Gazete Emek- ABD’nin İranlı General Kasım Süleymani’yi Irak’ta suikastla öldürmesinin ardından Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile Hizbullah arasında bir gerilim patlak verdi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın dün akşam yaptığı konuşmada ‘IŞİD’in Erbil’e yaklaştığında Mesud Barzani’nin titrediği ve Süleymani dışında kimsenin yardıma koşmadığı’ ifadelerini kullanması üzerine Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümet sözcüsü Cotyar Adil’den sert tepki geldi. Adil, “Düşman korkusundan başını kaldırmaya cesaret edemeyen sen, seninle ilgisi olmayan bir halka sataşma nedenin nedir?” diye sordu.

‘SÜLEYMANİ’NİN YAPTIĞI İYİLİĞİ KABUL ETMELİSİN’

Nasrallah, dün Süleymani ve onunla birlikte öldürülen Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis’e ilişkin televizyon konuşmasında, ‘IŞİD’in ABD’nin ürettiği bir örgüt olduğunu’ söyleyip “Sayın Mesud Barzani, Hacı Kasım Süleymani’nin yaptığı iyilikten dolayı minnettar olmalı” demişti. Nasrallah, Barzani’nin birkaç yıl önce bir iyiliği kabul ettiğini söyleyerek şöyle konuşmuştu: “Bugün onun sana yaptığı bu iyiliği kabul etmelisin. IŞİD Erbil yakınlarındayken ve Kürdistan Bölgesi IŞİD’in eline düşmek üzereyken tüm arkadaşlarını aradın ancak onlardan kimse sana yardım eli uzatmadı. İranlıları aradın ve senin itirafınla ikinci  günde Hacı Kasım sana geldi. Onunla birlikte başka kardeşleri de vardı. Buna bir şey daha da ekleyeyim; Hizbullah’tan da kardeşlerimiz vardı ve onunla Erbil’e gittiler.”

‘ELLERİ KORKUDAN TİTRİYORDU’

Nasrallah, “Erbil’e giden Süleymani ve onun yanındaki kardeşler bana ‘Mesud Barzani titriyordu. Elleri korkudan titriyordu’ dediler. Ancak Süleymani ve İran İslam Cumhuriyeti’nin hızlı gelişi bu tehlikeyi sizden uzaklaştırdı. Bunun tarihinizde, oradaki Kürt bölgesinde bir örneği yoktu. Bugün sizin de, yapılan bu iyiliği kabul etme sorumluluğunuz var, Irak’taki hükümet ve Irak parlamentosunda da verilecek yanıtın bir parçası olma sorumluluğunuz da var” dedi.

‘ÇOCUKÇA SALDIRMANIZ ŞAŞIRTTI’

Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükümet sözcüsü Cotyar Adil ise bu sözlere “Bir ulusun liderine cılız bir ses ve çocukça bir tavırla saldırmanız bizi şaşırttı” tepkisini gösterdi. “Yıllardır bodrumlarda saklandığından gün yüzünü göremeyen sen, kahraman bir halka hakaret ediyorsun ve onu küçümsüyorsun” diyen Adil, “Bu yersiz saldırının yerine, yıllarca adaletsizliğe maruz kalmış ve zulüm görmüş bir halkı savunmalıydın” dedi.

HAŞDİ ŞABİ ELEŞTİRİSİ

Kürdistan bölgesini ve başkent Erbil’i sadece peşmergelerin savunduğunu vurgulayan sözcü, bağımsızlık referandumundan sonra İran yanlısı Haşdi Şabi’nin aldığı tavrı da eleştirdi. Adil, “Bununla birlikte bize yardım eden tüm ortaklarımıza teşekkür ederiz. Ama sizi temsil ettiğini ve başkan Barzani’ye yapılan ziyarete katıldığını söylediğin kişi, herhalde kendisine benzeyen kişilerle 16, 20 ve 26 Ekim 2017’de Kürdistan’ı işgal etme hayali kuranlardan olmalıydı. Ancak Peşmerge’nin direnişi ve gösterdiği kahramanca savunma sayesinde o hayaller gömüldü” diye konuştu.

Adil, “Başkan Barzani, bir halkın direniş sembolüdür ve korkak olan sen ise, yaptığın hakaretlerden daha küçüksün ” dedi.
Kaynak: Gazete duvar


 

Editör: TE Bilişim