Gazete Emek- İran'da 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ederken ülke genelindeki internet kısıtlamaları da gündem oldu. İnternet erişimini takip eden NetBlocks, ülkede 48 milyon kişinin kullandığı ve genelde sosyal medya yasaklarına maruz kalmayan Instagram ile WhatsApp'a da erişimin kesildiği aktardı.

 

 

ABD Hazine Bakanlığı ise İran'a yönelik yaptırımlara rağmen İranlılara sunulan internet hizmetlerinin kapsamının genişletilmesine izin veren genel lisans yayımladığını açıkladı. Bakanlık söz konusu genel lisansın İran'da internet özgürlüğüne sağlanan desteğin artırılması amacıyla yayımlandığını öne sürdü. 

 

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, konuya ilişkin açıklamasında, "Cesur İranlılar Mahsa Amini'nin ölümünü protesto etmek için sokaklara çıkarken, ABD, İran halkına ücretsiz bilgi akışına verdiği desteği iki katına çıkarıyor" dedi.

 

Adeyemo, "Bugün Hazine Bakanlığı, İranlılara sunulan internet hizmetlerinin kapsamını genişletecek olan İran Genel Lisansı D-2'nin genişletildiğini duyuruyor" ifadelerini kullandı.

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, ABD Hazine Bakanlığı'nın aldığı karara atıfta bulunarak İranlılara "internet özgürlüğünü ve özgür bilgi akışını ilerletmek için" harekete geçtiğini söyledi.

 

 

 

"STARLİNK AKTİF HALE GETİRİLİYOR"

 

 

Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk ise Blinken'in tweet'ine yanıt vererek "Starlink aktif hale getiriliyor" ifadelerini kullandı.

 

 

Starlink, SpaceX'in dünyanın yetersiz hizmet alan bölgelerine internet erişimini kolaylaştırmak için yıllardır üzerine çalıştığı uzay tabanlı bir sistem. 


 

Editör: TE Bilişim