Gazete Emek- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 24 Haziran seçimlerinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini Azerbaycan'a yapacağını söyledi. Erdoğan, "Önümüzdeki dönemde yeni projeleri de hayata geçireceğiz. Tabii bunlardan en önemlisi, ekonomik alanda yerli ve milli paraya geçişimiz olacaktır" dedi.

Azerbaycan'da seçimleri ilk sonuçlara göre İlham Aliyev kazandı

-Ülkesinde 11 Nisan'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandıktan sonra ilk yurt dışı gezisini Türkiye'ye yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan ile baş başa görüştü ve Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi oturumuna katıldı.

-Aliyev ve Erdoğan, ardından iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine iştirak ederek ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

-Bildiğiniz gibi Sayın Aliyev, büyük farkla kazandığı seçimlerden sonra ilk yurtdışı ziyaretini ülkemize yapıyor. Bu başarısından dolayı kendilerini tebrik ediyorum. 
-İnşallah, aziz kardeşimizin vizyoner liderliği altında can Azerbaycan gelişmeye devam edecektir.

-Hatırlayacağınız üzere ben de Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ilk yurtdışı ziyaretimi Azerbaycan'a yapmıştım. İnşallah 24 Haziran'dan sonra da ilk yurtdışı ziyaretimi de Azerbaycan'a yapacağım.

'ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE YENİ PROJELERİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'

-Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve İran yeni transit koridoru üzerinde anlaştı

-Geçen yıl Bakü-Tiflis-Kars hattını açmıştık. Önümüzdeki dönemde yeni projeler var, bunları hayata geçireceğiz. Bunlardan en önemlisi yerli ve milli paraya geçişimiz olacaktır. En büyük proje, malum. Yakın zaman Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı'nın açılışını yapacağız. 

-Seçim öncesinde gerek milletimize gerekse tüm dünyaya müjdemiz olacaktır. TANAP bütün Avrupa'nın enerji güvenliğine katkı yapacaktır. Böylece Azerbaycan Türkiye'de 1 numaralı yatırımcı olacaktır.

-Savunma sanayinde birlikte atacağımız ve atmamız gereken adımlar en önemli hedeftir. İkili ilişkilerimizin yanı sıra Gürcistan, Türkmenistan, İran ve Pakistan'la oluşturduğumuz üçlü işbirliği mekanizmaları da son derece önemlidir. 

'YERLİ VE MİLLİ PARAYA GEÇECEĞİZ'

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, baş başa görüşmelerinin ardından Türkiye-Azerbaycan Yüksek 

-Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 5. Toplantısı'na katıldı.

-15 Temmuz sonrası bize geçmiş olsun dileklerini ileten ve destek veren ilk kardeşlerimden birisi İlham Aliyev olmuştur. Zeytin Dalı sırasında Azeri hükümeti ve Azeri halkı hep bizimle beraber olmuştur. 

-Yukarı Karabağ sorununun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözümü arzumdur. Askeri ve savunma sanayi alanında işbirliğimizi de geliştirme konusunda kararlıyız. Burada üzerinde mütabık kaldığımız tüm konuların takipçisi olacağız ve stratejik ilişkilerimizi daha yukarı taşımak için tüm imkanlarımızla çalışacağız.

-Önümüzdeki dönemde yeni projeleri de hayata geçireceğiz. Tabii bunlardan en önemlisi, ekonomik alanda yerli ve milli paraya geçişimiz olacaktır.

ALİYEV: TÜRKİYE DÜNYA ÇAPINDA BİR GÜÇ, BUNA DOSTLAR SEVİNİR

-Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ilk kez Türkiye'ye gelmesinin bir gelenek olduğunu ifade eden Aliyev, bunun Türkiye ve Azerbaycan'ın dünya çapında birbirine en yakın iki ülke olduğunu gösterdiğinin altını çizdi.

-Aliyev, Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin ekonomik, siyasi ve sosyal gelişiminin kendilerini yürekten sevindirdiğini dile getirerek, "Türkiye bugün dünya çapında bir güçtür ve gittikçe bu güç daha da büyüyor. Buna dostlar sevinir, istemeyenlerin de morali bozulur" diye konuştu.

-Erdoğan'a 24 Haziran'da yapılacak seçimler için desteğini ifade eden Aliyev, Erdoğan'a 24 Haziran'da yapılacak seçimlerden sonraki ilk ziyaretini Azerbaycan'a yapması için de davette bulunarak söz konusu geleneğin bundan sonra da yaşaması temennisinde bulundu.

'TÜRKİYE KADAR BİZE DESTEK VEREN İKİNCİ BİR ÜLKE OLMADI'

-Aliyev, "Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ meselesinin çözümü konusunda Türkiye kadar bize destek veren ikinci bir ülke olmamıştır.

-Türkiye her zaman bizimle beraberdir, tüm uluslararası platformlarda Azerbaycan'ın haklılığını savunmaktadır. Bu destek ve dayanışma bize güç vermektedir" ifadelerini kullandı.

-Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan  ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev , görüşmelerinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

-Aliyev, Azerbaycan'ın terörle mücadele konusunda Türkiye ile her zaman dayanışma gösterdiğini söyleyerek Zeytin Dalı Harekatı'nın başarılı şekilde tamamlanması dolayısıyla tebriklerini iletti.

-Aliyev, "Bugün Avrasya'nın enerji ve ulaştırma haritasını yeniden düzenliyoruz. Bu projeler bizim gücümüzü artırmanın yanı sıra bölgesel iş birliğini geliştirecek ve bölgede istikrarı temin edecek. Bizim hayata geçirdiğimiz girişim ve projeler sadece ekonomik değil aynı zamanda çok büyük siyasi anlam da taşıyor, güvenlik ile istikrarı da artırıyor" diye konuştu.

-Karşılıklı olarak yatırımları artırdıklarını dile getiren Aliyev, Azerbaycan'ın Türkiye ekonomisine 14 milyar dolar, Türkiye'nin Azerbaycan'a 12 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını söyledi.

'TANAP EKONOMİK ALANDA OLANAKLARI DAHA DA ARTIRACAK'

-Aliyev, yakın gelecekte TANAP ve Star Rafinerisi'nin açılışının ekonomik alanda olanakları daha da artıracağını belirterek Azerbaycan'ın Ege Bölgesi'nin en büyük konteyner limanını inşa edeceğini hatırlattı.

-Konuk cumhurbaşkanı, Erdoğan ile tercihli ticaret anlaşmasının yapılması konusunda da anlaştıklarını kaydetti. Türkiye'nin çok gelişmiş bir savunma sanayisi olduğuna işaret eden Aliyev, Azerbaycan ordusunun ihtiyacını da Türkiye'den temin ettiklerini dile getirdi.

-Aliyev, konuşmasını "Bu şanlı tarihimizdir. Bu tarih gösterir ki biz her zaman bir yerde olmuşuz. Eminim ki her zaman bir yerde birlikte olacağız. Kardeş Türk halkına refah dilerim" sözleriyle bitirdi.

Kaynak: Sputnik

Editör: TE Bilişim