Gazete Emek- Microsoft’un kurucusu Bill Gates, koonavirüsten korunmak için insanların potansiyel koronavirüs aşısından birkaç doz alması gerekeceğini söyledi. Eğer gerekirse, çoklu dozlar dünyada 7 milyardan fazla aşılamanın yapılmasını gerektirebilir.

Gates, “Bu noktada hiçbir aşı tek dozla etkili olacak gibi görünmüyor. En başta umulan buydu” dedi.

Bill ve Melinda Gates Vakfı aracılığıyla koronavirüs aşı çalışmalarına 300 milyon dolar bağışlayan Bill Gates, CBC sunucusu ve editörü Norah O’Donnel’a konuşmasında, koronavirüs aşısını yaymak için küresel bir eforun gerektiğini söyledi.

Gates, “Eğer yapmaya çalıştığın şey yayılımı tamamen durdurmaksa, o zaman dünya genelinde yüzde 70-80 koruma gerekir. Yani inanılmaz derecede büyük bir sayı” ifadelerini kullandı.

2015 yılından beri küresel salgın tehdidi konusunda uyarılarda bulunan Gates, çok fazla kesin olmayan durumun olduğunu itiraf etti ancak bunun zamanla geliştirilecek bir sonuç olduğunun altını çizdi.

30 bin insan üzerinde koronavirüse karşı korumada yeterince güçlü olup olmadığı denenen Moderna’nın geliştirdiği bir ayda iki doz kullanımını gerektiren aşı, kritik bir adım başlattı.

Piyasaya hemen sürülecek bir aşının güvenli olup olmayacağına yönelik bir soruya Gates, FDA’nın (Food and Grug Administration/Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) güvenli olmayan bir aşının piyasaya sürülmesini engelleyebileceği yanıtını verdi.

Potansiyel bir yan etki için Gates, “Baskı altına alınmayan bir FDA, bunu çok sıkı bir şekilde kontrol edecektir. FDA, düzenleyicilerin altın standardıdır ve onların izledikleri şu anki yol haritası, çok çok doğru” açıklamasında bulundu.

ABD’de, Mayıs ayından beri ilk kez Çarşamba günü binin üzerinde kişi koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi ve toplam ölü sayısı 142 bin 677’ye yükseldi. John Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre ABD, şimdiye kadar koronavirüs nedeniyle en çok can kaybının yaşandığı ülke. Buna rağmen Başkan Donald Trump, geçtiğimiz hafta yaptığı bir konuşmada, ABD’nin dünyadaki en düşük ölüm oranına sahip olduğunu söylemişti.

Başkanın açıklamasının aslında doğru olmadığını söyleyen Bill Gates, “Hiç öyle değil, yakınında bile değil. Neredeyse tüm ölçümlerde ABD en kötülerden biri” dedi.

ABD’de vaka sayılarının düşmemesini maske kullanımının azlığına ve genel liderlik eksikliğine bağlayan Gates, “Vakalar yükselirken açıldık. Ciddi hatalar yapıldı” dedi.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim