Gazete Emek- Demokratik Suriye Güçleri (DSG), ABD'nin Suriye'de askerlerini çekme kararı almasının ardından Rusya ve Suriye ile görüşmeler yapıyor. DSG'nin siyasi kolu DSM'nin sözcüsü Emced Osman, 'Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nden bir heyetin Moskova'ya giderek Rusya yetkilileriyle görüştüğünü açıkladı.

Türkiye'nin 'PKK'nin Suriye kolu' olarak değerlendirdiği YPG'nin başını çektiği Demokratik Suriye Güçleri (DSG) yetkililerinden edinilen bilgilere göre, ABD'nin Suriye'den askerlerini çekme kararı almasıyla birlikte 'hayal kırıklığına uğradığı' belirtilen DSG ve siyasi kolu Demokratik Suriye Meclisi (DSM), yeni ittifak arayışlarına girdi. 

DSM yetkilileri, Türkiye'nin kendilerine karşı yapacağı operasyondan korunmak ve mümkünse engel olmak için Rusya ve Suriye devletiyle görüşmeler yapıyor. Geçtiğimiz hafta Fransa ile görüşen DSM yetkilileri, istedikleri sonucu alamamaları üzerine Suriye ve Rusya ile görüşmelerin sürmesi yönünde karar aldı. ABD'nin yaratacağı boşluk nedeniyle ciddi bir şekilde kaygılanan DSM ve DSG, Rusya ve Suriye devletiyle anlaşmak için çeşitli yollar arıyor.

'RUSLARIN BU GÜCÜ BIRAKACAĞINI ZANNETMİYORUZ'

Sputnik'e konuşan PYD yöneticisi Fethi Mıhemed, ABD'nin askerlerini çekme kararının bölgede kaygı yarattığını belirterek, "Türkiye, Suriye'ye girmesin diye Rusya ve Suriye Devletiyle görüşmeler yapıyoruz. DSG'nin büyük ve karada başarı elde etmiş 100 bin üyesi var. Bu gücün değerlendirilmesi lazım. Rusların bu gücü bırakacağını zannetmiyoruz. ABD'nin Suriye'den çekilme kararı Türkiye ile görüşmeler sonucunda olmamıştır. ABD — Rusya anlaşması çerçevesinde olmuştur" ifadelerini kullandı.


DSG'nin siyasi kolu DSM'nin sözcüsü Emced Osman ise, Sputnik'e yaptığı açıklamada ABD'nin Suriye'den askerlerini çekme kararı almasından sonra birçok ülkeyle görüştüklerini ve Türkiye nedeniyle çok ciddi bir şekilde kaygılandıklarını belirterek "Görüşmeler kapsamında geçtiğimiz günlerde DSM Eşbaşkanı Riyad Derar ve DSM Yürütme Kurulu Başkanı İlham Ehmed, Paris'e giderek Fransa yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirdiler. Görüşmede DSM yetkilileri Fransa'dan IŞİD terörüne karşı birlikte daha etkin mücadele etmelerini ve Türkiye'nin tehditlerinin boşa çıkarılması gerektiğini dile getirdiler. Yetkililer ayrıca, Fransa'nın DSG'ye verdiği desteğin devam etmesini talep ettiler. Biz, teröre karşı sadece askeri olarak mücadele etmenin yetmediğini ve siyasi alanda da tedbirler alınması gerektiğini düşünüyoruz. Fransa'nın Suriye'ye ek askeri kuvvet gönderip göndermeyeceği henüz belli değil" dedi.

Kaynak: Sputnik

Editör: TE Bilişim