Gazete Emek- Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani Irak Hükümeti ile yaşanan sorunlara ilişkin açıklama  yaptı. 


Kürdistan'ın komşularıyla ilişkilerine önem verdiğini belirten Barzani, tüm komşularla barış ve karşılıklı anlayış üzerine kurulu görüşmeler yapmak istediklerini ifade ederek, Türkiye'nin de Kürdistan'ın önemli bir komşusu olduğunu belirtti. 

Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinden yana olduklarını dile getiren Başbakan Barzani, "Türkiye de önemli bir komşumuzdur. Zor günlerde yanımızda olmuştur. Önceden çok iyi ilişkilerimiz vardı şimdi de ilişkilerimizin gelişmesini istiyoruz. Aynı şekilde İran ile de ilişkilerimizin gelişmesini istiyoruz. Türkiye'ye yönelik ziyaretle ilgili herhangi bir zaman belirlemedik" dedi. 

Kürdistan'ın anayasa çerçevesinde Bağdat'la görüşmelere açık olduğunu bildirdiğini belirten Başbakan Neçirvan Barzani, sorunların diyalogla çözülmesinden yana olduklarını ifade ederek, "Sorunlar karşılıklı anlayışla çözülür. Güç kullanarak sorunların çözülmediğini Irak'taki geçmiş dönemlerden biliyoruz. Meseleye kim güçlü, kim zayıf noktasında yaklaşılması sorunludur. Çözüm için tek yol diyalogtur." dedi. Barzani, Bağdat'tan sürekli bir ateşkes üzerine anlaşmaya varmasını umduklarını dile getirdi.  

Kürdistan'ın uluslararası alanda yasal olarak haklarının bulunduğunu vurgulayan Başbakan Barzani, "Hem uluslararası hukukta hem de Irak Anayasası'nda Irak Kürdistan Bölgesi olarak isimlendirilmektedir. Haydar Abadi bir partinin lideri gibi değil, bir başbakan gibi hareket etmeli. Ve Federal Irak'ın tüm bölgelerine maaş ve bütçelerini göndermeli." dedi. 

Erbil'in ekonomik anlamda yaşanan sorunlar üzerine de çalıştığını hatırlatan Başbakan Barzani, "Bizim, Kürdistan'daki maaşların ödenmesi ve petrol konusunun çözümü konularındaki çözüme yönelik çalışmalarımız hazır. Uluslararası hukuk ve Irak Anayasası'nın öngördüğü şekilde bu sorunlar çözülmeli. Ortak bir anlayışa varılmalı" dedi. 

Bağdat'ın Kürdistan'daki memurların maaşlarını ödemesi gerektiğini söyleyen Başbakan Barzani, petrol konusuna da değinerek, "Petrol konusunda ise anayasal çerçevede müzakere yapabiliriz." ifadelerini kullandı. 

'ANLAŞMA YOKTU SADECE DİYALOG VARDI'

Bağdat'ın sürekli askeri gücünü gündeme getirmesi konusuna değinen Başbakan Barzani, "Askeri gücüm var ve geliyorum diyorlar. Gel ama sorun bu şekilde çözülmez" diyerek havaalanı sorunun çözülmesi gerektiğini belirtti.  

Irak ve Kürdistan arasında askeri bir anlaşma yapıldığı ve bunun ihlal edildiğine yönelik haberlere değinen Neçirvan Barzani, Erbil ve Bağdat arasında sadece diyalogun olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Irakla Kürdistan arasında hiçbir askeri anlaşma yoktu. Böyle bir anlaşma imzalanmamıştı. Sadece askeri konularda diyalog vardı." 

"2018 yılı bütçesi Bağdat tarafından tek taraflı hazırlandı ve maalesef hükümet tarafından onaylandı. Haydar Abadi'nin başbakanlık sorumluluğuyla hareket edip Kürdistan halkını aç bırakmayı hedefleyen 2018 bütçe tasarısını onaylamamasını umuyorum. Bu sorunları büyütür."

'PARTİ ÇIKARLARI BİR KENARA BIRAKILMALI'

Kürdistan'daki sorunların çözümü için ortak hareket etmenin önemine dikkat çeken Başbakan Barzani, bunun için Kürdistan'daki siyasi taraflara da seslendi. Başbakan Barzani, "Kürdistan'daki siyasi partilerin parti çıkarlarını bir kenara bırakması gerekiyor. Yerlerinden göç etmiş kişilerin tekrar kendi evlerine dönmelerini istiyoruz ama o bölgelerin güvenli olması lazım. Tuzhurmatu ve diğer bölgelerin güvenli olması söz konusu değil"

Editör: TE Bilişim