Gazete Emek- ABD biyoteknoloji firması Novavax, insanlar üzerinde yeni bir koronavirüs aşısını test etmeye başladıklarını, Microsoft kurucusu Bill Gates tarafından kurulan bir organizasyondan büyük bir yatırım alarak aşının birinci aşama klinik çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Firma koronavirüs aşısının birinci aşamasının, insanlar üzerinde deneneceğini açıkladı.

AVUSTRALYA’DA 130 SAĞLIKLI YETİŞKİNDE TEST EDİLECEK

Novavax, NVX-CoV2373 adını verdikleri aşının Avustralya’da 130 sağlıklı yetişkin üzerinde test edileceğini aktardı. İlk insan testlerinin olumlu sonuç vermesi halinde, aşının ikinci aşamasına geçileceği vurgulandı. Novavax firması, ikinci aşamada dünyanın değişik yerlerinden farklı yaş gruplarında deneyler gerçekleştireceğini ifade etti. Firma, ilk aşamadaki insan deneylerinin sonuçlarını Temmuz ayında elde etmeyi planlıyor.

Novavax, aşı geliştirme sürecinde Bill Gates tarafından kurulan ve Norveç’in başkenti Oslo’da faaliyet gösteren ‘Salgına Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu’ndan (CEPI) 388 milyon dolar yatırım aldı. CEPI Genel Müdürü Richard Hatchett “Novavax’a yaptığımız yatırım, aşının klinik gelişimine paralel olarak üretime odaklanmamızı da sağladı. Böylece aşının güvenli ve etkili olduğu kanıtlanırsa, ihtiyaç sahipleri için zaman kaybetmeden üretime geçebileceğiz” dedi.

“KORONAVİRÜS SALGININDA GATES’İN PARMAĞI VAR” İDDİASI

Bill Gates, koronavirüs ile ilgili komplo teorilerinin de odağında yer alıyor. ABD Başkanı Trump’ın bir dönem danışmanlığını yapan Roger Stone, katıldığı bir programda, küresel bir soruna dönüşen koronavirüs salgınının yaratılmasında Bill Gates’in parmağı olabileceğini iddia etmişti.

“Bill Gates’in bu salgının yaratım ve yayılım sürecinde rol oynayıp oynamadığı tartışmaya açık” ifadelerini kullanan Roger Stone, Gates’in insanlara mikroçip takmak için salgını kullandığını da öne sürmüştü.

Öte yandan geçen aylarda ABD’de birçok kişi, Gates’in virüsü bilinçli olarak yarattığını ve cezalandırılması gerektiği talebiyle eylemler düzenlemişti.

Editör: TE Bilişim