Gazete Emek- Irak Kürdistan Bölgesi'nde Mesud Barzani Başkanlığı bıraktıktan sonra KDP'nin başkanlığını yapmaya devam ediyor. Barzani, bugün Erbil'de Başkanlık konseyini topladı. 


Toplantıda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nde ortaya çıkan yeni durum, partinin iç meseleleri ve Bağdat ile ilişkiler ele alındı. Toplantı sonunda KDP Başkanlık Konseyi, yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada Kerkük'ün Irak ordusu ve Heşdi Şabi tarafından işgal edilmesine ilişkin dikkat çekici ifadeler yer aldı. 


Açıklamada, Irak ve Heşdi Şabi’nin IKYB dönetimindeki bölgelere saldırısına ilişkin şu ifadelere yer verildi: “Kürdistani bir partinin içindeki bazı şahıslar, aldıkları dış destekle ihanete imza attıkları gizli anlaşmayla Kerkük ve bazı bölgelerde felakete neden oldular. Özellikle, binlerce Kürt, Arap ve Türkmen ailenin göçmen olmasına neden oldu. Söz konusu kişiler aynı zamanda başta Tuzhurmatu, Hanekin, Kerkük ve çevresinde çok sayıda sivilin şehit ve yaralanmasına sebebiyet verdiler. ”

Açıklamada Bağdat ve Irak Anayasası’na ilişkin ise şu ifadeler yer aldı: “Bağdat yönetiminin Irak Anayasası’nın uygulanmasına yönelik iddialarının büyük bölümü doğruluktan uzaktır. Nasıl ki anayasanın bazı maddeleri geçmişte ihlal edildiyse, bu sefer de anayasanın diğer birçok maddesi ihlal edildi. Bağdat kendi çıkarları ve isteği doğrultusunda kullanıyor.”

‘BAĞDAT YÖNETİMİNİN İDDİALARI DOĞRULUKTAN UZAK’

Açıklamada IKYB’deki mevcut siyasi durum ve partiler arasındaki ilişkilere yönelik şunlara yer verildi: “Toplantıda gerçekçi bir temelde Kürdistan’ın mecvut durumu görüşülerek, içinde bulunduğumuz bu dönemin hassas bir dönem olduğuna dikkat çekildi. İçinde bulunduğumuz bu dönemde, Kürdistan’daki tüm oluşum ve siyasi taraflar ulusal sorumlulukla sorunları birlikte aşmanın gerekliliği vurgulandı.”

KDP Başkanlık Konseyi’nin açıklamasında Haşdi Şabi saldırılarının referandumdan önce palanlandığı iddia edildi ve şöyle denildi: “Bazı dış tarafların desteğiyle yapılan küçük düşürücü girişimler, Heşdi Şabi ve Irak güçlerinin Kürdistan’ın bazı yerleşim yerlerine saldırmasına neden oldu. Söz konusu bölgedeki vatandaşların göçmen durumuna düşürmesine ve Kürdistan’a her yönden baskı uygulamasına neden oldu. Söz konusu planların Kürdistan halkının referandumun yapmasıyla ilgili olmadığı, çok önceden hazırlığı olan bir plan olduğu ve Havice’yi kurtarma operasyonunun sonlanmasıyla başlamıştır.”

Merkezi Irak hükümetinin yürttüğü politikayla, Irak halkının geçmişten beri büyük zarara uğradığı savunulan açıklamada, “Kürtlerin, Arapların ve Türkmenlerin büyük zarar görerek, ekonomik, siyasi ve toplumsal olarak geri kalmasına sebebiyetle, Irak’ta sürekli iç ve dışta uyuşmazlık ve savaşın yaşanmasıyla sonuçlanmıştır” denildi.

Kaynak: Rudaw

Editör: TE Bilişim