Gazete Emek- İngiliz basını, koronavirüsü nedeniyle dün akşam yoğun bakıma alınan Başbakan Boris Johnson’ın sağlık durumunun ciddiyetini ve kamuoyundan bilgi saklanıp saklanmadığını sorguluyor. Gazeteler, Johnson’ın 27 Mart’ta korona virüsüne yakalandığını açıklaması ile yoğun bakıma alınması arasında geçen sürede, başbakanlık ofisinin sorulara “Ciddi bir şey yok” yanıtını vermiş olmasını eleştirdi. Bir dizi önde gelen doktor da, yoğun bakım kararının ‘Johnson’ın durumunun söylenenden çok daha ciddi olduğuna işaret ettiğini’ söyledi.

Salgının ilk günlerinde ‘sürü bağışıklığı’nı savunduğu ve ülke çapında karantina kararlarını geç aldığı için eleştirilen Johnson, 27 Mart günü koronaya yakalandığını açıklamıştı. Ancak semptomlarının hafif olduğunu savunan ve 3 Nisan cuma günü iş başı yapacağını söyleyen Johnson, perşembe günü sağlık çalışanlarını alkışlamak için kapısının önüne çıktığında hasta görünüyordu. Ve, tam da İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in nadiren yaptığı ulusa sesleniş konuşmalarından biri için ekrana çıktığı saatlerde, pazar akşamı, Londra’daki St. Thomas Hastanesi’ne kaldırıldı. Dün de oksijen tedavisi görmesine rağmen yoğun bakıma alındı.

‘SON DERECE HASTA OLDUĞU BELLİ’

Gelinen noktada, Johnson’ın başından beri kendisinin ve yardımcılarının itiraf etmek istemediği kadar hasta olabileceği konuşuluyor. University College London’dan (UCL) medikal tarama profesörü Derek Hill, “Bu durumun, Boris Johnson’ın son derece hasta olduğu anlamına geldiğine şüphe yok” dedi. İngiliz hükümeti Johnson’a oksijen verildiğini ve başbakanın entübe edilmediğini vurgulasa Hill, durumu kötüleşen Covid-19 hastalarında sıklıkla görünen gidişatın bu yönde olduğunu ekledi.

‘YOĞUN BAKIMDA OLMASI GEREKMESE ORADA OLMAZDI’

Reading Üniversitesi’nden hücresel mikrobiyoloji profesörü Simon Clarke ise Sky News ile söyleşisinde, ülkedeki salgının hastanelerde ağır bir yüke yol açtığına dikkat çekerek, “Ulusal Sağlık Hizmetleri şu an insanlara durduk yere yoğun bakım yatağı vermiyor. Başbakanlar için bile durum böyle. Yoğun bakımda olması gerekmeseydi olmazdı” deyip ekledi: “Gazetecilerin, durumunun gerçekten nasıl olduğu konusunda bizi bilgilendirmesinin vakti geldi.”

‘MAÇO SİYASET YÜZÜNDEN ZAYIF GÖRÜNMEK İSTEMEDİ’

Bir hükümet kaynağı Daily Mail’a açıklamasında “Semptomları geçmiyordu. Durumunun iyiye gitmediği açıktı” derken, Johnson’ın başından bu yana hastaneye gitmekte isteksiz davrandığı da belirtildi. Bir diğer kaynak, bu durumu “Westminster’daki siyasi yapının maço doğasını hafife almayın. Boris zayıf gözükmek istemezdi” sözleriyle açıkladı.

THE GUARDIAN: YOĞUN BAKIM YATAĞI DÖRT GÜNDÜR HAZIRDI

The Guardian gazetesiyse, kendi kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Johnson için geçtiğimiz perşembe günü bir yoğun bakım yatağı hazırlandığını ancak bu bilgiyi, ısrarlı sorulara rağmen Başbakanlık Ofisi’ne bir türlü doğrulatamadıklarını yazdı. Gazete, Johnson’ın durumunun karantinanın yedinci gününde kötüleştiğini, Muhafazakâr Partili kaynakların da bunu doğruladığını belirtti. 

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim