Gazete Emek- "S-400'lerle ilgili konuda bütün anlaşmamız, her şeyimiz bitmiştir. Olay teslimat sürecindedir. Teslimat sürecinde olan böyle bir sözleşmeyi inkar etmemiz Türkiye gibi bir ülkeye yakışmaz. Bu iş bitti" diyen Erdoğan şöyle devam etti: 

"Patriot'lar hususunda eski başkan Barack Obama döneminde de adım atmıştık ama bize satmadılar. Savunma sistemi için adım atmamız gerekiyordu, en uygun şartları Rusya'da bulmuş oldu. Yaptırım söz konusu olmayacağını ABD Başkanı Donald Trump'tan duymuş olduk."

"Doğmamış çocuğa don biçilmez"


Erdoğan, bir gazetecinin "Trump yaptırım uygulanmayacağı konusunda kesin bir ifade kullandı mı?" şeklindeki sorusuna ise "İki stratejik ortak arasında yaptırım söz konusu değildir, olamaz diye düşünüyorum" şeklinde yanıt verdi ve ekledi: 

"Temmuz ayının ilk yarısında S-400 teslimatı başlar' diye ilgili birimlerimiz bu açıklamayı yaptılar ve şu andaki beklenti bu istikamette."

Erdoğan, "S-400'leri nereye konuşlandıracaksınız?" şeklindeki soruya ise "Doğmamış çocuğa don biçilmez" cevabını verdi. 

Putin görüşmesi: Rusya ile durumumuz farklı


Erdoğan, zirve sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ikili görüşme hakkında ise şunları kaydetti:

"Putin'le görüşmemizde İdlib'in gündeme gelmemesi mümkün değil. İdlib'deki gözlem noktasına malesef bir saldırı oldu. Gereken tarafımızdan yapıldı. Temenni ederiz ki bu tür saldırılar olmaz. Gözlem kuleleri konusundaki hassasiyetimizi de sonuna kadar koruyacağız.

"Rusya ile Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumumuz çok daha farklı.

"Dolar her şeyi satın alıyor mu? Alamayacağı şeyler olması lazım. Kalemi, düşünceyi satın alamaması lazım."
Erdoğan, basın toplantısına özetle şöyle devam etti:

"G-20 bildirisi geleceğe yön verecek bir bildiri oldu.

"Türkiye'nin mültecilerle ilgili çabalarını ifade ettik. Mülteciler için 37 milyar doları aşkın kaynak kullandık. Mülteci konusunda uluslararsı toplum yük paylaşmalı.

"İnsan hakları konusunda diğer ülkelere karne düzenleyen gelişmiş Batılı devletler temel insanlık sınavından maalesef geçemedi.

"Çok taraflı ticaret sistemine olan taahhüdümüzü koruyoruz.

"İklim konusunda sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz"


"İklim konusu G20'nin özellikle önem verdiği konulardam biri. İklim değişikliği konusunda hakkaniyetli yaklaşımı olumlu. Paris ve Buenos Aires zirvelerinde Türkiye'ye verilen sözlerin tutulmasını bekliyoruz. G-20 ülkeleri terörizmle mücadelede tutarlı olmalı. Bütün devletlerin teröre terör deme eylemini artık göstermesi gerekiyor. Suriye'deki terör örgütleri bazı müttefiklerimiz tarafından adeta el üstünde tutuluyor. Terör en sonunda akrep gibi kendini besleyen eli de sokacaktır." 

Erdoğan G-20'de Konuştu: İnkar Etmemiz Türkiye'ye Yakışmaz


Erdoğan, Japonya'nın Osaka kentindeki G-20 zirvesinde S-400'lerle ilgili "Bu iş bitti" açıklamasını tekrarladı, "Teslimat sürecinde sözleşmeyi inkar etmek, Türkiye gibi bir ülkeye yakışmaz" dedi.

Editör: TE Bilişim