Gazete EmekErdoğan'ın Avrupa'ya dönük "kapıları mültecilere açma" yönündeki açıklamalarına ve gelen tepkilere ilişkin konuşan Esad, “Erdoğan ile AB arasındaki ilişki iki yönlü. Ondan nefret ediyorlar ama onu istiyorlar. Ondan nefret ediyorlar çünkü fanatik bir İslamcı olduğunu biliyorlar. Bunu biliyorlar, o aşırılıkçıları veya belki de teröristleri göndereceğini biliyorlar” dedi. Onu istemiyorlar ama aynı zamanda ondan korkuyorlar” ifadelerini kullandı.

Esad, Avrupa’yı şu sözlerle eleştirdi: “Diyelim ki, o Suriyelileri ve diğer sığınmacıları göndermek tehlikeli. Fakat Avrupa için en tehlikeli olan şey, Suriye’deki teröristleri desteklemek. En tehlikeli kısım bu. Dolayısıyla bu ikiyüzlülük. Büyük çoğunluğu ılımlı olan, birkaç terörist içeren milyonlarca kişiden nasıl korkabilirsiniz de, on binlerce, hatta belki de yüz binlerce teröristi doğrudan desteklerken onların sizin ülkenize geri döneceğinden korkmazsınız?”

Esad, sunucu Afşin Rattansi’nin Türkiye’de çok sayıda Suriyeli sığınmacı olduğunu söylemesi üzerine, “Hepsi Suriyeli değil” yanıtını verdi. Türkiye’deki bütün sığınmacıların Suriyeli olmadığına dikkat çeken Esad, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların aşırılıkçı olarak görülmemesi gerektiğini, kendi ülkelerindeki terörden kaçabilmek için Türkiye’ye sığındıklarını da vurguladı.


Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim