Gazete Emek-Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Kerkük – Germiyan Başkanlık Konseyi Başkanı Kemal Kerkuki, Kürdistan bayrağı olmaksızın Kerkük’e dönmeyeceklerini söyledi.

KDP’nin çağrısı üzerine siyasi partilerin Kerkük yetkilileri başkent Erbil’de bir araya geldi.

Kerkük’teki gelişmeler üzerine görüş alışverişinde bulunulan toplantının ardından konuşan KDP Kerkük – Germiyan Başkanlık Konseyi Başkanı Kemal Kerkuki, Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri kent merkezinden çekilmediği sürece Kerkük’e dönmeyeceklerini belirtti.

Kerkük’e Kürdistan bayrağıyla dönüleceğini kaydeden Kerkuki, “Kerkük bir işgal süreci yaşıyor. Kentteki durumun normale dönmesi lazım, Kerkük’ün yerel idare ve güvenliği Kerkük halkına ve yerel güçlere bırakılmalı” dedi.

Kerkük’ün büyük bir askeri kışlaya dönüştüğünü vurgulayan Kerkuki, “Kerkük için yeni vali tayin edilmesinin hiçbir anlamı olmayacak çünkü güvenlik konusunda yetki sahibi değil. Kerkük’teki silahlı güçler kenti terk ettikten sonra siyasi güçler kente girmeli ve yeni vali seçilene kadar tarafsız bir vali tayin edilmeli” ifadelerini kullandı.

Kerkük’ün büyük bir elmas deryası üzerinde olmasına rağmen kent halkının ekonomik sorunlarla mücadele ettiğinin altını çizen Kerkuki, Kerkük İl Meclisi Başkanı Rebwar Talabani hakkında çıkarılan tutuklama kararına da tepki göstererek, Talabani ile birlikte ve dayanışma içerisinde olduklarını dile getirdi.

Kerkuki, Kürdistanlı yetkililerin Uluslararası Koalisyon ve Bağdat yetkilileriyle Kerkük sorunun çözümü için diyalog içerisinde olduğu bilgisini paylaştı.

Kaynak: K24

Editör: TE Bilişim