereye ateş ettiğini biliyor. Onlar bunun için hazırlandılar” ifadelerini kullandı.

04:50 | YANGIN SANTRALİN DIŞINDA ÇIKTI

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yangının santralın dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi. Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, “Yangın nükleer santralın dışında, eğitim binasında çıktı” ifadesine yer verildi.

Zaporijya Nükleer Santralı Basın Servisi yetkilisi Andrey Tuz, yangının çıktığı santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmadığını duyurdu

03:57 | AVRUPA’NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİNDE YANGIN ÇIKTI

Ukrayna’da Rus güçlerinin yaklaştığı Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktığı bildirildi.

Santralin güvenlik kameralarının YouTube üzerinden yapılan canlı yayınında, gece saatinde santral sahasında patlamalar ve karşılıklı mermi atış ışıkları görüldü. Patlamaların ardından santral bölgesinden dumanların çıktığı kameraya yansıdı.

Santralin bulunduğu Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov yaptığı açıklamada, santrale saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Zaporijya Nükleer Santrali basın servisinden yapılan açıklamada, santral sahasında yangın çıktığı bildirildi. Ancak yangının santralin tam olarak neresinde, hangi boyutta çıktığına ve akıbetine dair bir açıklama yapılmadı.

‘PATLARSA ÇERNOBİLDEN 10 KAT DAHA BÜYÜK BİR TEHDİT ORTAYA ÇIKAR’

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise “Zaporijya Nükleer Santrali patlarsa, Çernobil’den 10 kat daha büyük bir tehdit ortaya çıkar” açıklamasını yaptı.

‘Zaporijya Nükleer Santrali’ne her yönden ateş açtığını söyleyen’ Kuleba, ‘Rus ordusunun ateşi derhal durdurması ve itfaiyecilerin güvenliğini sağlaması gerektiğini’ ifade etti.

‘RADYASYON SEVİYESİNDE BİR DEĞİŞİKLİK OLMADI’

Yangının çıktığı santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmadığını duyuran Zaporijya Nükleer Santrali Basın Servisi yetkilisi Andrey Tuz, santral personelinin güvenliğin sağlanması için gerekenleri yaptığını aktardı.

Zaporijya Bölgesi Askeri İdare Başkanı Aleksandr Strauh ise yangının söndürülmesi için itfaiyecilerin santral sahasına girmesine izin verildiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yangının santralin dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi.

Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, “Yangın nükleer santralin dışında, eğitim binasında çıktı” ifadesine yer verildi.

Rus tanklarının, dün akşam saatlerinde santralin yakınındaki bir kasabaya girdiği belirtilmişti.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa’nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor. Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali’nin kontrolünü ele geçirmişti.

Ülkedeki 4 tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor. ABD, Rus ordusunun Kiev merkezine 25 kilometre uzaklıkta olduğu açıkladı.

Barış görüşmeleri öncesinde Rusya’nın Ukrayna topraklarında ele geçirdiği bölgeler…

02:30 | S&P RUSYA’NIN KREDİ NOTUNU YİNE DÜŞÜRDÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya‘nın kredi notunu bir haftada ikinci kez düşürdü. Rusya’nın uzun vadeli döviz cinsinden “BB+” ve yerel para cinsinden “BBB-” olan kredi notlarını “CCC-“ye indirdi.

01:54 | RUSYA’DA FACEBOOK’A ERİŞİLEMİYOR

Rusya’daki Facebook kullanıcıları siteye girmek istedikleri zaman ‘Bu siteye ulaşılamıyor’ uyarısıyla karşılaşıyor.

01:47 | KİEV’DE BÜYÜK BİR PATLAMA SESİ DUYULDU

Rusya’nın operasyonlarını sürdürdüğü Ukrayna’nın başkenti Kiev’de büyük bir patlama sesi duyuldu.

01:30 | RUSYA’DA ‘SAVAŞA HAYIR’ PROTESTOLARI BÜYÜYOR

Rusya’da, Ukrayna ile savaşın durdurulması ve barışın sağlanması için protesto eylemleri devam ediyor. Başta başkent Moskova ve St. Petersburg olmak üzere çeşitli kentlerde Rusya-Ukrayna savaşına karşı izinsiz protesto eylemlerine yüzlerce kişi katıldı.

Polisin sıkı önlem aldığı Moskova merkezindeki Manejnaya meydanında toplanan kalabalık, savaş karşıtı pankartlar açtı ve slogan attı. Rus hükümetinden Ukrayna’daki savaşı durdurması ve barışı sağlaması talebinde bulunan eylemciler, St. Petersburg’daki Nevskiy Caddesi’nde de toplandı.

Çoğu genç yaşta olan eylemcilere, polis müdahalede bulundu. Moskova ve St. Petersburg’un yanı sıra Rusya’nın 20 kentinde düzenlenen izinsiz protesto eylemlerinde, yaklaşık 350 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Ülke genelinde 24 Şubat’tan bu yana düzenlenen savaş karşıtı eylemlerde, 8 bin 100’den fazla kişinin gözaltına alındığı ifade ediliyor.


 

Editör: TE Bilişim