Gazete Emek-Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Fransa'da Macron ile yaptığı görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. 

Türkiye-Kürdistan ilişkilerinin devam ettiğini söyleyen Barzani, “Yakın bir dönemde ilişkilerimizin önceden olduğu gibi doğal seyrini almasını umuyorum” dedi. Fransa’ya yaptığı ziyarete ilişkin de konuşan Barzani, Fransa’ya Bağdat üzerinden gitmeyi planladıklarını ancak bunun mümkün olmadığını söyleyerek bu nedenle Türkiye üzerinden uçuş gerçekleştirdiklerini söyledi.    

İran’la da ilişkilerin devam ettiğini  ancak sınır kapılarının kapalı olduğunu belirten Başbakan Barzani, “İran'la aramızdaki sınır kapılarının açılması için çaba sarf ediyoruz. İran'la aramızdaki sınır kapılarının açılmasını istiyoruz. Sınır kapılarının kapatılmasının kimseye faydası yok” diye konuştu.

“Bağdat'ın şuan Kürdistan'a karşı takındığı hukuksuz tavrın referandumla hiçbir alakası yoktur. Bağdat Kürdistan siyasi statüsünü yok etmek için eline bir fırsat geçtiğini düşünüyor” diyen Barzani, Fransa’da bunların da gündeme geldiğini ifade ederek “Fransa Cumhurbaşkanı Macron'la bu konuları konuştuk ve anayasaya bağlı olarak diyalog sürecinin başlaması noktasında görüş birliğine vardık” dedi.

Bağdat ile yaşanan sorunların çözümüne ilişkin, Bağdat’ın diyaloğa hazır olmadığı görüntüsü verdiğini ifade eden Başbakan Neçirvan Barzani, şöyle konuştu:

“Bizimle Irak hükümeti arasında diyaloğun kurulamamasının Irak Başbakanı’na sorulması lazım. Onlar diyaloğa hazırsa biz hazırız. Şuan aramızda diyalog yok. Fransa'ya sorunların çözümü için gittik. Bağdat'la sorumlarımızı diyalog yoluyla çözmek istiyoruz. Sorunların yaşandığı sınırlarla ilgili çözüm için üç taraflı çözüme gidilmeli. ABD ve Bağdat hükümetine bağlı güçlerle bu sorun çözülmez. Kürdistan güçlerinin de kesinlikle süreçte yer alması lazım.”

Irak Parlamentosu’nda görüşülen Kürdistan bütçesinin reddedilmesine konusuna da değinen Başbakan Neçirvan Barzani, Irak Parlamentosu’nda bulunan Kürdistani grupların birlikte hareket etmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirerek, “2018 yılının onaylanmaması onaylanmasından daha iyidir. Çok kötü bir bütçe taslağı hazırlanmış. Zaten Bağdat'taki parlamento da bütçeyi onaylamadı” dedi.

Konuşmasında Kürdistan’da yapılacak olan seçimlerin ertelenmesine değinen Başbakan Neçirvan Barzani, yakın bir dönemde seçim takviminin belirleneceğini açıkladı.

Kaynak: K24

Editör: TE Bilişim