Gazete Emek- Fransa’nın Savunma Bakanlığı’na Sylvie Goulard atandı. Sylvie Goulard’ın atanmasıyla Avrupa Birliği’ndeki (AB) beş büyük ekonomiden, dördünün savunması kadınlara emanet edilmiş oldu.


Avrupa savunma bakanları bu hafta AB – NATO arası işbirliğinin ve müzakerelerin artırılması gündemiyle Brüksel’de toplandı. Toplantıda AB destek kuvvetlerinin, NATO birliklerine katılım koşulları da ele alındı.

Toplantıda tüm gözler ataması yeni yapılan liberal parlamento üyesi Sylvie Goulard’ın üzerindeydi. Toplantıyı ayrıca ilginç kılan, İngiltere dışında ki diğer büyük ekonomilerin tamamının kadınlar tarafından temsil edilmesiydi.


Avrupa Birliği Dışişleri Güvenlik şefi Federica Mogherini'nin başkanlığındaki toplantıda Fransız Goulard'ın yanı sıra, Almanya’dan Ursula von der Leyen, Hollanda’dan Jeanine Hennis-Plasschaert, İtalya’dan Roberta Pinotti ve İspanya’dan María Dolores de Cospedal yerlerini aldılar.


Bakan olan kadınlardan sadece bir kaçının askeri tecrübesi var. Mevcut durumdaki bakanlardan; Von der Leyen tıp doktoru, Cospetal bir diplomat, Pinotti'nin edebiyat ve siyaset derecesi var, Goulard ve Hennis-Plasschaer yıllarını Brüksel'de geçirmiş.  


Royal United Services Enstitüsü'nden Alexandra Ashbourne-Walmsley,“ Kadınların ilerlemesinin önündeki engel olan “cam tavanın” kırıldığını düşünüyorum. Olması gereken de buydu ancak ABD’nin de bir kadın savunma sekreteri olduğunda bu tablo tamamlanmış olacak” dedi 


“Geleneksel olarak erkeklerin hâkim olduğu bir alanda kadınların sayılarının artması var olan geleneksel yapıyı değiştirecek bir durum. Birden fazla iş yapabilmeleri ve çok yönlü düşünmeleri nedeniyle kadınlar, bu alanda kendi ayakları üzerinde var olabilirler.” diye devam eden  Ashbourne-Walmsley ,Kadın doğasının  yansımasının  bir sonucu olarak var olan mantalitenin değişeceğinin de altını çizdi.


Yeni Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, yeni atamaların kadın – erkek  eşit sayıda olacağını vaat etmesine karşın, İlk beş görevden sadece savunma bakanlığına kadın atanmış olması nedeniyle Ashbourne-Walmsley’in   eleştirilerinin odağı oldu.


AB savunma bakanlarında yine AB savunmasında yer alacak değerli oyuncular var. Bir çocuk annesi Von der Leyen, şimdiden Angela Merkel’in gelecek halefi olarak görülüyor.


Hennis-Plasschaert ise, “istenip istenmemek önemli değil ama 2012'de göreve geldiğimde sırf kadın olduğum için engellemelerle karşılaştım.” Sadece kadın olmalarından kaynaklı dışlanmalarının doğru olmadığını kadınlarla ortak politika yapabilmenin yollarının bulunabileceğinin altını çizdi.


Savunma bakanlarında  ABD’li araştırmacılar Tiffany Barnes ve Diana O’Brien’nin dikkatini çekti. 2015 yılında yapılan araştırmada şimdiye kadar kadın savunma bakanlarının görev yaptığı 40’dan fazla ülke incelendi.

Bir ülkedeki kadın erkek eşitliğinin en önemli göstergelerinden birinin kadın savunma bakanı atanmış olması olduğunu fakat özellikle savunmaya büyük bütçeler ayıran diktatör yönetimlerin böyle bir yaklaşıma uzak olduklarını tespit etmişlerdir.


Büyük askeri harcamalar kadınların dışlandığı bir iklimin oluştuğunun göstergesi olarak kabul ediliyor. Böylesi bir politik iklimde ise kadın özgürlüğüne ilişkin yaklaşımın gerilediği belirtiliyor.


Kaynak: the guardian - Çeviri Haber: Güldane Kılıç

Editör: TE Bilişim