Gazete EmekAkkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katıldığı törenle atıldı.

Erdoğan, Putin'i, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin ana giriş kapısında karşıladı. İki liderin tören alanındaki yerlerini almalarının ardından, 21 pare top atışı eşliğinde iki ülkenin milli marşları çalındı.

Konuk Devlet Başkanı Putin, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı Türkçe, "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.
Törende, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer aldı.

Temel atma töreninin ardından baş başa görüşecek olan iki lider, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı ile anlaşmaların imza töreni sonrasında da ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Albayrak: Tarihin gelmiş geçmiş en büyük projesinin temelini atıyoruz

Akkuyu NGS'nin temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gelmiş geçmiş en büyük projesinin temelini atıyoruz" dedi.

Albayrak, "Nükleer santraller sayesinde iklim ve mevsim koşullarına bağlı kalmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üreteceğiz. Akkuyu'da inşaatın başlaması ile 10 bin kişilik istihdam alanı sağlayacak ve yüzde 80'i de Türk çalışan olacak. 3 bin 500 kişi de bitiminde çalışıyor olacak. Sanayimize milyarlaca dolarlık iş imkanı oluşacak" diye konuştu.

Rosatom Başkanı: 350'den fazla Türk şirketi projede yer almaya hazır

Akkuyu NGS'nin temel atma töreninde konuşan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu (Rosatom) Başkanı Aleksey Lihaçev, 350'den fazla Türk şirketinin projenin gerçekleştirilmesinde yer almaya hazır olduğunu söyledi.

Putin: Hedefimiz santrali 2023 yılında hizmete sunmak

Akkuyu NGS'nin temel atma töreninde katılımcılara hitap eden Rusya Devlet Başkanı Putin, sözlerine Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu'nun inşa sürecinin başlaması dolayısıyla herkesi tebrik ederek başladı.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin güvenli ve çevre dostu olacağını söyleyen Putin, "Türkiye'de yeni bir sektör oluşturuyoruz" dedi. Akkuyu NGS projesinin önemini belirtmenin zor olduğunu kaydeden Putin, santralin Türk nükleer endüstrisinin temelini oluşturacağını vurguladı. Putin, projeye stratejik yatırım statüsü verilmesi nedeniyle Türk tarafına teşekkür ederken, bunun ekonomik faydalar sağlayacağının altını çizdi. 


Putin, "Değerli dostlar, önümüzde iddialı bir hedef var: Ülkenin ilk nükleer santralini Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıldönümüne denk getirerek 2023 yılında hizmete sunmak. Değerli dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bu hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapma konusunda anlaştık" dedi.

Putin, "Sayın Erdoğan'ın dediği gibi, Akkuyu NGS'nin ilk blokunu 2023 yılında hizmete sunmak için elimizden geleni yapacağız. Bu santral gerek Türkiye gerekse de bölge için önemli katkılar sunacak. Burada üretilecek enerjiyi tüm Türkiye hissedecek" diye konuştu.

'EN YÜKSEK GÜVENLİK STANDARTLARINA UYGUN İNŞA EDİLECEK'

Putin, "Akkuyu NGS'yi 2023 yılında hizmete sunmayı amaçlıyoruz. Bu proje, Türk-Rus ilişkilerinin bir simgesi haline gelecek" diye vurguladı.

Rus lider, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin en yüksek güvenlik standartlarına ve çevre gerekliliklerine uygun olarak inşa edileceğini de kaydederek, "Rusya'daki benzer santrallerde kullanılan en iyi ve modern teknolojileri Akkuyu'da da kullanacağız. İnşaat sürecinde öncü mühendislik kararları, ekonomik açıdan verimli ve güvenilir teknolojiler uygulanacak" ifadelerini kullandı.

Putin, "Rus ve Türk uzmanların yapacağı ortak çalışmanın hazırlanan tüm planları zamanında hayata geçirmeye imkan sunacağından eminim. Bu projenin başarıyla hayata geçirilmesi, Türk-Rus işbirliğinin, ortaklığının ve dostluğunun dinamik ve kademeli gelişiminin sembolü haline gelecek" dedi.


Erdoğan: Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz

Akkuyu'nun temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün gerek ülkemizin kalkınması gerekse Rusya Federasyonu ile enerji işbirliğimiz adına tarihi bir ana şahitlik ediyoruz" dedi.

Erdoğan, "Rusya ile birlikte pek çok stratejik projeyi hayata geçiriyoruz. 2023'te en büyük 10 ekonomiden biri olmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"Dostum Putin başta olmak üzere tüm Rus yetkililere teşekkür ediyorum" diyen Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Akkuyu tüm üniteleriyle devreye girdiğinde, tek başına ülkemizin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabilecektir. Böylece, halen ağırlıklı olarak petrol, doğalgaz ve kömüre dayanan enerji sepetimizi daha sağlıklı hale getirmiş olacağız. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin ilk reaktörünün 2023 yılında devreye alınmasıyla Türkiye de nükleer enerji kullanan ülkeler ailesine dahil olmuş olacaktır. Böylece Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100'üncü yılını enerji alanında da tarihi bir eserle taçlandırmış olacağız.Rusya ile bölgesel meseleler hususundaki işbirliğimizi her geçen gün daha da artırarak sürdürmekte kararlıyız."

Kaynak: Sputnik

Editör: TE Bilişim